bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Potemkin och Katarina..
Stalin, den röde Tsare..
Liknande böcker:
Snälla pappa, sluta
 C. Walker
Fire and Fury: Donald..
 M. Wolff
Hit med flaskan! : han..
 E. Knyckare
Fear Bubble
 A. Middleton
Förste man in : att le..
 A. Middleton
Kvinnor förändrar världen
 M. Gates
Bernadotte för Sverige..
 H. Lindqvist
Jag andas, alltså finn..
 C. Cederquist
Fyra om dagen
 C. Hagberg
Nyfikenhet och förundr..
 R. Dawkins

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerPotemkin och Katarina den stora

 
Författare: Simon Sebag Montefiore
Genre: Biografi
Utgivningsår: 2000
ISBN: 9151844974
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


En av de största kärlekssagorna i historien, i klass med den mellan Napoleon och Josephine, Antonius och Kleopatra, lika detaljrik och välskriven som Stalin - den röde tsaren och hans hov. Grigorij Potemkin, fursten som var Katarina den storas älskare och hemlige make, blev också i praktiken regent över det ryska imperiet.

Katarina kallade honom "en av de största, mest excentriska och spirituella personer som hon någonsin träffat". Hon såg honom som sin "tvillingsjäl" men samtidigt också som sin "herre och härskare" i politiken. Deras relation var passionerad men så stormig att de blev tvungna att göra en överenskommelse, som innebar att de delade på makten, men deras kärleksförhållande var inte bindande utan gav Potemkin stora friheter.

Simon Sebag Montefiore har här, precis som när det gäller boken om Stalin, gjort noggranna efterforskningar och ägnat sig åt att leta i arkiv under fem års tid. Här berättar han på sitt fascinerande sätt inte bara om Potemkins och Katarinas partnerskap och kärlek utan ger också Potemkin den plats i Rysslands historia som han gjort sig förtjänt av. Bland annat var det Potemkins insatser som resulterade i en utökning av Katarinas ryska imperium. Han skapade Svartahavsflottan, erövrade Krim och grundade städerna Sevastopol och Odessa. På grund av sin arrogans, sina luxuösa vanor och alla skandalösa historier blev han också hatad, men även hans fiender imponerades av hans intelligens och kreativitet.

Medelbetyg: 3,33 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Potemkin och Katarina den stora :


helix 2006-02-01 09:11
Simon Sebag Montefiores biografi över furst Potemkin är storslagen. På alla sätt. Potemkin själv sätts in i sitt sammanhang i slutet på 1700-talet, där han har satt outplånliga spår i historien. Detta som ett resultat av att ha varit kejsarinnan Katarina den storas älskare under ett par år på 1770-talet!
Författaren lyckas levandegöra dessa 250-åriga människor på ett förbluffande bra sätt. Det har varit ett stort nöje att på så "nära håll" få tränga in i världspolitiken - och privatlivet - under 1700-talets andra hälft.

Författaren har naturligtvis gjort ett ofantligt jobb att få ihop all denna information och dessutom framställer han det på ett mycket bra sätt. Kritik har framförts om att "Potemkin och Katarina..." skulle vara ofukuserad, med för många sidospår, men jag håller inte med. Jag tycker den är utmärkt från första till sista sidan.
Betyg 4

axel-nelson 2007-06-12 00:32
Har läst en del i den - trööögt - men BRA så här långt. Katarina den Stora är en av dessa historiens busar som är ganska charmiga mitt i all vidrighet: Karl X, Christian IV, Peter den Store...
Och säga vad man vill om Potemkin, han valde rätt kvinna att bli förälskad i!
Tillägg:
axel-nelson 2009-11-13 01:28
Liksom hans bok om Stalin (och liksom alla moderna böcker!!!): Allt för många sidor. En ovanlig och på sitt vis ganska modern kärlekshistoria: Han är ung och stilig och framgångsrik. Hon är inte speciellt vacker, äldre och framgångsrik. De är särbos (kanske hemligt gifta) och utan krav på trohet. De älskar varandra passionerat och tillsammans når de stjärnorna. Och som i alla framgångssagor sker deras succé på bekostnad av flera tusen döda.
; )
Betyg 4

okidoki 2008-04-03 11:14
Detaljrik och torr som en doktorsavhandling. Endast en Potemkinfanatiker kan orka sig igenom de 600 sidorna. Nu vet jag vilka som sprang in till Katarina om nätterna och att den store Potemkin själv hade ihop det med många damer och nästan alla av systerdöttrarna. Trots allt skvaller en väldigt opersonlig skildring. Jag saknar Herman Lindqvist.
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Potemkin och Katarina den stora


  Köp boken som film på cdon: