bokrecensioner boktips

Janne, min vän

Författare: Peter Pohl
Genre: Ungdom
Ämnesord: psykologi, spänning, ungdom
ISBN: 9177127471


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Peter Pohls prisbelönta debutbok.
"Den 31 augusti 1954 klockan 18.32 ändrades allting. Då dök Janne upp från det okända, och med sin häpnadsväckande cykel prejade han sig in bland oss, grabbarna i gänget på Söders höjder." Janne visar sig vara en mycket speciell person som griper in i Krilles liv på ett sätt som han inte kunnat förutse.
Medelbetyg: 3,86 (7 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Janne, min vän :
2005-06-29 10:50
En av de bästa (ungdoms)böcker jag läst! Helt storslagen, men en mycket välskriven, spännande och rörande berättelse. Med ett crescendo på slutet som fullständigt tar andan ur en.

Vill rekommendera den för alla, unga som gamla, män som kvinnor.

Senare har Peter Pohl tyvärr bjudit på en del bottennapp, och en del mittemellan-böcker, men denna är helt outstandning. LÄS!
Betyg 5
2005-07-02 20:41
Hej!
En bok som iallafall jag måste läsa många gånger för att förstå. Tur hade jag att jag hade Ulla Lundqvist bok tradition och förnyelse till hands som kunde förklara lite iallafall.
Betyg 3
2007-03-01 08:58
Läs den sakta om du ska läsa den.
Betyg 5
2007-03-16 09:20
Denna bok är inte bra, jag fattar inget.
Betyg 1
2007-05-17 11:19
Jag har aldrig läst något liknande än Janne, min vän. Men det är en av de bästa böcker jag har läst! Det tog ett litet tag att komma in i boken, men väl inne så satt jag fast.
Den här boken kommer verkligen att vara med mig i hela mitt liv! Man påverkas så mycket av den och den gör ett väldigt stort intryck. Det tog nästan en vecka för mig att smälta allting ..

En jätte, jättebra bok!!
Betyg 5
2007-07-27 12:08
Janne, min vän är Peter Pohls prisbelönta debutroman från 1985. Filmen Min vän Joe, från 1997, bygger löst på boken. Boken har översatts till elva språk.

Berättaren och en av huvudpersonerna i boken, Krille, växer upp i ett tryggt hem i femtiotalets Stockholm. En dag dyker det upp en ny kille i Krilles gäng – Janne. Janne är expert på att akrobatisera med sin cykel, genom vilket han vinner många av de andra killarnas respekt men även avund. Krille blir nyfiken på vem Janne egentligen är och försöker komma närmare honom.

Janne är periodvis spårlöst försvunnen men dyker lika plötsligt upp igen från ingenstans. Han svarar undvikande på personliga frågor men följer gärna med Krille hem. Snart är han som en del av Krilles familj, innan han återigen försvinner. Krille börjar utföra detektivarbete och försöker lägga ihop det lilla pussel av information som han känner till om sin vän. Janne omgärdas av många olika frågor. Vem är egentligen denne gåtfulle kille? Och vad gör han när han är försvunnen? Svaret visar sig vara mer chockerande och omskakande än Krille någonsin kunnat föreställa sig.

Janne, min vän är en djupt rörande och engagerande roman. Den berör ett av de viktigaste ämnena i dagens samhälle – barns utsatthet. Boken kräver en hel del koncentration och tålamod hos läsaren. Satsbyggnaden är på sina ställen väldigt säregen och det förekommer en hel del hopp tidsmässigt med tillbakablickar. Tempot varierar mycket boken igenom, och meningarna har en tendens att bli längre när tempot ökar. Janne, min vän kan vara svår att förstå och det gäller att man ger boken tid. När man väl kommit förbi början så blir boken bara bättre och bättre för att tillslut kulminera i slutet. Janne, min vän är ett mästerverk som förtjänar stort beröm. Det är absolut en av de mest extraordinära böcker jag någonsin läst, och det tog ett tag för mig att smälta de intryck jag fick av boken.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Janne, min vän
Liknande böcker:
Vindens hemlighet
 E. Hildén
Spegelflickan
 E. Hildén
Kom hit
 J. Wickholm
Rävpojken
 E. Hildén
Ett magiskt arv
 M. Friedner
Fjällflygaren
 K. Schwartskopf
Kaja och de nio elefan..
 E. Ringnér-Lundgren
En flicka till häst
 E. Bagnold
Silverskeppet
 J. Moen