bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Alltid den där Anette
Glittras uppdrag
Intet bortom det yttersta
Jag saknar dig, jag sa..
Jag är kvar hos er
Kan ingen hjälpa Anette?
Malins kung Gurra
Man kan inte säga allt
Sekten
Tusen kulor
Vi kallar honom Anna
Liknande böcker:
Norra Latin
 S. Bergmark Elfgren
Slutet
 M. Strandberg
Det sjunde rummet
 E. Svernström
Det övergivna barnhemmet
 E. Svernström
Ödehuset
 E. Johansson
Silverdelfinen
 A. Eklund Lykull
Birgitta går i dansen
 A. Falk
Källartrappan
 A. Falk
En dam försvinner
 A. Falk
Vilma och regnbågsfjäd..
 M. Mangold

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerJanne, min vän

 
Författare: Peter Pohl
Genre: Ungdom
Ämnesord: psykologi, spänning, ungdom
ISBN: 9177127471
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Peter Pohls prisbelönta debutbok.
"Den 31 augusti 1954 klockan 18.32 ändrades allting. Då dök Janne upp från det okända, och med sin häpnadsväckande cykel prejade han sig in bland oss, grabbarna i gänget på Söders höjder." Janne visar sig vara en mycket speciell person som griper in i Krilles liv på ett sätt som han inte kunnat förutse.

Medelbetyg: 3,86 (7 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Janne, min vän :


sisla 2005-06-29 10:50
En av de bästa (ungdoms)böcker jag läst! Helt storslagen, men en mycket välskriven, spännande och rörande berättelse. Med ett crescendo på slutet som fullständigt tar andan ur en.

Vill rekommendera den för alla, unga som gamla, män som kvinnor.

Senare har Peter Pohl tyvärr bjudit på en del bottennapp, och en del mittemellan-böcker, men denna är helt outstandning. LÄS!
Betyg 5

Oline 2005-07-02 20:41
Hej!
En bok som iallafall jag måste läsa många gånger för att förstå. Tur hade jag att jag hade Ulla Lundqvist bok tradition och förnyelse till hands som kunde förklara lite iallafall.
Betyg 3

Mandro 2007-03-01 08:58
Läs den sakta om du ska läsa den.
Betyg 5

ijlohbgvytdc 2007-03-16 09:20
Denna bok är inte bra, jag fattar inget.
Betyg 1

Elln 2007-05-17 11:19
Jag har aldrig läst något liknande än Janne, min vän. Men det är en av de bästa böcker jag har läst! Det tog ett litet tag att komma in i boken, men väl inne så satt jag fast.
Den här boken kommer verkligen att vara med mig i hela mitt liv! Man påverkas så mycket av den och den gör ett väldigt stort intryck. Det tog nästan en vecka för mig att smälta allting ..

En jätte, jättebra bok!!
Betyg 5

marcus_1 2007-07-27 12:08
Janne, min vän är Peter Pohls prisbelönta debutroman från 1985. Filmen Min vän Joe, från 1997, bygger löst på boken. Boken har översatts till elva språk.

Berättaren och en av huvudpersonerna i boken, Krille, växer upp i ett tryggt hem i femtiotalets Stockholm. En dag dyker det upp en ny kille i Krilles gäng – Janne. Janne är expert på att akrobatisera med sin cykel, genom vilket han vinner många av de andra killarnas respekt men även avund. Krille blir nyfiken på vem Janne egentligen är och försöker komma närmare honom.

Janne är periodvis spårlöst försvunnen men dyker lika plötsligt upp igen från ingenstans. Han svarar undvikande på personliga frågor men följer gärna med Krille hem. Snart är han som en del av Krilles familj, innan han återigen försvinner. Krille börjar utföra detektivarbete och försöker lägga ihop det lilla pussel av information som han känner till om sin vän. Janne omgärdas av många olika frågor. Vem är egentligen denne gåtfulle kille? Och vad gör han när han är försvunnen? Svaret visar sig vara mer chockerande och omskakande än Krille någonsin kunnat föreställa sig.

Janne, min vän är en djupt rörande och engagerande roman. Den berör ett av de viktigaste ämnena i dagens samhälle – barns utsatthet. Boken kräver en hel del koncentration och tålamod hos läsaren. Satsbyggnaden är på sina ställen väldigt säregen och det förekommer en hel del hopp tidsmässigt med tillbakablickar. Tempot varierar mycket boken igenom, och meningarna har en tendens att bli längre när tempot ökar. Janne, min vän kan vara svår att förstå och det gäller att man ger boken tid. När man väl kommit förbi början så blir boken bara bättre och bättre för att tillslut kulminera i slutet. Janne, min vän är ett mästerverk som förtjänar stort beröm. Det är absolut en av de mest extraordinära böcker jag någonsin läst, och det tog ett tag för mig att smälta de intryck jag fick av boken.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Janne, min vän


  Köp boken som film på cdon: