bokrecensioner boktips

Candide

Författare: F De Voltaire
Genre: Klassiker
Ämnesord: litteratur
Utgivningsår: 1759
ISBN: 9781496128898


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

(Författare: Francois Marie Arouet De Voltaire)

''Candide'' (den uppriktige) råkar ut för praktiskt taget allt ont, hemskt och fasansfullt som kan hända en människa, men han förlorar aldrig sin optimism. Enligt undertiteln handlar ''Candide'' om optimismen, men brättelsen är mycket mer än en vedergällning av Liebniz teori om att den värld vi bebor är ''den bästa av alla världar''. Den lilla grupp som så anspråkslöst startar ett nytt liv i slutet av boken är ett miniatyrsamhälle med utvecklingsmöjligheter. Landet Eldorado i ''Candide'' är en utopi som väl också Voltaire ansåg omöjlig att förverkliga, men en värld att eftersträva.

Utdrag ur boken:
Det är väl talat, svarade Candide, men nu måste vi odla vår trädgård!
Medelbetyg: 3,44 (81 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Candide :
2003-12-11 18:03
En utmärkt bok som jag tyvärr nästan glömt bort. Underhållande och satirsisk. Vad är då av intresse i boken? Jo Voltaire eller Candide kommer fram till att naiv optimism inte kan förklara alla otäcka (eller onda) saker som händer på jorden. Inte heller blir man nöjd av att vara pessimist och cyniker. Istället ska man göra livets val grundat på sina erfarenheter och observationer. Detta är något som Candide har rikligt av och inser i sista kapitlet. Nu är allt som återstår att börja praktisera, ändra världen för det kan man ("cultivate the garden" som det står). Den som tolkar boken som att världen är kass har misstolkat boken...

Efter att ha läst om valda delar av boken inser jag att jag kanske har gett den lite för högt betyg. Motiveringen är att den inte känns så aktuell, lite insnöad på den dominerande filosofin under upplysningstiden. Självklart är den fortfarande intressant, men rent bokmässigt tycker jag att en bok med högsta betyg ska vara odödlig och inte haka upp sig så mycket på symboler mm som refererar till personer eller nutida (dåtida) händelser. Kanske ändrar jag mig längre fram men just nu käns det rätt.
Betyg 4
2003-12-14 12:29
Förvånande lättsam bok från upplysningstidens store mästare Voltaire.
Betyg 4
2004-01-15 09:15
Underbar satir över "den bästa av världar". Ironisk och rolig och dråplig.
Betyg 4
2004-01-30 19:42
Det var nu ett tag sedan jag läste Candide, men jag tyckte att den kändes som en förkortning av en längre bok... Försökte mig på den ett par gånger på franska, men lyckades inte då jag vid den tidpunkten inte var fullt så duktig på språket. Ska väl försöka igen snart, och se om den är bättre den här gången ;)
Betyg 3
2004-02-12 10:22
Så överdrivet humoristiskt, att det inte ens är roligt.
Betyg 2
2004-04-12 17:03
Ingen bok att leva sig in i, oerhört tråkig. Men jag vet inte, kanske är det bara jag som är ung och dum. Trist är den i vilket fall som helst.
Betyg 1
2004-04-14 21:36
bokens "sensmoral" om man kan kalla det för det (ja, det där med trädgården ni vet) är väldigt sann.
och boken i sig är ju underhållande och engagerande!
Betyg 4
2004-05-26 22:42
En av klassikerna! Himla intressant när man kan sätta den i sitt historiska sammanhang.
cynisk!
Betyg 4
2004-05-29 19:27
Blev "tvingade" att läsa den här boken förra året när vi hade svenska, och det är ju inget jag skulle läsa igen om man säger så. Vi skulle lämna in en essä om vad vi tyckte om boken å sånt, jag tror jag hade hela baksidan med kommentarer från våran lärare...
Ja ja... jag tycker det är lite svårt att sätta betyg... blir nog en etta i alla fall... boken kändes helt meningslös...
Betyg 1
2004-06-10 09:46
Älskar satiren i den här boken. Det är, om inte en förutsättning så i alla fall en fördel att ha en viss insikt i 1700-talets Frankrike för att se alla hänvisningarna. Personligen tyckte jag boken var riktigt underhållande.
Betyg 4
2004-06-10 23:52
Lättläst bok, men den gick väldigt fort fram så ibland var man tvungen att tänka efter vad det faktiskt var som hände. Ex. en jordbävning och flera människors död beskrevs i en mening som om det bara vore en parentes. Men det var ändå en del av bokens charm, att hoppsan där hände något hemskt och oups, där dog en viktig person.

Tänk att få bo i Eldorado där "det är av bruk att omfamna konungen och kyssa honom på båda kinder" när man ska hälsa på honom. I det kapitlet fick jag faktiskt tårar i ögonen. Det är kul med Voltaires alla ifrågasättningar men själv tycker jag att han kan bli lite för mycket ibland. Många av hans tankar tycker jag bara är rent idiotiska. Men den här boken var åtminstone ett nöje att läsa, alltid skoj med ironiserande trots allt.
Betyg 3
2004-07-23 20:16
Inte en bok jag valde att läsa själv, möjligen är det lite därför jag hade svårt att se vad som skulle vara så bra med den... Den går att läsa, men den är absolut ingenting jag skulle rekommendera. Antagligen bara inte min typ av bok.
Betyg 2
2004-12-06 13:28
Äntligen gav jag mig på att läsa en riktigt tung klassiker, trodde jag. Den var hur lättläst som helst, dråplig och rolig. Går att läsa som ren underhållning. Efteråt kan man fundera över Candides fåniga optimism och ovilja att se världen som den är. Har allt som händer i livet en mening, samverkar allt till det bästa.
Möjligen kan man kritisera Voltaire för att han lättvindigt kritiserar Leibniz, men vad har han att komma med själv?
Klart läsvärd
Betyg 4
2005-01-12 22:35
Jag gillar verkligen den här boken! I början tyckte jag att uuh vad är det här för 1700-tals smörja om avarer och bulgarer ?! Men den är väldigt genomtänkt och ganska lätt att läsa. Och rolig är den absolut.
Betyg 5
2005-03-10 01:08
hade skrivit en enorm recension till den h'r boken........men datorn fucka sig, eller snarare sag den här sidan............

den fick iaf högsta betyg av mig...........Liebniz, en filosof på 1700 hade sagt att vi bebor den bästa av alla världar trots allt.........voltaire skildrar i sin bok då där candide är huvudpersonen och en elev till pangloss som är hans filosofilärare....väldig klok sådan, men har samma teori som leibniz.......vad som häner är att candide blir utsprkad från det slott han bott och växt upp på pågrund av sina känslor för kunigunda och får gå genom ett helvee och genom många olyckor och äventyr ta sig till sydamerika där han kommer till eldorado som bara består av guld och ädelstenar men som inte har något värde just där.............han måste fly härifrån men ahr 32 baggar av de dyraste ädelstenar som han lyckas bli av med, pågrund av lurendrejare och tjuvar...................han hamnar till slut på en gård och fått alla sina vänner runt om sig.........när då pangloss som själv haft ett helvete på vägen dit...........säger att om altt ddet som hänt, inte hade hämnt så hade de inte befunnit sig där så säger då candide " väl talat, ,men nu måste vi odla vår trädgård...........


candide har börjat tvivla och tar till med att, gårdagen ska inte få fortsätta avgöra vårat öde, det gör vi själva genom att sätta igång och planera..............................

en 5a..................jag ahr alltid satt höga betyg, kanske pågrund av att jag inte läser böcker på måfå........utan riktigt välder ut de böcker jag ska läsa...........de böcker som andra därför har rekomderat har f´ått låga betyg, som tex pojekn som kallades det.............
Betyg 5
2005-04-12 09:44
Detta är en bok som måste läsas till slut för att man skall kunna grunna över den och komma till kärnan av vad Voltaire ville komma fram till.
Igenom hela boken talas det om "den bästa av världar" och stackars Candid tror att man kan beskriva vår värld som sådan.
Han får genomlida allt slags helvete på jorden, från att skiljas från den han älskar till att nästan kokas levande.
Han får även uppleva det rika, vackra och genomgoda Eldorado. Men även eldorado har sina brister, de måste nämligen alltid lida av skräcken att Candid och hans likar skall finna landet och ödelägga det. För att undvika detta isolerar folket sig och detta kan man ju omöjligt kalla för den bästa av alla världar.
Candid är en obotlig optimist, men som motpol har vi filosofen Martin som är en obotlig cyniker. Ingen av dem blir dock lycklig av sina båda livsåskådningar. Inte förrän de kommer på vad det hela faktiskt går ut på och när de väl gör det så behövs ingen filosofi längre, då behövs bara livet, harmonin och människorna.
Candids bästa av världar existerar inte, men allt som händer verkar tillslut ändå fylla en funktion. Man skulle kunna kalla världen för den simplaste och mest avskalade av alla världar.
Mycket tankerik liten bok som man läser på en dag men bär med sig ända tills den där dagen då den inte längre behövs. Den där dagen då man själv odlar sin jord i fred.
Betyg 4
2005-08-14 22:21
Vi läste den på litt.vet och den gjorde inga speciella intryck på mig.
Betyg 3
2005-09-26 11:01
Voltaire skrev på 1700-talet boken Candide vars huvudperson hade en filosof vid namn Panglos som vägledare. Denna Panglos var en satir av den optimistiska filosofen Leibniz. Enligt Panglos var allt här i världen ordnat till det bästa. Anledningen till att vi har näsor är att vi ska ha något att sätta våra glasögon på. Orsaken till att det finns krig och elände är att vi människor ska komma närmare gud (teodicéproblemet). Osv. Vi lever i den bästa av alla världar.

Candide höll sig länge till denna tro men började mer och mer tveka när han fick se hur det såg ut i världen. Tortyr, slaveri, krig och annat elände hemsökte Candide, hans filosof Panglos och andra av hans vänner. Till slut kom de fram till att det enda de kan göra är att odla sin trädgård. Det är det enda sättet att få ett någorlunda drägligt liv.

Boken är underhållande men bitvis dryg i sina satiriska excesser. Lite väl många äventyr och snabba vändningar för att boken ska kännas väl sammansatt. Sensmoralen är dock väldigt viktig. Den tar avstånd från utopier och social konstruktion och överdriven optimism. Pessimismen kan lätt ta överhanden när de optimistiska förhoppningarna inte håller streck, men med hjälp av vetenskapliga observationer och pragmatiska reflektioner kan människan finna sig till ro genom att inte sträva efter alltför mycket.
Betyg 3
2005-10-13 16:28
Den här boken har antagligen något djupsinnigt budskap som jag missat, då jag bara tyckte den var rörig, tråkig och jobbig att läsa.
Betyg 2
2005-10-15 01:50
Tjavars. Det är en mustig skröna och en lättläst satir över en då populär filosofi bland överklassen, att vi lever i den bästa av världar.
Uttrycket att "odla sin trädgård" härstammar från denna boks sista rader. Men man hittar roligare och bitskare saker av Voltaire i gamla skolantologier!
En poäng är att han fick uppslaget till boken efter att ha upplevt en väldig jordbävning som följdes av en tsunami som ödelade Lissabon. Så boken har en ganska aktuell bakgrund. Den tsunamin fick många mänskor att tvivla på Guds existens (om jag minns rätt, var Voltaire en av dem som blev ateist efter den händelsen).
Candide är väl som unga är innan de på riktigt blir vuxna och cyniska.
Hur fel jag än visste att kommunismen var, trodde jag ändå att det var den bästa av läror. Men i motsats till andra vänstertokar hoppade jag inte in i nyliberalismens nästan lika galna utopi.
Med insikten att vi alla är/ (har varit / är ännu utan att veta om det) som Candide, höjer jag mitt betyg till en 4.
Betyg 4
2005-12-01 10:02
Jag tyckte det var en rikitigt tråkig bok. Förstod ingenting! Tänker aldrig läsa den igen. Fy vad dåligt..
Betyg 1
2005-12-13 11:32
Visst var Candide en helt intressant bok. Inte var den tråkig alls. Förstår inte varför min klasskompis på gymnasiet hade så stora problem med den när hon skulle läsa den för en kurs... Candide är ju en god och optimistisk person. och visst fattar man att det är frågan om ironi etc. Jaja, vi har ju talat en massa om den på lektionerna nu... Och kanske jag inte läste den så noggrant, men det behövdes väl knappast. I alla fall lämnade boken en postitiv känsla. Så betyget blir 3,5...
Betyg 4
2005-12-28 22:32
För att vara helt ärlig så orkade jag inte läsa denna ytterst smala bok.
Den verkade ha vissa poänger, däremot tycker jag att en bra bok även ska ha ett bra språk som flyter och som fångar läsaren. Denna bok saknade denna egenskap.

