bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Snälla pappa, sluta
 C. Walker
Fire and Fury: Donald..
 M. Wolff
Hit med flaskan! : han..
 E. Knyckare
Fear Bubble
 A. Middleton
Förste man in : att le..
 A. Middleton
Kvinnor förändrar världen
 M. Gates
Bernadotte för Sverige..
 H. Lindqvist
Jag andas, alltså finn..
 C. Cederquist
Fyra om dagen
 C. Hagberg
Nyfikenhet och förundr..
 R. Dawkins

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerNazisternas kvinnor II

 
Författare: Anna Maria Sigmund
Genre: Biografi
ISBN: 9789188800183
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Nazisternas kvinnor II :


ElinLeticia 2005-11-30 21:00
Med denna bok fortsätter Anna Maria Sigmund att utforska tredje rikets kända kvinnor. Denna "biografisamling" tar upp Gerda Bormann, Lina Heydrich, Unity Mitford, Hanna Reitsch, Winifred Wagner och slutligen Karoline Rasher. Sammanfattnings vis är det en ganska lättsmält bok som inte gör anspråk på att göra några djupa psykologiska profiler.

Anna Maria Sigmund har fått diger kritik av Anita Goldman i Aftonbladet (se länk). Jag kan dock inte hålla med henne om att böckerna i serien är osmakliga. Författaren skriver lättviktigt om kvinnor som vid krigsslutet frånkändes ansvaret för sina handlingar. Därmed har de blivit dömda och funnits oskyldiga. Det mest intressanta torde vara deras relation med de ledande männen och varför de egentligen (som starka och framgångsrika kvinnor) föll för ett koncept som i princip utestängde dem från det politiska livet. Man kan också ifrågasätta varför deras dom blev så mild.

Jag tycker det är intressant att läsa om dessa kvinnors liv och mentalitet och deras reaktion, efter krigsslutet, att försöka separera politikern Hitler, från den Hitler som de kände och umgicks med.

Författarinnan har visserligen koncentrerat sig mer på det sociala liv kvinnorna förde, än på att försöka gräva djupare i deras psyke. Men på många sätt utgör dessa kvinnor en bra spegelbild av det tyska folket. Jag är av den uppfattningen att alla människor (om de inte är psykologiskt sjuka) har en förmåga att automatiskt uppfatta vad som är gott och ont. Vid valet att ignorera sitt samvete kan överkompensation vara svaret. Så tycks tyska rikets kvinnor ha gjort vid konfrontationen med den fruktansvärda sanningen om nazismens skuld.

Jag kan möjligen hålla med Goldman om att böckerna inte går på djupet med personkaraktärerna. Däremot tycker jag inte att porträtten tar för lättviktigt på kvinnornas liv. Det sociala livet med smink, skvaller och lättfärdighet var trots allt en viktig del och kan därför inte ignoreras. Genom att visa hur ytliga ting upptog kvinnornas tankar, tycker jag läsaren kan nå fram till både en och annan slutsats om kvinnornas möjlighet till politisk inblandning i det tyska riket. Mest intressanta är dock porträtten av Unity Mitford och Hanna Reitsch (som absolut inte motsvarade det nazistiska modersidealet). Jag anser att böckerna lockar till vidare läsning och därför har ett värde. Boken får en fyra i betyg.

Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Nazisternas kvinnor II


  Köp boken som film på cdon: