bokrecensioner boktips

Romerska kejsare i marmor

Författare: Viktor Rydberg
Genre: Klassiker
Ämnesord: filosofi, politik, psykologi, historia, kultur
ISBN: 9789197927703


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Baksidetext:

De romerska kejsarnas liv har sällan beskrivits så levande och insiktsfullt som av Viktor Rydberg. Under en resa till Rom och i mötet med kejsarnas bilder väcktes författarens inspiration till en serie essäer. Hans djupa kunnande om antiken, skarpa psykologiska blick och filosofiska begåvning kombineras och når läsaren i en klar, rik och vacker prosa; kanske oöverträffad inom det historiska området.
Skildringen av Nero är betraktad som bokens mästerstycke, men även de andra kejsarbilderna förtjänar att läsas. Här behandlas åtta kejsare med början hos Julius Caesar.

Samlingen presenteras nu för första gången med fotografier och fotnoter, samt ett utförligt efterord.

Utdrag ur boken:
Mitt i detta vimmel, sågs en tioårig pilt, den sköna Agrippinas sköne son Lucius Domitius Ahenobarbus. Tronarvingen, den späde Britannicus, var även med i riddarspelet, vars unge Iulus han skulle föreställa; men åskådarnas blickar, handklappningar och bifallsrop gällde inte honom, utan Lucius Domitius, vars fägring, vighet och outtröttlighet tjusade alla. Också fäste sig dagen outplånligt i hans minne och inverkade på hela hans levnad. Rom hade, öga mot öga, iskänkt gossen en allmän beundrans rusande dryck; som yngling och man, med diademet om pannan, längtade han åter och åter att föra den bägaren till sina läppar.
Medelbetyg: 4,33 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Romerska kejsare i marmor :
2011-01-25 17:33
Mitt historieintresse väcktes på allvar när jag läste avsnittet om kejsar Nero i den här boken. Det är historia skildrad på ett helt unikt sätt: psykologiskt, suggestivt och kultur- och filosofihistoriskt. Jag har läst ett otal böcker om antiken och romarriket sedan dess men inte någon har kommit närheten. Förutom för historieintresserade kan jag tipsa alla om att läsa den här boken. Dels för att essäerna är bland de bästa som har skrivits och dels för att ni knappast kommer kunna läsa så vackert skriven svenska någon annanstans.
Betyg 5
2021-09-29 20:32
Alltigenom läsvärd, men med en idag lätt obegriplig positiv inställning till Nero.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Romerska kejsare i marmor
Liknande böcker:
En färd till Indien
 E. Forster
Den glada vetenskapen
 F. Nietzsche
Bartolomeinatten
 P. Merimée
Om friheten
 J. Stuart Mill
Den svarta tulpanen
 A. Dumas
Mina universitet
 M. Gorkij
Ute i världen
 M. Gorkij
Bror Och Syster
 G. Eliot