Därför ger jag den en simpel 1.
Betyg 1
2006-01-06 18:48
Jag blev tvingad att läsa boken i skolan. En fruktansvärt tråkig och meningslös bok! Jag kan verkligen inte förstå hur någon kan tycka att den är roligt.. i så fall är det något jag har missat. Fastän boken är så tunn så kändes den ootroligt lång.. och dryg. Själva budskapet hade jag kunnat komma på själv! :)

Nu ska jag skriva en analys om den också. Det blir inte lätt.

Ett råd: Läs den inte!!
Betyg 1
2006-02-06 19:13
Korthugget och ironiskt! Full av sanslöst märklig humor jag inte riktigt förstår mig på. Gillar farten i historierna och hans resor och möten med människor. Som någon annan skrev så är den förvånande lättsmält att läsa. En bok man bör streckläsa.
Betyg 3
2006-03-04 12:40
Rolig, ironisk och samtidssatir. Känns inte som att den är skriven av en 1700-talssnubbe förutom på språket! Grym, vacker, rolig och man ifrågasätter hur mycket man kan/bör offra för kärleken och om man har en förskönad bild av verkligheten. Riktigt bra bok, värd att läsas!
Betyg 4
2006-03-16 22:16
Helt underbar !!! Snälla läs den och må bra.
Betyg 5
2006-05-24 15:23
Teodice-problem. och mycket annat. väldigt bra.
Betyg 5
2006-08-14 04:35
HANDLING: C. är av adlig härkomst och lever ett lugnt och lyxigt liv på ett slott i Westfalen. Han är undervisad i Pangloss filosofi som hävdar att vi lever i den bästa av världar och C. är också övertygad om att så är fallet. Dock drivs han bort fr. slottet då han förälskar sig i Kunigunda – som också bor på slottet - eftersom han inte kan mäta sig med henne i hovlig rang. Efter att ha sparkats ut ur slottet förändras hans tillvaro dramatiskt. Han blir tillfångatagen, pryglad och får springa gatlopp då han inte erkänner att han älskar bulgarernas konung utan endast Kunigunda. Men blir då han nästan är ihjälslagen benådad av konungen, som får veta att C. endast är en ung metafysiker som inte känner till mycket om världen. Istället tvingas han ta värvning för bulgarerna och får uppleva de allra hemskaste krigsupplevelser, bla. utslagna hjärnor som simmar på marken. C. lyckas dock fly. Detta blir upptakten till det brutala äventyr som följer. På Candides resa som sträcker sig över hela världen får han bl.a. uppleva en jordbävning i Lissabon, skeppsbrott och olika personers berättelser, den ena olyckligare än den andra.

Ingenstans tycks världen vara harmonisk, men C. tycks ändå alltid finna ljusglimtar i tillvaron, t.ex. då han återfinner sin lärare Pangloss. Denne lärares filosofi, tillsammans med C:s godtrogenhet, är dock en bidragande orsak till vedermödorna. Tex. då han erkänner inför inkvisitionsdomstolen att syndafallet är nödvändigt i den förutbestämda harmonin. Detta leder till att Pangloss hängs och C. blir piskad. De bägge överlever dock detta och återses i ett senare skede.

Det finns två saker som driver Candide att orka leva – trots alla påfrestningar – den ena är Pangloss lära: att allt ont är nödvändigt för det allmänna goda, det andra är kärleken till Kunigunda: att få återse henne. I det ena fallet ifrågasätts till sist Pangloss filosofi när svårigheterna blir outhärdliga, så att C:s resa blir ett sökande efter den bästa av världar – som tycks finnas i Inkalandet Eldorado. Dock i Eldorado, som C. kommer till av en slump, finns inte Kunigunda. Men där finns inte heller några kyrkliga institutioner, domstolar eller fängelser. Eldorado är ett slags positivt anarkisamhälle, där inte ens deras ledare är förmer än ngn annan. Materiellt sett är Eldorado ett paradis, marken är betäckt av ädelstenar och ofantliga rikedomar. Men ingen tycks äga dessa – eller omvänt – alla äger allt kollektivt. Inte heller kostar lyxmaten något - som Candide får åtnjuta -, det finns inget betalningsystem utan all kost underhålls av staten. Men den totala jämlikheten (allting blir likgiltigt) tillsammans med avsaknaden av Kunigunda driver Candide att lämna landet, fullastad med diamanter.

Med sin nya rikedom blir Candide vänligare behandlad av vissa personer, men dessa lurar den naive Candide som på olika vis blir av med nästan hela sin förmögenhet. Han träffar en annan lärd man vid namn Martin, som i kontrast till Pangloss tror på två principer: en god och en ond, och till skillnad fr. Pangloss är Martins filosofi grundad på egna erfarenheter.

Om den ena halvan av boken handlar om hur människor är och blir olyckliga pga. fattigdom och fysisk och psykisk smärta, handlar den resterande delen om välborgade personer som även de tycks vara lika eländiga, t.ex. vid besöket i Italien träffar C. en rik men uttråkad man.
Ingen tycks vara lycklig. Historien ändar dock med att Candide återträffar sin Kunigunda men att hon pga. hennes fruktansvärda öden – våldtagen, magen uppsprättad, slavinna - har blivit ful och nästan outhärdlig att leva med. C. köper henne fri och tager henne till maka. Dock diskuterar Pangloss, Candide och Martin om det metafysiska/moraliska ondas problem utan att komma fram till en lösning. Men av en ren händelse stöter de på en gammal man som tycks vara tillfreds med sig själv. Denne man bryr sig varken om onda eller goda handlingar eller vad som händer i omvärlden, han vill bara bruka sin lilla jordplätt. Arbetet håller ledsnaden, lasten och armodet borta. Detta påverkar de alla och de kommer överens. Fast alla med sina egna tolkningar av innebörden. Candide avslutar med ”låt oss odla vår trädgård”

PANGLOSS FILOSOFI: Symboliserar en orubblig auktoritetstro på Leibniz filosofi. (vetenskapliga dogmer) Pangloss karaktär ändrar sig aldrig inte ens då han empiriskt erfar motsatsen: (hängd, dissekerad, piskad, slav).
Han säger att ”det passar sig inte att ändra åsikt om man är filosof”. Enligt Voltaire håller inte Leibniz teori i den empiriska verkligheten – möjligtvis bara teoretiskt. Pangloss fil. säger i princip att ”det finns inget ont som inte för med sig ngt (större) gott”

CANDIDES TROSKYLDIGHET: ”Offer” för Pangloss lära, eller människans självförvållade omyndighet (Kant), men då han ändrar sig frigörs låsningarna från sina uppfostrade moraliska läror, d.v.s. han förstår innebörden av att ”odla sin trädgård” - till skillnad fr. Pangloss - och blir därmed upplyst. (Voltaires egen uppfattning)

MARTINS FILOSOFI: Motpol till Pangloss, en skeptiker/pessimist, ”det finns inget gott som inte för ngt ont med sig”. Inte heller Martin blir upplyst, då han anser att ”odla sin trädgård” är förenlig med en ”dräglig tillvaro” (balans mellan principerna)

KÄRLEKEN TILL KUNIGUNDA - o det sista mötet med henne: kan symbolisera känslan och dess underlägsenhet inför den förnuftiga realiteten (genomgående tanke i Upplysningen): Det är förnuftigt att anta att hennes hemska erfarenheter har satt sina spår, samt att Candides kärlek försvagas då K. förändrats både som person och till utseendet.

ELDORADO: en utopi, d.v.s. håller inte som verklighet ens för Voltaire (avskilt land, C. lämnar, allting blir likgiltigt, överdrivet beskriven)

ODLA SIN TRÄDGÅRD: Kan påvisa en skepsis till filosofin som rättesnöre i livet för att besvara moraliska frågor ”vad är relationen mellan gott/ont”. Både Martin och Pangloss kan ha lika rätt. Det bästa är att undvika frågorna och istället arbeta. Kan även tydas som vi måste undvika doktriner som inte tillåter oss att själva tänka fritt. Vi måste odla/bilda våra egna erfarenheter, trädgården kan vara en sorts plattform för dessa odlingar. (teorier om mänskliga rättigheter, tryckfriheter och censurförbud)

Betyg 5
2006-11-16 11:23
Hysteriskt kul och bisarr satir, älskar den!
Betyg 5
2006-11-16 12:34
jag vart tvungen att läsa den här boken andra året i gymnasiet och jag förstod ingeting av den...
Betyg 1
2007-08-09 22:07
Candide är en roman skriven av François de Voltaire. Boken handlar om den unge Candide och hans äventyrsresor världen över. Candide växer upp på ett slott i Westfalen som tillhör baron von Thunder-ten-Trunckh. Efter en tid blir Candide kär i baronens dotter, Kunigunda och när detta upptäcks av baronen blir han utsparkad ur slottet. I Holland finner Candide sin gamle vän och filosofilärare Pangloss. Pangloss har tidigare lärt Candide att allt som händer i livet har en mening och trots att denna värld tycks vara hemsk så är den ändå den bästa av alla tänkbara världar. Candide och olika följeslagare, som t ex Pangloss, reser till många olika platser i världen som Eldorado, Venedig, Paris, Lissabon och Konstantinopel med ett mål – att finna Kunigunda som, efter att slottet i Westfalen förstörts, rövats bort. På sina resor får Candide vara med om både storm, skeppsbrott, jordbävningar och dödsolyckor. Kunigunda och Candide far hela tiden om varandra och när de tillslut får vara tillsammans så bestämmer de sig för att gifta sig och bosätta sig på en liten gård i Turkiet. På samma gård bosätter sig även personer som Candide lärt känna under sina äventyr som t ex hans tjänare Cacambo, hans vän Martin och förstås hans lärare Pangloss.

Candide är en bra och underhållande klassiker. Jag läste den i skolan förra terminen på svenskan. Det händer verkligen saker hela tiden och alla de olika ironierna gör boken läsvärd. Trots alla olyckor och hemskheter som Candide råkar ut för, så förlorar han aldrig sin optimism. Boken driver storartat med Leibniz läror, och slutpoängen att man måste ”odla sin trädgård” är helt i linje med upplysningens ideal.
Betyg 2
2007-09-07 16:49
rolig och spännande
Betyg 4
2007-09-08 08:29
En bok jag varmt rekomenderar alla att läsa. Humoristisk men samtidigt har den ett djup som kanske gör att man ska läsa om den efter ett tag. Antingen älskar man den eller så gillar man den inte alls.
Mitt betyg 5
Betyg 5
2007-11-14 12:09
En väldigt speciell bok och samtidigt väldigt hemsk. Den stackars Candide får sannerligen vara med om ett och annat på sin resa.
Betyg 3
2007-11-14 18:00
En väldigt speciell bok.
Betyg 3
2008-02-04 19:42
det svåraste med denna bok är, enligt mig, att fälja hur Candide utvecklas. Hans spåk och handlingar skiljer sig åt i den oundvikliga och underhållande ironin, men vad som än händer; trots hemska upplevelser, så anser den unge Candide att hans gamla lärare, Pangloss, har rätt i sin lära.
Pangloss hävdar att världen är formad att fungera perfekt. resurser och efterfrågan är i balans till det mest perfekta som finns.

Candides navia sätt är till en början roligt, men stundtals så tycker man lite synd om honom.
Betyg 5
2008-03-31 18:12
En underhållande och tämligen rolig bok ...
Betyg 4
2008-04-03 17:22

En av många obligatoriska böcker från gymnasiet. Voltaire driver med sin tids filosofer och idéer. Den har inte särskilt många sidor, men den känns ändå lång... Inte blir det bättre för alla fotnoter som man måste läsa för att ha någon möjlighet att hänga med i handlingen. Känns inte värt det.
Betyg 2
2008-08-20 12:15
Oerhört underhållande med ett underbart språk!
Betyg 4
2008-10-21 18:43
Candide växer upp på ett slott i Westfalen och blir undervisad av Pangloss, en filosof som hävdar att vi lever i den bästa av världar. Candide blir också övertygad om det. På slottet bor även baronens syster, kunnigunda, som Candide blir förälskad i vilket baronen inte tycker om. Han tvingas därför flytta från slottet. Hans tillvaro förändras dramatiskt, han blir tillfångatagen av bulgariens arme, får springa gatlopp, ta värvning för bulgarerna och uppleva hemska krigsupplevelser. Han lyckas till slut fly eländet i Bulgarien och det blir början till ett brutalt äventyr där han får uppleva bl.a. en jordbävning i Lissabon, skeppsbrott och olika människors berättelser, den ena berättelsen värre än den andra..

Lite svårt med språket tycker jag, många ord som man inte kan vilket gör det svårt att fälja med i historien. Men den måste ju vara en av dom roligaste klassikerna även om man inte direkt sitter och apgarvar. Tycker som alla andra böcker att allt är utdraget och många delar oväsentliga för handlingen. Blir stundtals jobbig att läsa eftersom det är mycket man inte förstår, men man är väl kanske bara ung och dum?!
Betyg 3
2008-11-08 15:27
Jag blev varken förtjust eller missnöjd med boken; men då Voltaire är ett utav de stora namnen inom världslitteraturen måste den läsas!

Finns det en utopi? Beviset till att det inte finns det är nyheterna som visas varje dag. Nyheter som visar samhällen i förfall, inbördeskrig, mord, terrorism och listan är lång.

Hur är det då möjligt att behålla sin optimism på världen. Arbete var ju svaret; Gud hade gett Adam & Eva trädgården att odla på och på så vis fokuserade de på vad de gjorde istället för den bista verkligheten.

Från början kände jag att boken var ironisk som många andra tycker, men efter ett tag blev jag deprimerad, för att Voltaires skildring på människors olika missöden stämmer överens idag, lika mycket som det stämmer överens med för 300 år sedan.

Så låt oss odla vår trädgård...
Betyg 2
2010-01-16 09:14
Spännande äventyr.
Betyg 4
2010-10-21 11:01
Genom hela berättelsen lyser budskapet om att människan lever i den bästa av världar, vilket jag själv betvivlar. Samtidigt vet jag att vår art omöjligt kan leva på någon annan av galaxens himlakroppar. Minns att jag hade en magister som undervisade i svenska språket och som var en god vän av litteratur. Minns att han gav mig som uppgift att läsa Candide och sedan skriva en recension om den. Honom tillägnar jag särskilt denna senare recension. Främst då för att han träffade rätt. Det här är verkligen en bok som är värd att läsa. Särskilt om man efterlyser rikedom på händelser och intressanta figurer.
Betyg 4
2010-11-08 21:43
Är så trött på dessa böcker som bara handlar om smink...
Betyg 2
2010-12-18 15:43
Väldigt händelserik bok. Även om den är långt ifrån de böcker jag vanligtvis läser så tycker jag om denna! Den är gammal och det är en klassiker av självaste Voltaire! Jag har svårt för sådana böcker, men jag tycker att den här är underhållande. Det händer ständigt någonting, vilket gör den intressant att läsa.
Betyg 3
2012-12-09 19:23
En väldigt speciell bok. Ett vasst och rappt språk full av samhällskritik. Trots att boken är från 1700-talet så var den inte tungläst. Den evige optimisten Candide och hans "vänner" drabbas av mängder med olyckor trots detta behåller Candide sin optimism. Bra visdomsord i slutet av boken. "Odla din trädgård"
Betyg 3
2013-02-04 12:46
Candide möter olycka och lycka och skaffar sig vänner.
Boken är bra. Den blev bara bättre och bättre ju längre man läste i den.
Den har ett slags filosofiskt budskap.
Betyg 4
2013-07-28 21:24
En otrolig berättelse om Candide som råkar ut för flera livshotande händelser. Men det finns alltid någon som plåstrar om honom. Överallt är det krig och död. Straffen är hårda, prygel är vanligt. Det är kärleken som grundorsak som gör att Candide får uppleva så många och svåra saker.
Berättelsen påminde lite om en grekisk gudasaga. Helt klart läsvärd.
Betyg 3
2017-01-29 08:29
Tankegången hos bokens huvudperson är att det finns en mening med att allt är precis som det är och att det är upp till var och en av oss att komma på just varför det är ordnat så. Boken är gammal, men har trots det ett språk som är lätt att hantera även för oss som lever långt senare. Och den är dessutom rik på spännande händelser.
Betyg 3



Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Candide
Liknande böcker:
Om diktkonsten
 . Aristoteles