bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Time Travel: A History
Liknande böcker:
Jakten på Dawit
 M. Schibbye
Snälla pappa, sluta
 C. Walker
Fire and Fury: Donald..
 M. Wolff
Hit med flaskan! : han..
 E. Knyckare
Fear Bubble
 A. Middleton
Förste man in : att le..
 A. Middleton
Kvinnor förändrar världen
 M. Gates
Bernadotte för Sverige..
 H. Lindqvist
Jag andas, alltså finn..
 C. Cederquist
Fyra om dagen
 C. Hagberg

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerIsaac Newton

 
Författare: James Gleick
Genre: Biografi
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9185057851
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Isaac Newton (1643-1727) föddes i en värld av mörker, ovisshet och magi. Han saknade föräldrar, älskarinnor, vänner och grälade bittert med de framstående män som korsade hans väg. Han höljde sitt arbete i hemlighetsfullhet och lyckades upptäcka mer av den väsentliga kärnan i människans kunskap än vad någon annan gjort, vare sig förr eller senare.

Newton var den moderna världens chefsarkitekt. Det var han som löste de uråldriga filosofiska gåtorna om ljus och rörelse, och det var i praktiken han som upptäckte gravitationen. Genom att visa hur man förutsäger himlakropparnas omloppsbanor kunde han fastställa vår plats i universum. Det som Newton kom fram till utgör än idag själva kärnan i det vi vet.

James Gleick berättar inträngande om Newton som person och hur hans personlighet och upplevelser ledde fram till de vetenskapliga upptäckterna. Gleicks berättelse är skriven nästan som en roman med syftet att få människan Newton att framträda, inte bara vetenskapsmannen och hans upptäckter. Recensenter i USA utnämner Gleick till en av de bästa skildrarna av populärvetenskap för läsare utan specialkunskaper.

Medelbetyg: 3 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Isaac Newton :


helix 2006-01-17 08:49
Man går omkring och tror att man vet vem Isaac Newton var. Javisst, en del av det han "kom på" vet man ju om. Men en massa annat tillskrivs honom som jag inte visste. Vilken otroligt (i ordets rätta bemärkelse) produktiv människa han var!

Gleicks biografi över honom är tämligen lättläst. Han försöker popularisera flera av Newtons upptäckter, och lyckas till stor del bra. Men han ger sig in på att ganska avancerat beskriva matematiken, och då tappar han bort mig, i alla fall. Men jag saknar ju å andra sidan den rätta talangen för matte.
Det är en text fylld med noter, och jag måste säga att visst ökar upplevelsen om man ständigt bläddrar till notapparaten och läser (åtminstone de längre noterna). Men det blir samtidigt lite irriterande, kunde inte dessa ytterligare fakta integreras i den löpande texten?

Ändå fascinerar berättelsen. Om den första "moderna" människan - Isaac Newton. Han blev 84 år. Och då levde han ändå före Bellman.
Betyg 4

axel-nelson 2006-01-17 21:46
Jag har hittills läst halva boken. Mina mattekunskaper är på "plussaochgånga"-nivån, så de många matematiska utvikningarna får jag hoppa över. Men boken är trots det läsvärd även för en "idiot" som jag. Författaren är lite för beundrande. Newton var liksom alla andra forskare, ett barn av sin tid och han var egentligen mycket mera intresserad av att leta efter dolda betydelser i Bibeln, alkemi och annat föga vetenskapligt. Trots det råkade han bli den, jämte Einstein, störste vetenskapsmannen i historien!
Andra Lästips i samma genre:
Roland Poirier Martinsson: Russells kalkon.
Bill Bryson: En kortfattad historik över nästan allting.
Betyg 3

critic 2016-01-05 17:53
Som tidigare recensenter konstaterat ger denna bok en bra överblick över vem Newton verkligen var, man får en inblick i allt han upptäckte och vad som präglade hans liv och naturvetenskapen på den tiden.
Jag tycker tyvärr att boken som sådan var ganska torr och svårforcerad, kanske till viss del pga de ofta rätt luddiga försöken till att förklara matematiken. Och jag instämmer i att noterna i boken borde inkorporerats i den löpande texten i större utsträckning. En skaplig bok men jag hade väntat mig mer.
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Isaac Newton


  Köp boken som film på cdon: