bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Snälla pappa, sluta
 C. Walker
Fire and Fury: Donald..
 M. Wolff
Hit med flaskan! : han..
 E. Knyckare
Fear Bubble
 A. Middleton
Förste man in : att le..
 A. Middleton
Kvinnor förändrar världen
 M. Gates
Bernadotte för Sverige..
 H. Lindqvist
Jag andas, alltså finn..
 C. Cederquist
Fyra om dagen
 C. Hagberg
Nyfikenhet och förundr..
 R. Dawkins

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDiplomatdottern

 
Författare: Tina Frennstedt
Genre: Biografi
Utgivningsår: 2006
ISBN: 911301515X
 
Spänning:  5
Lärorik:  5
Sorglig:  4

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Den svenska diplomatdottern Karolina Johnsson dömdes 1994 till döden då hon burit med sig en resväska med sju kilo heroin genom tullen i Bangkok. Efter fyra år flyttas hon efter många diplomatiska påtryckningar och förhandlingar till kvinnofängelset Hinseberg i Sverige. Sommaren 2006 blir hon fri. Tina Frennstedt, journalist på Svenska Dagbladet, har följt hennes öde genom åren och berättar nu hennes historia. I augusti 1994 blev Karolina Johnsson stoppad i tullen i Bangkok och det visade sig att hon i sin resväska hade nästan sju kilo heroin. Hon påstår själv att hon är oskyldig och att hon burit väskan åt en manlig vän. Första natten tillbringade hon i en cell med 150 andra kvinnor. Ursprungligen dömdes hon till döden men domen omvandlades till 50 års fängelse, då Karolina tvingades erkänna brottet. Straffet sattes sedan till 43 år och nio månader. Därmed är hon den svensk som fått det hittills strängaste straffet i Thailand för narkotikabrott. Strax före jul 1998 fördes Karolina Johnsson över till Sverige, då det finns ett avtal mellan Sverige och Thailand om fångöverföring. Då hade hon suttit fyra år i det ökända fängelset Klong Pem i Bangkok. Nästa sommar i augusti släpps Karolina fri från kvinnofängelset Hinseberg, efter sammanlagt tolv år i fängelse. (Maxstraffet för grovt narkotikabrott i Sverige är åtta år) Karolina Johnsson föddes i Halmstad 1965 i en diplomatfamilj. Som 12-åring drabbades hon av en livshotande hjärntumör och opererades. Efter gymnasiet valde hon att resa istället för att studera. Hon reste runt i USA och Asien men bosatte sig sedan i Thailand där hon arbetade för företag som sålde ädelstenar. Journalisten Tina Frennstedt, som följt Karolinas öde, ville berätta historien om den svenska diplomatdottern vars liv så totalt förändrades den där dagen i augusti 1994. Vad hände egentligen? Blev hon lurad av sin manlige bekant som hon själv påstår? Vem är Karolina Johnsson och hur har fängelsetiden påverkat henne?


Medelbetyg: 2,6 (5 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Diplomatdottern :


Synnez 2006-09-01 10:51
Intressant och spännande bok om Karolina som efter en mycket kringflackande tillvaro grips i tullen på Bangkoks flygplats med över 5 kg ren heroin dolt i ett lönnfack i en väska som enl. utsago inte är hennes egen. Hon blir dömd till ett mycket långt fängelsestraff på ökända fängelset Lard Yao och enda hoppet är benådning av Thailändske kungen eller en överlämning till Sverige. För att få detta är hon tvungen att erkänna så att hon ska få ett tidsbestämt straff vilket slutligen blir dryga 40 år! Efter fyra år i Thailändskt fängelse blir hon överförd till Hinseberg. Karolinas kamp för frihet och upprättelse är dock långtifrån slut!

Boken var seg att komma in i men blev väldigt spännande efter ca en tredjedel. Historien känns dock igen från Sandra Gregorys bok Glöm att ni har en dotter (i vilken hon nämner Karolina på ett inte alltför smickrande vis) samt filmerna Bangkok Hilton och Brokedown Palace. Det gör den dock inte mindre skrämmande och framför allt spännande!
Betyg 3

perrolf 2007-12-30 23:09
Jag blir bara förbannad när jag läser att en människa kan vara så naiv som Diplomatdottern Karolina Johansson.
Men hur som helst så var det en läsvärd bok.
Betyg 3

bonadea 2009-07-20 19:24
Väldigt intressan läsning, man kan inte låta bli att spekulera om Karolin var skyldig eller inte. Språket var kanske lite i det enklaste laget, men det märks att Tina försökte att skriva så objektivt som möjligt. Gillar man intressanta livsöden så ska man klart läsa den.
Betyg 3

emsku 2012-07-26 14:26
Riktigt dålig skriven vilket gör att jag iaf inte tyckte det va roligt att läsa.. Ootroligt tråkig!
Betyg 1KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Diplomatdottern


  Köp boken som film på cdon: