bokrecensioner boktips

Jag minns att jag sprang

Författare: Ron McLarty
Genre: Roman
Ämnesord: mat, humor, natur, kärlek, framtid
ISBN: 9789146214199


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Smithy Ide cyklar på sin Raleigh. Det var säkert tjugo år sedan sist. Mycket har hänt sedan dess. I sina egna ögon är Smithy en riktig loser - medelålders, kedjerökande och halvt alkoholiserad. Han har inga riktiga vänner och arbetet vid leksaksfabrikens löpande band är minst sagt monotont.
Så plötsligt omkommer Smithys föräldrar i en bilolycka. I samma veva får han också besked om att hans älskade, men psykiskt instabila storasyster Bethany ligger död på ett bårhus på andra sidan USA. Bethany som i sin ungdom gjorde sig känd på bygden genom sin förkärlek att klä av sig naken och sedan stå blickstilla i olika poser, ibland i flera dagar. Smithy är ensam kvar när han grenslar sin gamla pojkcykel i Rhode Island i Maine i nordöstra USA för att hämta hem sin systers kvarlevor. Det blir en resa över hela den amerikanska kontinenten men också en resa i Smithys inre. Han minns sin uppväxt och vågar, kanske för första gången i sitt liv, känna både glädje och sorg över allt han varit med om och försakat. Han upptäcker sig själv, livet och kärleken. Han möter människor den ena galnare eller tokigare än den andra. Att färdas med Smithy Ide är en mycket annorlunda resa. Jag minns att jag sprang är en som en roadmovie när den är som bäst.
Medelbetyg: 3 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Jag minns att jag sprang :
2007-04-12 20:16
En oförglömlig resa genom USA på cykel för att hämta hem sin syster. Man får vara med om många händelser och möta flera olika personligheter från de riktigt goda till de riktigt onda.
Betyg 4
2007-06-19 22:00
En trevlig bok, med vackert omslag...
Betyg 3
2010-05-14 17:46
Man får i boken vara med om en originell rese genom USA.
Betyg 3
2023-10-26 16:31
Jag minns att jag sprang av Ron McLarty är en bok som jag hittade bland utrangerade böcker på Vålbergs bibliotek. Jag tycker det är kul att botanisera bland böckerna som biblioteket skänker till vem som helst som vill ha dem. Det är förståeligt att biblioteket inte kan spara alla böcker, för då finns det inte utrymme att ta in nya.

Vad som fick mig att ta hem just den här boken minns jag inte. Men nu har den funnits i mitt hem ett tag, så det var dags att plocka fram den.

Någon större läsupplevelse blev det dock inte. Cyklandet över en stor del av Amerika kändes inte särskilt intressant för mig. Författaren berättar noga vilka vägar Smithy tar sig fram på och vilken ort han passerar. Jag undrar om det ens är intressant för amerikanska läsare. Fast jag är förstås inte amerikan.

Vi får även lära känna en rullstolsburen kvinna i Smithys hemstad. De har känt varandra hela livet och hon älskar Smithy. Ja, hon har nog gjort det hela livet, men han har alltid stött bort henne. Under cykelfärden tänker Smithy allt mer på henne och samtalar med henne på telefon flera gånger.

Även den bortgångna systern spelar en stor del i boken genom Smithys tankar om henne. Han är historiens berättare och vi får genom honom veta mycket om de stora problem familjen haft med en dotter och syster vars psykiska sjukdom när som helst kan blomma ut.

Målet för cykelfärden är en begravningsbyrå, där Smithys syster Bethanys stoft förvaras. Till slut kommer han äntligen fram. Karin Boye skrev: "Nog finns det mål och mening i vår färd - men det är vägen, som är mödan värd." Men vägen i just den här romanen var alltför lång.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Jag minns att jag sprang
Liknande böcker:
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Ett år
 E. Flygare Carlén
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Rött, vitt & kungligt..
 C. McQuiston
De stora spåren
 H. Innes
Sommarens röster
 R. Pilcher
En omoralisk historia
 P. Sörman
Samma Författare: