bokrecensioner boktips

En brors berättelse

Författare: Richard B. Pelzer
Genre: Biografi
ISBN: 9137127012


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

När Dave Pelzers bok Pojken som kallades Det utkom chockade hans berättelse om uppväxten en hel värld. Richard, hans yngre bror, berättar nu sin egen historia, om sin barndom i skuggan av Dave och om sin tonårstid fylld av misshandel, självmordstankar och skuldkänslor.
Richard var näst yngst av fem bröder och medan Dave fortfarande bodde hos familjen blev Richard den sadistiska moderns medhjälpare – för att han skulle klara sig själv. När brodern sedan omhändertogs vid tolv års ålder var det åttaårige Richards tur och nu bröt helvetet ut.
Under åren som kom vågade Richard inte sova på nätterna, det var då modern ofta tog chansen att slå till. Hans hals brann av sveda efter att hon tvångsmatat honom med flaska efter flaska av Tabascosås, han blev mobbad i skolan eftersom han inte fick duscha eller bära rena kläder – och han blev så svårt slagen och sparkad av sin alkoholiserade mor att han hamnade på sjukhus.
Den fysiska och psykiska misshandeln pågick en bit in i tonåren. Trots detta berättade Richard aldrig för någon vad som skedde i huset – hans skam över hur han behandlat sin storebror och behov av att få tillhöra en familj vägde tyngre.

Medelbetyg: 4,25 (8 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av En brors berättelse :
2005-12-01 08:39
Ännu en Pelzer med en tragisk historia i bagaget.
Richard är näst yngst i en syskonskara bestående av fem bröder. Han är också den som, då myndigheterna placerat Dave i fosterhem, får överta den tunga rollen som moderns slagpåse. Richard förlorar sin plats bland Hennes pojkar och blir nu endast en varelse i lortiga kläder vars vardag besår av fysisk och psykisk misshandel.
Att historien påminner om Daves är kanske inte så konstigt. De tillhör samma familj. Richards berättelse är minst lika hemsk och tragisk som broderns…
Betyg 4
2006-03-29 00:43
Berör en ända in i själen precis som hans brors böcker.. Lika hemsk och fruktansvärd som hans bror böcker.. Många tårar och många arga utbrott...
Betyg 5
2006-04-09 19:45
Till den som uppskattade och berördes djupt av dave's böcker, rekommenderar jag En brors berättelse. Den är mer djup och innehåller inte lika mycket fysisk smärta som i Pojken som kallades Det, utan fokuserar mer på pojkens inre kamp och hans sviktande självförtroende. En otroligt stark berättelse!
Betyg 4
2007-05-13 15:13
Boken är en fortsättning på pojken som kallades det. ´Nu handlar
det om Daves bror Richard. Han blev kvar när socialen tog hans bror
Dave.Nu fär han ta emot modern raseri.Det är en hemsk historia
som det har varit i dom andra böckerna.
Betyg 5
2007-09-17 22:57
Den är väldigt bra, men samtidigt så är den väldigt tragisk, att han har upplevt detta. Den är hemsk.
Betyg 5
2008-11-14 23:23
Richard berättar vad som hände i familjen efter att Dave ("Pojken som kallades Det") blivit omhändertagen av myndigheterna. Misshandeln och vanvården fortsätter, men nu är det Richard som blir mammans "offer".
En hemsk bok såklart, men det känns som att läsa samma historia en gång till, efter att ha läst Dave Pelzers böcker. Jag tycker dessutom att Dave är en bättre författare än sin bror.
Betyg 3
2009-07-06 22:10
En gripande bok om en pojkes öde i en familj kantad med misshandel och psykisk sjukdom. Detta är den yngre Pelzers berättelse om hur han upplevde sin barndom efter det att Dave lämnat honom. En stark berättelse som inte lämnar en oberörd.
Betyg 4
2017-05-31 22:13
Efter att ha läst storebrodern Dave Pelzers tre böcker var det väldigt intressant att få Richards perspektiv också. Handlingarna deras alkoholiserade och sjuka mamma utför är återigen så grymma så att man knappt kan ta dem till sig. Det är ett under att dessa barn inte bara överlevt utan också blivit ansvarsfulla vuxna. En mycket gripande och sorglig bok som absolut rekommenderas.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till En brors berättelse
Liknande böcker:
Min historia
 M. Obama
Friday Night Lights
 H. Bissinger
Sabotören i Auschwitz
 C. Rushton
Äventyr i etikbranschen
 O. Sigvardsson
Pendeln
 J. Lindahl
Stalins prickskytt
 L. Pavlitjenko
Samma Författare: