bokrecensioner boktips

Också Annie

Författare: Annie Lööf & Caroline Bankler
Genre: Biografi
Utgivningsår: 2023
ISBN: 9789137507644


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Också Annie :
2024-01-03 16:27
En biografi där vi får följa Annie Lööf från tonåren då samhällsintresset väcks hos den "duktiga flickan", hur hon blir inkryssad i riksdagen som 23-åring, partiledare och minister som 28-åring och vidare fram till hennes avgång hösten 2022. Tonvikten ligger förstås på den politiska utvecklingen, hur hon håller en rak linje mot SD medan hennes allianskollegor sviker sina löften, skapar en onödig regeringskris 2021 och hur de med hjälp av falskspel och lögner vinner valet 2022.
En stor del av boken berör också den privata Annie, hur hon håller på att dö när livmodern brister och hur det är att leva på sjukhus med ett för tidigt fött barn som får ständiga andningsstopp.
Men också om hatet och hoten som leder till att en psykiskt sjuk person kartlägger hennes liv och rörelsemönster och planerar att döda henne i Visby när hon besöker Nikodemussamtalet i domkyrkan. Men av en tillfällighet råkar han springa på ett annat hatobjekt, psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren, och dödar henne istället. Så Annie blir målsägare i rättegången och trots hennes juristutbildning blir det ännu en traumatisk upplevelse efter den livshotande förlossningen. Att tvingas läsa förundersökningen med alla detaljer om hur hon skulle dödas skyndar på hennes beslut att lämna politiken, och hon berättar också om den tacksamhet hon känner över att ha "klarat sig" och får se sina barn växa upp.

Annie Lööf är tillsammans med Olof Palme den politiker som utsatts för mest hat och hot. Fast det går mycket lättare att hota nu, med nätet och SMS. Vissa hot är också riktade mot hennes barn. Och många av okvädningsorden kommer från vanliga svenssons, småbarnspappor, farmödrar och mammor. Jag förstår inte att rättsväsendet tolererar att folkvalda politiker ska behöva utsättas för detta, ett klart hot mot demokratin. Det skulle ju räcka att sätta dit några "vanliga" hatare med namn och bild för att skrämma skiten ur de andra. Och sen kunde polisen koncentrera sig på de riktigt farliga personerna. De flesta som skriver skulle inte göra en fluga förnär, men deras hatinlägg triggar psykfallen som intalar sig att de har folkets stöd i att "rensa upp" bland politiker och myndighetspersoner.

En måste-bok för den som är intresserad av det politiska spelet de senaste decennierna och hur det är att leva som politiker idag. Givetvis är det en partsinlaga, men jag kan då inte se några faktafel i den. Lööf är öppen med sina misstag, det som kanske saknas är en analys av varför centern gått bakåt i senaste valet och i opinionen.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Också Annie
Liknande böcker:
Äventyr i etikbranschen
 O. Sigvardsson
Pendeln
 J. Lindahl
Stalins prickskytt
 L. Pavlitjenko
Den osynliga flickan
 M. Hartley
Sjöman, legionär, lego..
 R. Strandberg