bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Alltid den där Anette
Glittras uppdrag
Intet bortom det yttersta
Jag saknar dig, jag sa..
Jag är kvar hos er
Janne, min vän
Kan ingen hjälpa Anette?
Malins kung Gurra
Man kan inte säga allt
Sekten
Tusen kulor
Liknande böcker:
Kittys spökhistorier
 C. Keene
En stjärna för Megan
 A. Baillie
I mumiens gravkammare
 L. Beach
Min hemliga tvilling
 K. Lundberg Hahn
Cassies dubbelgångare
 G. Tobien Sherman
Ett magiskt misstag
 K. von Bredow
När Tomten föll ner fr..
 C. Funke
Norra Latin
 S. Bergmark Elfgren
Slutet
 M. Strandberg
Sommarön
 A. Holmström Degerman

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerVi kallar honom Anna

 
Författare: Peter Pohl
Genre: Ungdom
ISBN: 9172213086
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Tunn och liten anländer Anders till sommarhemmet, där han under ett antal veckor skall dela rum med sju andra pojkar. Stämningen är redan från början rå och hotfull. Anna, som Anders snart kallas, blir mycket snabbt målet för gruppens aggression. Han mobbas. Så småningom finner han dock stöd i Micke, sommarhemmets idrottsledare. Mellan dem utvecklas en vänskap som hjälper Anders att överleva, åtminstone sommaren. Boken är en upprörande nykter skildring av mobbning från den tid då det hette pennalism. Samtidigt är det en berättelse om vänskap och om svek.


Medelbetyg: 4,17 (6 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Vi kallar honom Anna :


ElinLeticia 2005-05-25 17:54
Anders Roos anländer till sommarhemmet och blir genast döpt till "Anna". Han blir lägrets hackkyckling och tyr sig till den äldre ledaren Micke, som själv har erfarenhet av penalism. De flesta väljer att förneka rådande faktum och snart finns där bara Micke kvar att leva för, tycker "Anna". Det är Micke själv som berättar historien om Anders och sin egen kamp att försöka göra det rätta. Micke känner sig kvävd av vänskapen och sitt ansvar mot pojken.

"Vi kallar honom Anna" är en av tidernas tyngsta böcker om mobbning. Den utspelar sig ute i Stockholm skärgård runt mitten av 50-talet. Den är ovanlig genom att perspektivet inte är den mobbades. Det är genom Mickes ögon vi lär känna "Anna" och genom detta blir det fruktansvärda ännu tyngre att läsa om. Romanen som börjar ytterst segt kastar snart in läsaren i en mardrömslik handling omöljig att lämna. Den här boken skiljer sig från många andra böcker som behandlar somma tema genom att den lägger stor vikt vid Micke och hur han handskas med en situation som tycks omöjlig att få bukt med. Den går till djupet med Mickes skamkänslor när han vill bli fri från ansvaret "Anna" drar med sig och hur han sviker och blir sviken. Genom detta har Pohl lyckats skapa en av de mest mångfacetterade böcker om mobbning jag någonsin läst. "Vi kallar honom Anna" gör ont att läsa, inte destå mindre är det en nödvändig bok!
Betyg 5

Synnez 2005-06-09 12:53
Ruggig bok om pennalism på ett kollo ute i Stockholms skärgård för ca 50 år sedan. Mycket gripande som de flesta av Pohls böcker!
Betyg 4

Oline 2005-10-18 09:38
Hej!
Gillar inte denna ruggiga bok och förstår inte varför Peter Pohl skriver. Tror bara att jag gillar en av hans böcker....Jag saknar dig, jag saknar dig.
Det jag tänker på är att han skriver barn och ungdomsböcker, tror inte att han berikar någons liv med böckerna. Men jag kan ju ha fel...
Egentligen vill jag ge den en 1 i betyg, men tror inte att jag är riktigt rättvis då.
Betyg 2

anton3 2006-05-28 02:24
Jag tycker att boken är bra. Fast väldigt hemsk. Jag hade nog aldrig läst boken om vi inte hade fått den som läxa. Boken är som sagt inte dålig så den får en fyra för att den inte var svår att komma in i med alla du former och sånt.
Betyg 4

VeganGeekGirl 2011-03-18 12:35
Väldigt bra men fruktansvärt jobbig bok, väldigt starkt om mobbing och pennalism. Jag läste den ett otal gånger under tonåren, jag grät varje gång.
Peter Pohls böcker är kanske inte särskilt upplyftande men de kan kännas som någon slags tröst att läsa när man har jobbigt själv som ung.
Betyg 5

Kricki 2012-02-26 21:54
En av de mest tankeväckande böcker jag har läst. Boken är oerhört välskriven språkligt sett. En bok som alla borde läsa.
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Vi kallar honom Anna


  Köp boken som film på cdon: