bokrecensioner boktips

Tre män i en båt

Författare: Jerome K. Jerome
Genre: Klassiker
Ämnesord: humor, ljudbok
Utgivningsår: 2001
ISBN: 9179530958


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 3 (14 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Tre män i en båt :
2006-09-04 17:01
Tre urbrittiska män ska, för hälsans skull, bege sig uppför Themsen i en båt. De ska leva vildmarksliv och så att säga bli ett med naturen.
Detta tilltag ligger dock mycket långt ifrån deras rätta jag, och färden fylls av en lång rad tokigheter när de inkompetenta äventyrarna hela tiden hamnar i trubbel.

Humor åldras. Så är det. Det som var roligt för hundra år sedan är inte lika roligt idag. Åtminstone var det min första tanke. Sedan kom jag att tänka på Mark Twain och Oscar Wilde, som var ungefär samtida med Jerome.
Då slöt jag mig till att detta kanske helt enkelt inte var min sorts humor - för jag tyckte inte boken var rolig.
På sin höjd var den då och då lite småtrevlig, men för det mesta bara påfrestande förutsägbar och omständig. (Det omständiga har jag förstått är grundstommen i denna sortens humor.)

När Jan-Olof Strandberg läser in den här boken får jag känslan av att han själv inte tycker boken är speciellt rolig han heller.
Han verkar nämligen försöka kompensera genom att dränka hela berättelsen i en överdrivet hurtig röst som knappt kan hålla sig för skratt. Detta gör att det som kanske kunde varit roligt blir krystat och ansträngt. När man får berättat för sig att "detta är roligt, för nu skrattar jag och då borde du också göra det", då blir det inte roligt.
Betyg 2
2006-09-28 10:30
Till skillnad från föregående recensent har jag inte hört ljudboken. Däremot har jag läst boken ett antal gånger (typ hundra), nu senast för mina barn. De gillade den skarpt. Själv kan jag bara säga att det är en av de roligaste böcker som över huvud taget skrivits. Vissa delar är måhända alltför natursvärmiska för att vara riktigt njutbara, men dessa passager är tämligen korta. Och uppvägs mer än väl av alla infall, anekdoter och den underbara skildringen av ett klassiskt engelskt landskap. Scenen när de tre ska bada är underbar.
Betyg 5
2006-10-11 00:18
Jag älskar faktiskt Tre män i en båt.Den är ett humoristiskt och livsbejakande mästerverk om tre unga män som gör en resa längs Themsen i en båt,i sällskap av en hund och försvarliga mängder proviant.
De tänker börja leva ett sunt liv och en av dem lider av svår hypokondri föranledd av att han förläst sig på läkarböcker på British Museum´s bibliotek.Det enda han inte ansåg sig lida av var skurknä...

Vissa stycken är förstås något åldrade,men faktiskt väldigt få jämfört med hur tillexempel Austens böcker åldrats.De känns i jämförelse med Tre män i en båt ganska mossiga i sina svärmiska,romantiska skildringar av unga vackra damer av börd och likaledes unga vackra män av börd.Inget ont om Austens böcker i övrigt,men Tre män i en båt kändes faktiskt inte alls särskilt föråldrad när jag läste den.Hade inte gissat att den var skriven på 1800-talet om jag inte vetat om det.Och många goda skratt får man av alla anekdoter och bakgrundshistorier som berättaren delar med sig av.
Hundslagsmål,tavelhängningar,elaka springpojkar,stinkande ostar och gravskådarturism tillexempel.
Läs om inte annat för att det faktiskt är en klassiker som man bör uppleva.
Betyg 4
2006-11-03 02:28
Den här läste jag som tonåring, då jag gillade allt brittiskt (från Sherlock Holmes till de då färska beatlarna som vi kallade The Beatles). Trots det tyckte jag inte om denna bok, som ju närmast är en brittisk parodi på en brittisk parodi - dubbel negation blir till negationens motsats /"jag förnekar att jag inte gjorde det"/, en dubbel parodi blir därför stendöd.
Betyg 2
2006-12-10 16:53
Stundtals ganska rolig med lite torr brittisk humor som ger underhållande läsning. En klassiker och klassiker bör väl läsas?
Betyg 3
2007-01-14 19:43
usel bok orkade bara käsa några 40 tal sidor usch hemskt dålig bok
Betyg 1
2008-01-08 15:51
"Tre män i en båt" är en underbar liten bok som jag läste för första gången som femtonåring och återkommit till vid ett flertal tillfällen genom åren. Humorn kan upplevas som lite utdaterad av somliga, jag tycker dock att boken förmedlar en riktigt härlig befriande skojfriskhet som med sin trivsamma humor förmedlar en känsla av harmlöshet. Humorn är inte plump, inte rå, inte cynisk eller elak. Det är bara trivsamt rakt igenom. Ta exempelvis den lilla utsvävningen om läkarboken eller om den förbenade fotogenen som sprider sig i hela båten eller när man ska packa resväskan och sätter sig i smöret. Det här är en oskyldig form av humor som känns befriande i dagens krassa samhälle där skadeglädjen är den enda sanna glädjen. "Tre män i en båt" är en stunds semester från den moderna humorn och man förflyttas rakt in i en tid och ett samhälle som vi svenskar med anglofila drag kommit att uppskatta.

Tyckte du om "Tre män i en båt" så får du inte missa hans andra två böcker om sig själv, George och Harris. "En dagdrivares funderingar" kom ut 1886 och "Tre män på velociped" kom ut 1900.
Betyg 4
2009-03-15 20:41
En bok vars röda tråd är tre mäns skryt om vad de har gjort, haft eller sett. Typisk brittisk humor och ironi, men ibland känns det som att man skrattar eftersom "man bör skratta". En personlig favorit är historien om Fox terriern.

Att människan försöker vara överlägsen förekommer ju inte endast bland oss, utan även bland andra djur. Det är ju ett sätt att framstå bättre än andra och för det mesta skapar det ju framgång.

Tre män i en båt fungerar väldigt bra som ljudbok, då uppläsaren med entusiasm eggar en till att lyssna på.
Betyg 2
2009-12-06 20:34
Lyssnade på denna bok eftersom jag anser att den är så pass känd att man ska ha läst/lyssnat på den oavsett vad man tycker om gammal brittisk humor. Föll mig inte i smaken men funkade som tidsfördriv. Typisk torr brittisk humor.
Betyg 2
2010-02-05 15:27
Självgod omständlig nördhumor som andas brittisk internatskola lång väg. Inte särskilt kul.
Betyg 2
2017-04-18 21:37
En riktig klassiker fyndad på halva-rea-priset. Brittisk humor när den är som bäst! Det är skruvat och absurt, och känns förvånansvärt aktuellt trots att det gått mer än hundra år sedan romanen skrevs.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Tre män i en båt
Liknande böcker:
August Strindbergs Inf..
 F. Göranson
Bleak House
 C. Dickens
Signor Formica
 E. Hoffmann
Mitt liv som hund
 R. Jönsson
Moll Flanders
 D. Defoe
My fair lady
 G. Shaw