bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Krogen
människodjuret
Nana
Thérèse Raquin
Liknande böcker:
Vi som hade alla rätt
 K. Thulin
Rekviem för John Cummings
 B. Ohlsson
Den som går på tigerst..
 H. Thorfinn
Kolla, fröken....!
 M. Westblad
Den lilla bokhandeln r..
 J. Colgan
Dödskaravanen
 M. Erasmie
Flyktväg
 T. Flygt
Det lilla bageriet på..
 J. Colgan
Fackelbäraren
 B. Cornwell
Bara idag
 F. Welander

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDen stora gruvstrejken

 
Författare: Emilé Zola
Genre: Roman
Ämnesord: politik, hälsa, humor, historia
Utgivningsår: 1885
ISBN: 9789100130084
 
Spänning:  7
Humor:  6
Lärorik:  9
Sorglig:  8

KÖP PÅ CDON.COM


Direktlänk till boken hos Bokus


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


En ung arbetslös yngling vid namn, Etienne, är på vandring genom landet för att hitta arbete. Ynglingen som befinner sig i en gruvby får genom en slump får ett jobb nere i gruvan. Den unge mannen som sympatiserar med vänstern och ser att arbetarna behandlas som slavar i gruvan och att gruvägarna bara bryr sig om aktieägarna och att gå med vinst startar en strejk som denne är ledare för. Men arbetarna som inte har något bröd ska tvingas att gå ner i gruvan återigen efter att den brutalt slagits ner.

Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Den stora gruvstrejken :


buccho 2006-07-17 18:59
Zola använder sig av en strejk som bryter ut i ett gruvsamhälle i Norra Frankrike, där 12 000 arbetare vägrar gå ner i gruvorna pågrund av de dåliga förhållandena. Arbetarna som redan är missnöjda med lönerna och förhållandena i gruvan och att de utnyttjas får dessutom veta att lönerna ska sänkas pågrund av att bolaget hamnat i en svacka och att aktieägarna måste få sin utdelning till vilket pris som helst.
Den nyanställde Etienne Lantier som gjort sig populär accepterar inte de nya villkoren och han snart allt fler röster med sig, en strejk bryter ut och varar tills den brutalt slåss ned av gruvägarna som har både militären och myndigheterna på sin sida.

Inga pengar har sparats, de få slantar som blir kvar slösar männen på krogarna eller så betals en del av skulderna om det inte återigen är så att pengarna inte räcker till brödet.
Alkohol och flickor som hoppar en ny älskare varje natt eller fruarna som bedrar sina män är skvallret som sprids när kvinnorna träffas.

Det är ur arbetarens perspektiv som Zola skildrar, och blir nästan levande när vi följer slavarna ner i gruvan eller befinner oss på krogen efter arbetet för att ta en öl. Tyvärr kan bli uttråkas emellanåt pågrund av de många beskrivningar som upprepas gång på gång, men ändå en storslagen roman med ett spännande tema som man några fåtal gånger måste lämna romanen ifrån sig för att få skratta ut, tydligen är humorn inte okänd för Zola som är mera känd för sina råa skildringar.


Betyg 4

Skriv egen bokrecension till Den stora gruvstrejkenKÖP PÅ CDON.COM


  Köp boken som film på cdon: