bokrecensioner boktips

Stalin, den röde Tsaren och hans hov.

Författare: Simon Sebag Montefiore
Genre: Biografi
Ämnesord: historia
ISBN: 9172636866


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Efter flera års forskning på plats i Moskva och med hjälp av tidigare ej tillgängligt arkivmaterial beskriver Montefiore levande vardagslivet innanför Kremls murar; massarresteringarna och morden, men också intima detaljer från den innersta kretsen runt Stalin.
Här beskrivs privatpersonen och "charmören" Stalin, männen och kvinnorna vars lojalitet han förlitade sig på - tills det var dags för en ny utrensning. Den röde tsarens privatliv bjuder på mycket dramatik. Redan i bokens inledning går hans hustru, mitt under en middagsbjudning, upp på sitt rum och skjuter sig.
Med hjälp av nya fynd i de nyöppnade ryska arkiven, där till och med innehållet i papperskorgar tycks ha arkiverats, tillför Simon Sebag Montefiore nya, fascinerande fakta om den röde tsaren och hans hov. Uppgifterna och slutsatserna är oväntade och ibland förvånande: maktens innersta centrum utgjordes inte enbart av envåldshärskaren själv, utan bestod av ett intrikat system av hovfolk, kommissarier, älskarinnor och hemliga polisen.
Stalin drevs ofta på av sina hejdukar, men till skillnad från Hitlertyskland har Sovjet inte haft någon motsvarighet till Nürnberg-rättegångarna varför ingen har sonat sina brott. I stället har Stalin hållits ansvarig för allt, trots att de högst uppsatta hovmännen i själva verket personligen var ansvariga för miljontals mord.
Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Stalin, den röde Tsaren och hans hov. :
2007-04-09 10:02
En skrämmande bok om ondska. Man får en bra bild av Stalin och personerna som finns i Stalins närhet. Man får även en bild om de intriger som pågår runt Stalin. Boken ger en skrämmande bild av en envåldshärskare och diktator.

Betyg 5
2009-11-13 01:40
Bra, men liksom nästan alla moderna böcker lider även denna av megalomani: Den kunde ha varit hälften så lång.
Som dom sa i Danmark när 68-vänstern dominerade: Ledere er ledere og blir ledere og ledere. (Ledare är leare och blir leare och leare).
Bra inblick i en av historiens värste massmördares liv. Svårt att inte dra paraleller till andra ledare inom såväl politik som näringsliv.
Liknande böcker:
Jag är fotboll
 Z. Ibrahimovic
Jakten på Dawit
 M. Schibbye
Bernadotte för Sverige..
 H. Lindqvist
K
 K. Frostenson
Borstalpojken
 B. Behan
Bang om Bang
 B. Alving