bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Den stora gruvstrejken
människodjuret
Nana
Thérèse Raquin
Liknande böcker:
Alice i spegellandet
 L. Carroll
Den svarta tulpanen
 A. Dumas
Mina universitet
 M. Gorkij
Ute i världen
 M. Gorkij
Stigfinnaren
 J. Cooper
Bror Och Syster
 G. Eliot
Emily L
 M. Duras
En yankee vid kung Art..
 M. Twain
Fyrtornet vid världens..
 J. Verne
Mathias Sandorf
 J. Verne

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerKrogen

 
Författare: Émile Zola
Genre: Klassiker
ISBN: 9127081559
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Krogen tillhör de klassiska parisskildringarna och är samtidigt en av de första realistiska berättelserna om storstadsproletariatets vardagsliv. I centrum står tvätterskan Gervaise, som tillhör en deklasserad del av släkten Rougon-Macquart. Med obönhörlig konsekvens beskriver Zola hur hon och hennes familj drivs till undergång i alkoholism. Det tragiska ämnet till trots finns här ändå åtskilliga komiska scener. Författaren skildrar tillvarons laster och lustar med samma sinnligt smittande förtjusning.
Krogen ingår som en av tjugo fristående volymer i den väldiga romansviten om släkten Rougon-Macquart, som utspelas mot bakgrund av andra kejsardömets uppgång och fall, från statskuppen 1851 fram till fransk-tyska kriget 1870–71.Medelbetyg: 4,33 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Krogen :


Micke 2005-05-22 23:16
En både underbar och hemsk berättelse som utspelar sig i Paris undre 1800-talets mitt. En roman innehållande vissa delar kärlek och ett fåtal lycka stunder, men mestadels beskrivs depraverad atmosfär som är kantad av fattigdom och misär. Författaren tar oss med på en resa till kvarteren i Paris där de mindre lyckligt lottade har sina hem, en miljö där nöden är stor och merparten av populationen är utblottade och var dag kämpar för att få mat på bordet. Samtidigt frodas de olika affärsrörelser där alkohol kan inmundigas. Zola skyr precis som andra naturalister, till exempel Dostojevskij, inte för något utan beskriver det mörker och vemod som existerade under denna tid på ett suveränt sätt, ingenting lämnas åt slumpen utan allt gestaltas utan eufemismer.

Det som Krogen saknar i jämförelse med verk av ovan nämnde ryske författare är den psykologiska biten, där vi verkligen får tränga in i psyket på personerna som infinner sig i berättelsen, men detta är det enda romanen i mina ögon saknar. Zola lyckas skapa en tryckande stämning med ett tema som aldrig blir oaktuellt och läsupplevelsen är enorm.
Betyg 5

BonHawk 2005-12-13 00:14
Intressant skildring av Gervaise och hennes kamp för sin familj. Bra skriven och underhållande. Har fortfarande inte läst Nana, som är uppföljaren till denna roman. Nana är Gervaise dotter. Zola är en av dom stora.
Betyg 4

enila 2012-01-26 20:03

Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Krogen


  Köp boken som film på cdon: