bokrecensioner boktips

Bormann i Bromma

Författare: Hans Gunnarsson
Genre: Novellsamling
Utgivningsår: 2021
ISBN: 9789100183905


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En smygnazist, en grannfejd med dödlig utgång, en terrorist på tupperwareparty och en stammande sportkommentator på glid. I det till synes vardagliga händer det märkliga saker, och att förstå en människas handlande är allt annat än enkelt.

Var och en av de elva novellerna har sin utgångspunkt i en målning av Martin Wickström. Ordet förs av ett sammansvetsat kollektiv och tillsammans bildar berättelserna ett mäktigt körverk där exakt allt osäkras i jakten på fast mark: Vilka är "vi" egentligen?

Utdrag ur boken:
Det nästa som hände var att Hallén föll ner på knä, eller om benen helt enkelt inte bar honom längre, varefter han skakande av gråt gav sig hän en sorg som ingen av oss hade kunnat föreställa sig och som vi varken förr eller senare sett maken till.

Man har ju hört talas om kistkramare, men de är mer frekventa på film än i verkliga livet. Till och med prästen såg handfallen ut inför Halléns tunga, gråtande gestalt. Han grät som ett barn, med vidöppet ansikte. Det var besvärande och rörande på samma gång. För att inte säga smittande, det började snyftas här och var i bänkraderna. Hela kyrkan fylldes av ett slags emotionell oro, en kollektiv sinnesrörelse som väl ingen riktigt begrep i stunden.

Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Bormann i Bromma :
2021-03-11 15:47
Bormann i Bromma är en novellsamling av Hans Gunnarsson. Det är märkliga historier, som alltid berättas av ett anonymt "vi", vilket visar sig vara en bärande tanke i denna novellsamling. "Vi" berättar om ibland hemska saker som hänt, men som läsare har man bara historien ur detta berättarperspektiv. Finns det kanske andra sidor som skulle behöva komma fram? Är den anonyme "vi" verkligen en talesperson för en större grupp? Det får läsaren aldrig veta. (Däremot synes det uppenbart att "vi" varierar i de olika novellerna.)

Jag gillade den här boken, delvis just tack vare det annorlunda berättargreppet. Jag borde läsa fler novellsamlingar, gärna av Hans Gunnarsson.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Bormann i Bromma
Liknande böcker:
Genom blå hagar
 C. Keegan
Prosa 1
 J. Fosse
Vinkännaren
 R. Dahl
Asta Janssons testamen..
 Y. Silverbern
Hanteras varsamt
 P. Revenue
Daddy
 E. Cline
Julberättelser
 r. Magnus Palm
Julkrimineller
 A. Trosell