bokrecensioner boktips

Mitt liv som hund

Författare: Reidar Jönsson
Genre: Modern klassiker
Ämnesord: depression, humor, religion, historia, kultur, framtid, ungdom
Utgivningsår: 1983
ISBN: 9789186605001


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Mitt liv som hund är en modern svensk klassiker om pojken Ingemar Johansson som med sjuk mor och en far till sjöss blir inackorderad hos sin morbror i Glasriket i Småland. Ingemars dagar fylls av bus, boxning och fotboll, tokiga flickor och ännu knäppare byoriginal. Allt färgsatt med bruksbygdens originalitet och tidens stora världshändelser.
Mitt liv som hund beskriver hur en pojke tvingas odla sin humor som ett balsam mot ensamhet, längtan och desperation. Det är uppsluppet och kvickt, men hela tiden med en rörande tragikomisk underton.
Mitt liv som hund, som är den första delen i Hundtrilogin, har hittills översatts till ett 15-tal språk och nått läsare över hela världen. Filmatiseringen belönades i Sverige med en Guldbagge och fick i USA bl a två Oscarsnomineringar och en Golden Globe.
»Reidar Jönssons unga hjälte har en förtvivlans glättighet som kan föra tankarna till Salingers 'Räddaren i nöden'.« SVENSKA DAGBLADET
»Lika starkt som en övergiven hundvalp griper denna roman tag i våra hjärtesträngar.« NEW YORK TIMES
»Mitt liv som hund är en bok som är direktpåverkande på känslorna utan att ta några omvägar förbi intellektet.« GÖTEBORGSPOSTEN
»Spänstigt, exakt och på ett oerhört vigt bildspråk som hämtar byggstenar från tidens världshändelser.« DAGENS NYHETER
Medelbetyg: 3,33 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mitt liv som hund :
2012-08-16 20:25
Mitt liv som hund ger en känslan av en “typisk” svensk barndom från den tiden. I grunden är det en ganska lättsam skildring över två år av Ingemar Johanssons liv. Det kan tyckas som en kort tidsperiod för att beskriva en barndom, men den sammanfattar indirekt hans tidigare år och ger även en försmak över hur hans liv kommer te sig.

Ingemar Johanssons liv återspeglar livet av en hund (varav titeln) – att ständigt slängas mellan personer som mer eller mindre vill ha en, utan att ta hänsyn till hundens känslor. Det är en brutal skildring av att ha en sjuk mor som inte vill ha en och därför tvingas åka runt mellan släktingar i hopp om att hitta en stabil punkt i tillvaron. Men hans bus, påhitt och rätt och slätt hans existens gör det svårt för andra att stå ut med honom. Han försöker göra det bästa av det hela, trots att det inom honom gnager en önskan av att vilja bli älskad.

Mitt liv som hund är en galghumoraktig överlevnadsskildring, där Ingemar försöker hitta ljuspunkter i livet som får honom att glömma avsaknaden av en person som älskar honom och vill ha honom, helst hans mor. Men ibland kommer hans innersta känslor fram som tar uttryck i ett destruktivt beteende.

Boken hoppar fram och tillbaka i tiden och i vissa fall verkar händelserna bara vara Ingemars fantasier, vilket i början gjorde det lite svårt att följa med, men efter ett tag kom man in i det. Den skildras utifrån Ingemars tankeperspektiv som då ter sig i ett oskyldigt synsätt, vilket gör de hemska stunderna ännu hemskare.

Att vara ett barn är lite som att vara hund. Man finns där och gör sina saker, men det är sällan någon tänker på hur barnet känner sig inombords. Man tror inte att barn är komplexa till den grad att de kan skuldbelägga sig och förgöras inifrån, trots att man kanske själv erfor sådana känslor när man själv var i dess ålder. Man tror att det är lekar, stim och stoj som gäller, men i själva verket handlar barndom om överlevnad. Det finns lärare som lär barnet svenska, engelska, hemkunskap, och så vidare, men det finns ingen lärare som lär barnet hur den ska hantera livet.

Att vara ett barn innebär direkt att man är beroende av andra. Det räcker inte med att få de kroppsliga behoven uppfyllda; om man likväl inte får hjälp med de själsliga behoven, kommer man sargad och dysfunktionell ur barndomen.

http://ijustdontseethepoint.wordpress.com/
Betyg 4
2013-03-21 18:24
En tragikkomisk berättelse om en pojke och hans funderingar. Pojken känner sig som en hund som blir placerad lite varstans. Han beter sig som en hund i vissa situationer, morrar och bits och rullar ihop sig i en hundkorg. Pojken saknar sin hund mycket. Hunden som sades vara utplacerad och sen aldrig kom tillbaka.
Pojken blir lättad när hans pappa kommer tillbaka och han kan flytta hem igen. Men tillvaron förändras när hans pappa måste åka iväg igen.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Mitt liv som hund
Liknande böcker:
På ett ögonblick
 J. Callaghan
Vedergällning
 S. Avindell
Årsboken
 S. Karlsson
Två systrar
 J. Bengtsson
Eldsjäl
 A. Åhman
Påskharen
 B. af Klintberg
Friday Night Lights
 H. Bissinger
Samma Författare: