bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
1794
 N. Natt och Dag
Lyktsken
 M. Ondaatje
Hallonfallet
 G. Tunström
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Mitt barn lever
 H. Fogelström
Den svarta systern
 D. Edqvist
Kristin Lavransdotter 1
 S. Undset
Skuggan från fronten
 H. Kirst
The Wasp Factory
 I. Banks
Dödens hand
 M. Yorke

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerI skuggan av ett brott

 
Författare: Helena M Henschen
Genre: Roman
Ämnesord: mord
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9176089940
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


I skuggan av ett brott bygger på en verklig händelse som ägde rum den 7 mars 1932. Helena Henschens mamma var då femton år och denna dag förlorade hon sin familj i det som sedan gick till svensk kriminalhistoria som "de sydowska morden". För de efterlevande har händelsen varit onämnbar eftersom mördaren fanns inom den egna familjen. I sökandet efter vad som ledde fram till denna katastrof har Helena Henschen skrivit en starkt personlig och gripande roman. Där fakta och dokumentation tagit slut har hon låtit dikten ta vid och genom detta växelspel tecknas en levande bild av tiden, människorna och händelserna.

Helena Henschen är född och uppvuxen i Stockholm och arbetar som grafisk formgivare. Hon har tidigare bland annat arbetat som formgivare på Mah-Jong, vid Fria Proteatern, på Stockholms stadsmuseum och på tidskriften Moderna Tider. Romanen I skuggan av ett brott är hennes romandebut.

Medelbetyg: 3,8 (5 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av I skuggan av ett brott :


Nessa 2005-07-22 22:13
Helena Henschen sammanställer fakta om mordet som skakade hennes släkt 1932. Det känns som en realistisk bild av Sverige under 30-talet.
Betyg 4

LindaJ 2006-02-23 14:57
Den här boken är intressant och jag hade svårt att lägga den ifrån mig.
Spännande karaktärer och en facinerande och skrämmande historia.
Betyg 4

okidoki 2009-03-22 11:36
Kan verkligen rekommenderas. En utmärk skildring av en välbärgad Stockholmsfamilj.
Betyg 4

Bokdetektiven 2011-07-09 18:04
Gudomligt språk! Henschen har beskrivit, på ett både skönlitterärt och självbiografiskt vis, hur kärleksrelationen mellan hennes farbror och hans fru, då två unga, vilsna människor i rika men olyckliga familjer, utvecklas till en katastrof.

Morden talades det aldrig om, trots att Henschen försökte få sin mamma att berätta. Boken är en släktskildring, en väldigt intressant bild av ett otryggt 30-talets Sverige, men det som är mest fascinerande är hennes bild av Sofie, den unga kvinna som valde mannen som hon vid 23 års ålder skulle möta döden tillsammans med. Vad hände mellan dem och vad ledde fram till de berömda Sydowska morden? Lättläst, ändå känns slutet lika abrupt som sättet det unga paret möter döden på. Jag vill inte att den ska ta slut.

Jag skulle velat komma närmare Henschens egna känslor och hur tystnaden påverkat hennes egen uppväxt (även om det inte är det hon valt som bokens centrum). Ibland anar jag en ovilja hos Henschen att se annat än positiva egenskaper hos sin morfar. Sträng, men rättvis, ungefär, och han kunde inte rå för att hans sons liv spårade ur. Enligt boken måste orsaken ha varit drogmissbruk i kombination med psykisk sjukdom (om än en delvis frånvarande fader), men jag kan inte låta bli att undra över vem Hjalmar egentligen var och hur han betedde sig mot sin son. Fanns det fler orsaker till att denne unge man slutligen valde att mördade sin egen far, sin unga hustru och två hushållerskor...?
Betyg 5

BlommigaBarbro 2016-12-29 19:27
Är inte särskilt förtjust i sättet, det dagboksliknande sättet- den här boken är skriven på! Slutar därför lyssna ganska tidigt. Därav det dåliga betyget från mig!
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till I skuggan av ett brott


  Köp boken som film på cdon: