bokrecensioner boktips

Arnes julhelvete

Författare: Christina Olséni & Micke Hansen
Genre: Deckare
Utgivningsår: 2023
ISBN: 9789180315869


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En skruvad och humoristisk juldeckare i Lundamiljö av författarna bakom Mord i Falsterbo.

Julen närmar sig med stormsteg och hypokondrikern Arne fördriver i vanlig ordning förmiddagarna på Apoteket Svanen. Ett stenkast därifrån, i Lunds domkyrka, sjunger hustrun Barbro i den åtta damer starka seniorkören, Herrens Bönor. När en av körmedlemmarna påträffas död i kryptan med en kniv i ryggen, tar Ester, som avskyr att sjunga, genast hennes plats i kören för att kunna nysta i mordet.

Arnes lugna tillvaro avbryts abrupt då han motvilligt måste passa Esters kakätande kakadua, Roland, samtidigt som han ska hinna med alla läkarbesök han ständigt bokar in. Dessutom tvingas han ut i den hektiska julhandeln, och som om inte det vore nog övertalas han att övningsköra på stadens glashala kullerstensgator med ett av barnbarnen.

Och vem i helvete har haft ihjäl stadens jultomte?
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Arnes julhelvete :
2024-05-28 14:15
Femte boken i serien med den aningen tröttsamma och mycket nyfikna amatördetektiven Ester Karlsson, hennes evigt bantande men föga lyckade syster med det tjusiga🤣 namnet Barbro, dennes mycket hypokondriske make Arne samt ett kakmonster till kakadua vid namn Roland.😍
Jag har tyckt mycket om de fyra tidigare böckerna i serien och då jag helt missade den här i julas så tyckte jag att det var på tiden att jag fick läst den här nu. Även om årstiden inte precis stämmer in.😍
December månad i Lund, julen närmar sig med stormsteg. Hypokondrikern Arne Roth spenderar som vanligt varje dag på apoteket Svanen. Han packar sin matsäck, sätter sig inne på apoteket där han iakttar apotekets personal och kunder. I en liten anteckningsbok skriver han ner vad apotekets kunder handlar och försöker gissa sig till vad deras problem kan vara. Detta finner han stor njutning av att göra. Hans andra njutning i livet är att springa till läkaren flera gånger i månaden om alla sina "mycket svåra sjukdomssymptom". Hans favoritlitteratur är ett gammalt tryckt exemplar av Fass från 1986.
Arnes fru Barbro befinner sig undertiden i Lunds domkyrka som medlem i seniorkören "Herrens Bönor". Den extremt tantkrulliga Rut Tageson, gift med Lennart som är Arnes enda vän- är också på plats som körmedlem och prästen Hubertus Lindevall, även han granne till Barbro, Arne, Ester, Rut och Lennart fungerar som körledare. Under varje repetition så låses kyrkan så ingen utomstående kan komma in. Vid ett sådant tillfälle blir den illa omtycka körmedlemmen Vilhelmina Munther, som trots sitt efternamn är eller rättare sagt- var, ganska så gnällig- ihjälhuggen med en kniv. Är det någon av de åldrande medlemmarna i "Herrens bönor" som är den skyldige? Bland medlemmarna finns: den danska textilkonstnärinnan Vibeke som är yngst bland damerna med sina blotta sextiofem år. Den deprimerade Lillemor Rydberg som längtar efter att få återse sin make i himlen, en make vars död Lillemor anser sig ha skuld i. Här finns också den rika, djupt troende Gudrun Kvist som tyckte mycket illa om den mördade Vilhelmina, 85-åriga Ulla Borgström som knappt kan gå samt den dödas syster, den mycket snåla Ingegärd.
Vilhelminas make, pianisten Sven finns också med bland de misstänkta- samt kyrkvaktmästaren Ingemar som också är Ullas son.
När Ester får veta vad som hänt, väcks hennes deckarhjärna till liv och mycket snart börjar hon sin egna utredning till stor sorg för den lokala polisen.
Kan Ester hinna finna mördaren innan denne slår till på nytt? Varför mördades egentligen Vilhelmina? Berodde det enbart på att hon sjöng falskt? Eller hade det något med att hon hade mage att skrapa trisslotter i "Guds hus"?
Och hur ska Arne klara sig? För när Ester börjar snoka så tvingas han sitta "barnvakt" åt Esters bortskämda kakmonster till kakadua Roland.
En fågel som kan två ord: "Prästskrälle" och "Kaka". Det sistnämnda upprepar han oavbrutet.
Genren "Humoristisk deckare" har på enbart några år blivit enormt populär. Bland genren tycker jag att duon: "Olseni/Hansen" tillhör de bättre. De fyra tidigare böckerna i den här serien tyckte jag mycket om.
Den här är sådär. Jag finner stort nöje i att läsa om den evige hypokondriska gnällgubben Arne och fågeln Roland bjuder också på stor underhållning.
Själva deckarintrigen tycker jag dock är ganska så svag den här gången. Och Ester som karaktär är aningen för självgod för att jag ska få nöje av att läsa om henne.
Men den är välskriven, underhållande och den sticker ut från mängden. Om det kommer fler böcker i serien så kommer jag säkerligen också läsa dem.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Arnes julhelvete
Liknande böcker:
Städerskan
 N. Prose
Den som offrar sig
 S. Ventus
En otrogen man
 P. Hammesfahr
Hermelinleken
 A. Richter
Häxans död
 C. Barling
Stilla vatten
 N. McCrery