bokrecensioner boktips

Emigrationen till Amerika

Författare: Tomas Blom
Genre: Fakta
Ämnesord: historia
Utgivningsår: 2022
ISBN: 9789177898788


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Emigrationen till Amerika :
2023-02-16 22:16
Tomas Bloms bok ”Emigrationen till Amerika” som ingår i Historiska Medias bokserie ”Sveriges dramatiska historia” är underhållande men lite spretig. I boken redogör författaren USA:s självständighetskrig, inbördeskrig, expansion västerut, industrialisering och den svenska utvandringen. Resultatet blir ytligt och förenklat. Jag förvånas över hur lite av boken som faktiskt berör den svenska utvandringen mellan åren 1850-1920, den händelse bokens titel syftar på. I stället ägna författaren de första kapitlen ut av boken åt att berätta om den för eftervärlden obetydliga svenska 1600-talskolonin Nya Sverige på USA:s östkust och om enskilda tidiga svenska utvandrares kyrkobyggande och deltagande i inbördeskriget.

Bokens perspektiv skulle behövt avsmalnats och fokuserat djupare på den svenska emigrationen till USA. Hur var svenskarna som invandrargrupp? Vad hände med dem?

Tomas Blom redogör för de händelser som från första början möjliggjorde massemigrationen från Europa till USA. De massiva tvångsförflyttningarna av urbefolkningar och Louisianaköpet 1803 då Napoleon sålde Frankrikes besittningar i USA och USA:s yta med ens fördubblades presenteras av författaren i några meningar, som om man kunde bortse från.

Det som är intressant med boken är att utvandringen före 1850 huvudsakligen bestod av borgare och människor som ville bryta med den lutherska statskyrkan och att det var först på 1860-talet som bondeklassen började lämna Sverige.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Emigrationen till Amerika
Liknande böcker:
Korstågen
 D. Harrison
Säpo inifrån
 B. Nylander
Den siste gudfadern
 J. Follain
Ungernrevolten
 A. Szulc
Kalmarunionen
 D. Harrison
Tjernobylkatastrofen
 S. Olsson
Finden
 D. Harrison
Juvelarian
 C. Mattsson
Dreyfusaffären
 A. Marklund
Kampen om Afrika
 A. Karlsson