bokrecensioner boktips

Herre på täppan

Författare: Christina Olséni & Micke Hansen
Genre: Deckare
Utgivningsår: 2021
ISBN: 9789178356010


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Ny feelgood-deckare från författarna bakom Mord i Falsterbo

Arne och Barbro har blivit med kolonistuga, och Ester och hennes kakadua Roland tillbringar motvilligt sensommaren i det spartanska huset. Arne går i taket av svartsjuka när det visar sig att en av kolonigrannarna, Hjalmar von Ridderhusen, en distingerad herre med dyra vanor, var Barbros första kärlek. När sedan Hjalmar hittas död pekas Arne genast ut som huvudmisstänkt.

När ytterligare en av koloniägarna går döden till mötes dras även Roland in i utredningen då kriminalkommissarie Bertilsson misstänker att kakaduan blivit vittne till mord. Men hur får man ett fjäderfä, som bara kan ordet kaka, att börja prata?

För att fria Arne från polisens misstankar drar Ester igång sin egen mordutredning. Med ett påklistrat leende och hembakta vaniljdrömmar snokar hon runt bland stugorna och får koloniägarna att lätta sina hjärtan och bekänna sina synder.

Herre på Täppan är den fristående fortsättningen på Ester Karlsson med K (2017), Ett lik i garderoben (2018) och Grannar i död och lust (2020) - härliga pusseldeckare med starka karaktärsskildringar och en stor dos humor.

Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Herre på täppan :
2023-02-23 00:11
Det här är den fjärde boken i serien om den extremt nyfikna pensionären, Ester Karlsson med K. Jag har i den här serien tidigare läst: Ester Karlsson med K (2017), Ett lik i garderoben (2018) och Grannar i död och lust (2020).
Jag upplever att det släpps massor av böcker i genren komiska deckare, och duon Christina Olséni och Micke Hansen har skrivit en mängd, i mitt tycke lyckade böcker i den genren.
Jag tyckte mycket om de två första böckerna i serien om Ester, men upplevde att den tredje boken var ganska repetitiv. Som tur är tycker jag att fjärde boken håller samma klass som de två första böckerna i serien, även om jag börjar bli en aning trött på den snokande argbiggan Ester som karaktär. Som tur är finns det andra betydligt mer trivsamma karaktärer som hängt med från första boken. Esthers syster med det mycket "tjusiga" namnet Barbro som varit medlem hos viktväktarna och som hela tiden pratar om att hon ska banta, men där vågen hela tiden pekar åt fel håll. Och så har vi stjärnan i boken- Arne, Esthers extremt hypokondriske svåger som hela tiden tror sig vara döende och vars största nöje är att varje dag lunchfika på det lokala apoteket där han skriver ner information som han snappar upp angående de besökandes hälsa och mediciner. Fragmenten med honom är mycket underhållande och jag skulle nästan vilja att han fick sig en egen bok, kanske med titel: "En hypokondrikers dag". Och så har vi Roland, Esters kakmonster till kakadua som hitintills enbart kunnat ordet "kaka" som han ständigt skriker, men som i den här boken lär sig ett nytt ord. Vad kan det vara?
Barbro och Arne har köpt sig en kolonistuga, och Ester, Roland samt andra grannar, därav en präst som driver argbiggan Esther till vansinne- åker ut för en gemensam fest. Väl där träffar de på ett flertal andra ägare till kolonistugor. En av dem är den rike Hjalmar, en gammal kärlek till Barbro som bjuder in de alla till en lyxig middag dagen därpå. Arne blir genast svartsjuk och blir snart huvudmisstänkt när Hjalmar hittas död dagen därpå. Bokens återkommande poliser dyker snart upp på plats samtidigt som Esther åter igen, beslutar sig för att starta sin egen lilla utredning och få Arne helt friad från misstankarna.
En mysig och välskriven liten deckare. Men det är dem komiska inslagen med Arne, Barbro och Roland som tilltalar mig mest.
Slutbetyg, en 4:a!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Herre på täppan
Liknande böcker:
Den tysta fågeln
 P. Mohlin
klädd för döden
 D. Leon
Morsarvet
 C. Granbom
Dödlig fjäril
 I. Boström
Dansar på din grav
 P. Liljestrand
Ättestupan
 J. Ekström
Fruset guld
 C. Börjlind
De första tolv
 D. Rudberg
Dödens dal
 K. Hellström
Sommaren utan nåd
 I. Jungeström