bokrecensioner boktips

Knutby

Författare: Jonas Bonnier
Genre: Roman
Ämnesord: mord, psykologi, religion, kultur
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789100180935


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Utdrag ur boken:
Du lever farligt Kristina Forsman. Du lever mycket farligt.
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Knutby :
2020-09-29 19:26
De tragiska händelserna i Knutby Filadelfiaförsamling behöver väl inte redovisas närmare, pastorn, barnflickan och Kristi brud är närmast ikoniska figurer inom svensk mediehistoria. Traumat lever kvar efter snart 20 år och SVT visar just nu en dokumentär om det som skedde. Jonas Bonnier har valt att dramatisera historien i skönlitterär form, namnen är ändrade men dramat redovisas med utgångspunkt från rättegångsprotokoll och vad de inblandade berättat. "Alla likheter med verkligheten är avsiktliga" som författaren uttrycker det. Åsa Waldau heter här Eva Skoog. Wald betyder ju skog, ja ni fattar...Ändå undrar man, som alltid i denna typ av böcker, vad är sant och vad har författaren lagt till (eller dragit ifrån)?

Annars är boken tämligen lättläst och ger en tydlig bild av vad som skedde och varför. Det som skrämmer mig är egentligen inte maktfullkomliga psykopater som pastorn och Kristi brud utan alla de i församlingen som villigt låter sig manipuleras och styras av dessa personer. Eller manipuleras är kanske fel ord de VILL bli styrda, de vill att någon talar om för dem hur allting är och vad de ska göra, tänka och tycka. Det är exakt de mekanismer som gör att diktatorer och psykopater som Trump och Hitler kan bli valda i fria val. För mig är detta helt ofattbart, att normalbegåvade och utbildade personer kan gå på svammel och uppenbara lögner bara för att de kommer från karismatiska personers mun. Som vanligt när det gäller förment moraliska föredömen lever de inte alls som de lär, lögner, misshandel och otrohet är mer regel än undantag. Just nu talas det mycket om klansamhället, men Knutby Filadelfia är ett typexempel på en klan, en storfamilj där några få styr. De har absolut makt över medlemmarna och påstår sig få sina ord direkt från Gud. De tar sig också rätten att straffa de som de uppfattar som avvikare från den sanna vägen.

En obehaglig berättelse som alla borde läsa, i synnerhet de som tillhör religiösa samfund eller andra sektliknande grupper. Omslaget är suggestivt, ett guldfärgat kors på en blodröd bakgrund där en rännil blod rinner över korset. Boken kan uppfattas som spekulativ med alla sexmöten hit och dit, men faktum är att det som hände i Knutby hade knappast ens en författare kunnat föreställa sig. