bokrecensioner boktips

Pendeln

Författare: Julie Lindahl
Genre: Biografi
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789113100449


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Våren 2010 besökte Julie Lindahl det tyska federala arkivet i Berlin. Det förflutna hade kastat sin skugga över hennes familj förgiftat relationer och lämnat stort lidande i spåren efter sig. Lindahl var förberedd på det värsta och farhågorna bekräftades då hon fick reda på att hennes morföräldrar hade tillhört SS under andra världskriget, och att de flytt till Latinamerika 1960. Denna upptäckt ledde till en sexårig resa genom Tyskland, Polen, Paraguay och Brasilien. Den förvandlade författarens värld och sättet som hon såg på nyckelgestalterna i den, inklusive henne själv.
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Pendeln :
2024-02-02 16:37
PENDELN Julie Lindahl 2019 i översättning av Karin Andrae

Ett barnbarn utforskar sin familjs nazistiska förflutna.

Författaren Julie Lindahl känner att en skugga ligger över hennes släkt, det finns saker man inte pratar om. När hon börjar undersöka familjens historia riskerar hon att bli utesluten ur gemenskapen, men hon känner att hon måste göra upp med skulden. Julie står sin mormor mycket nära och i deras samtal kommer det fram mer och mer, händelser som mormodern snabbt slätar över.

Nu börjar en lång resa för barnbarnet Julie, som kom att vara i 6 år, hon besöker arkiv där hon gör hemska fynd om sin morfar och mormor, hon reser till storgodsen där morfadern härskat och misshandlat sina arbetare. Mött människor som varit rädda för patriarken, vissa som inte vill eller orkar prata, andra som vill. En stark händelse är när Julie träffar en man som pojke blev slagen av Julies morfar för att han inte tagit av sig sin mössa. När han berättar om hur illa arbetarna blev behandlade och Julie har svårt att hålla tårarna tillbaka så säger mannen ”Det är inte ditt fel. Du har inte gjort något.” Det är en mycket storsint sak att säga, men även rättvis.

Att det har varit svårt för författaren att möta sanningen om sina morföräldrar, det kan vem som helst förstå. Varje gång hon möter människor som träffat hennes morfar så finns en strimma hopp om att få höra något bra.

Det här är ett modigt sökande efter sanning. Ett barnbarn som älskar sin mormor, som hon känt i hela sitt liv, men ändå inte. Ett sökande i det förflutna, med hemska upptäckter, som frammanar mer frågor. Vad är ondska, varifrån kommer den och hur växer den?


Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Pendeln
Liknande böcker:
Min historia
 M. Obama
Friday Night Lights
 H. Bissinger
Sabotören i Auschwitz
 C. Rushton
Äventyr i etikbranschen
 O. Sigvardsson
Stalins prickskytt
 L. Pavlitjenko
Också Annie
 A. Lööf