bokrecensioner boktips

Drottningar i Sverige

Författare: Tomas Blom
Genre: Fakta
Ämnesord: historia
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9789185873630


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Drottningar i Sverige är en intressant, lättöverskådlig och vacker bok om svenska drottningar, både de som har varit regenter och de som inte har varit det, från Sigrid Storråda (cirka 960-1020) till drottning Silvia Sommerlath (f. 1943). Författaren, Tomas Blom, beskriver dessa kvinnor utan att tumma på fakta.

Han tar inledningsvis upp vilka som var regelrätta drottningar i Sverige och vilken roll drottningarna hade under medeltiden. När Gustav Vasa sedan etablerade det ärftliga kungadömet fick drottningen en central ställning som leverantör av tronföljare, något som fick stor betydelse för den fortsatta historien. Tomas Blom diskuterar även i vilken mån drottningar i Sverige har utövat makt bakom tronen. Han beskriver hur deras höga rang i samhället har gått att förena med kvinnans underordnade ställning i samhället i övrigt. Han klargör på vilket sätt drottningens position har förändrats i samband med att kungamakten blivit mer och mer symbolisk under 1900-talet.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Drottningar i Sverige :
2011-05-12 08:39
Drottningar i Sverige kan ses som ett litet uppslagsverk över de drottningar som suttit på Sveriges tron de senaste tusen åren. Kortfattat och oftast bara på en enda sida presenterar Tomas Blom drottningarna en efter en, ackompanjerad med stora och vackra färgbilder. Några egentliga biografier är det inte tal om - det finns inte plats för - så den som letar efter något djupare och mera ingående kan säkerligen bli besviken på detta verk. Däremot passar den utmärkt för den som vill skaffa sig baskunskaper i ämnet.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Drottningar i Sverige
Liknande böcker:
Den siste gudfadern
 J. Follain
Ungernrevolten
 A. Szulc
Kalmarunionen
 D. Harrison
Tjernobylkatastrofen
 S. Olsson
Finden
 D. Harrison
Juvelarian
 C. Mattsson
Dreyfusaffären
 A. Marklund
Kampen om Afrika
 A. Karlsson
Moralpanik och lågkult..
 T. Gustafsson