bokrecensioner boktips

Ku Klux Klan och dess arvtagare

Författare: Tomas Blom
Genre: Fakta
Ämnesord: historia
Utgivningsår: 2022
ISBN: 9789180500142


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 2 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ku Klux Klan och dess arvtagare :
2023-03-16 12:20
Tomas Bloms bok ”Ku Klux Klan och dess arvtagare ”är en bra skriven bok, men tyvärr ingen bok som tilltalar mig.

Det ursprungliga Ku Klux Klan bildades strax efter det amerikanska inbördeskriget 1865 i Pulaski, Tennesse, av veteraner från sydstatsarmén. Namnet Ku Klux Klan hämtade de från grekiskan ”kyklos” som betyder ”vänskapskretsen”. Syftet med organisationen var att upprätthålla de vitas dominans i samhället gentemot de svarta som under inbördeskriget befriats från slaveri. Man ville också hämnas de orättvisor, övergrepp och den terror som nordstaterna förorsakat i södern i slutfasen av inbördeskriget. De medel som Ku Klux Klan använde för att nå målen var bland annat hot, terror, våld och mord.

Klanen fick stor utbredning i sydstaterna. I sin märkliga kostymering med mask för ansiktet, brinnande kors, och stränga ritualer, utformade medlemmarna sina planer under hemliga nattmöten.

Åren 1867-1870 mördades tusentals svarta av klanmedlemmar i staten Louisiana. Tusentals andra blev misshandlade och hundratals hem brändes ned. Under de åren dömdes bara 37 personer för några av brotten.

År 1870 försökte den amerikanska regeringen genom en lag förbjuda Ku Klux Klans verksamhet, dock utan att lyckas. 1871 fick president Grant diktatorisk fullmakt att hejda klanens framfart. Med hjälp av militär lyckades han i stort sett stoppa klanens våldsdåd.

Efter några decennier i relativ stillhet omorganiserades klanen 1915. Det var då metodistpastorn William Simmons grundade en ny rörelse med samma namn. Den såg som sin uppgift att bevara den amerikanska andan. Samtidigt ville man motarbeta svarta, katoliker, judar och utlänningar. Återigen blomstrade klanen. Man tror att klanen vid slutet av 1920-talet hade uppemot fyra miljoner medlemmar. På nytt började korsen brinna för att garantera den kristna moralen.

På 1930-talet begick klanen ett stort misstag när man började närma sig nazismen och anta hakkorset som framträdande symbol. Det bidrog till att många fler tog avstånd från Ku Klux Klan.

Efter andra världskriget minskade klanens betydelse avsevärt. På 1960-talet framträdde den som huvudmotståndare till Martin Luther King och medborgarrättsrörelsens kamp för jämlikhet i södern. Som mest mobiliserade klanen då omkring 40 000 medborgare, men någon massrörelse som i fornstora dagar var det aldrig fråga om.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Ku Klux Klan och dess arvtagare
Liknande böcker:
Korstågen
 D. Harrison
Säpo inifrån
 B. Nylander
Den siste gudfadern
 J. Follain
Ungernrevolten
 A. Szulc
Kalmarunionen
 D. Harrison
Tjernobylkatastrofen
 S. Olsson
Finden
 D. Harrison
Juvelarian
 C. Mattsson
Dreyfusaffären
 A. Marklund
Kampen om Afrika
 A. Karlsson