bokrecensioner boktips

Vikingasilver

Författare: Catharina Ingelman-Sundberg
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9185823244


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

När Birka slets mellan hedendom och kristendom var kvinnan fri och mannen viking.

Birka är en blomstrande vikingastad. Handelsmän från hela världen köper och säljer varor där. Silver, pälsverk och trälar byter ägare på marknadsplatsen. Kryddor och skimrande glas från Miklagård säljs till höga priser i bodarna i hamn. Samtidigt hotar anfall från havet.

Männens långa handelsfärder ger kvinnorna frihet och ansvar. Det är hustrun som bär nycklarna och ser till att gård och ägor sköts. Men Birka är i en brytningstid. Plötsligt är det inte självklart att offra till asagudarna, kvinnas självständighet ifrågasätts och biskop Gaubert predikar om Guds straff och helvete.

Vikingasilver skildrar två dramatiska livsöden i Birka. Romanen berättar fängslande om hur stark och självständig vikingakvinnans position var, om mannens äventyr när han går i viking och om de stora händelserna under en av vår historias mest fascinerande tidsepoker.
Medelbetyg: 4 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Vikingasilver :
2006-01-15 20:55
Hur Historisk förankrad vet jag inte inget om. Men Ur en skönlitterär syn så är det en annorlunda berättelse som handlar om kvinnornas självstänighet när männen är på sina handelsresor. Det handlar om Birka som är på gång att kristnas Och då ifrågasätts kvinnornas frihet och självständighet.
Betyg 3
2010-09-07 16:21
En bra fortsättning till Vikingablot. Den här är bättre än första boken om vikingarna i Birka. Den handlar mer om Estrid och hur det går för henne och barnen när Erik gåt i viking och även hur det går för Erik förstås.
Intressant och läsvärd.
Betyg 5
Liknande böcker:
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Lammet och stormbocken
 H. Linderholm
Den röda bokstaven
 N. Hawthorne