bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Ett meningsfullt liv (..
Fri i Exilen
Lycka! en handbok i ko..
Om livet och döden
Liknande böcker:
Barnets Kroppsspråk
 E. Howard
Factfulness
 H. Rosling
Tidens historia
 T. Berg Eriksen
Rummet, tiden och männ..
 G. Clark
Farewell to Reality: H..
 J. Baggott
Den banala godheten
 A. Heberlein
Pillret
 I. Carlberg
Fysiken, Martinus Kosm..
 L. Pettersson
Hallucinationer
 O. Sacks
Den gula fläcken
 L. Feuchtwanger

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerEtik för ett nytt millennium

 
Författare: Dalai Lama
Genre: Fakta
Ämnesord: filosofi, psykologi, religion, andlighet
ISBN: 9177114167
 
Lärorik:  2

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Medelbetyg: 2 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Etik för ett nytt millennium :


Linuz 2005-04-16 14:09
Dalai Lama är här för att frälsa oss, på samma sätt som Jesus en gång. Kanske överdriver jag något, med det känns lite åt det hållet.

Dalai Lama reser världen runt och håller föreläsningar om hur människor helt enkelt kan må bättre genom en sund och hälsosam livsstil, och ett nytt sätt att tänka. Han har därmed också gett ut några böcker för att påskynda, vad han i "Etik för ett nytt millennium" benämner som "den andliga revolutionen".

I stort sett är det också vad denna bok, eller detta lilla verk, utgår från, nämligen Dalai Lamas inbitna humanism och tro på en "andlig revolution". Han protesterar vilt mot flera politiska revolutioner och dess följder i form av krig, och menar att vilket system vi än väljer att ty oss till kommer vi inte ifrån det faktum att vi alla är djupt beroende av varandra, även inom marknadsekonomin (denna formulering visar faktiskt att Dalai Lama har en viss insikt i ideologisk konflikt, då kommunismen till stor del handlade om att skapa ett samhälle där varje människa tydligt skulle få insikt i att man var beroende och lika mycket värd som alla andra i samhället. Dalai Lama visar därmed att den "inre revolutionen" är viktigare än något politisk system).

Som vanligt skriver Dalai Lama barnsligt enkelt, vilket är utomordentligt bra, och nödvändigt för att han skall söka uppnå sitt mål. Huruvida språket är mästerligt eller inte spelar ingen direkt roll, eftersom detta enbart handlar om att på enklaste sätt förmedla en alternativ livssyn.

Men jag måste ändå säga att Dalai Lamas vilja, hur god den än är, inte ger mig mer än någon annan filosofs. Mycket av det Dalai Lama säger har redan sagts av just gamla filosofer, inom buddhismen och inom andra religioner. Detta gör självklart att jag inte ger verket som isolerad företeelse ett särskillt högt betyg, det är ju inget märkvärdigt alls.

Tankarna är fina, nyttiga och viktiga. De bör, precis som Dalai Lama vet, upprepas och spridas. Men att ge Dalai Lama all tack för detta vore som att bestjäla den riktiga bonden sina grödor. Verket är en uppmaning, som baseras på andra människors tankar (och direkt upprepar dessa), och för de som inte orkar bry sig med att sätta sig ner och istället skärskåda filosofins historia, är Dalai Lamas olika verk, och i synnerhet detta, en snabbkurs i nyttigt tänkande.
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Etik för ett nytt millennium


  Köp boken som film på cdon: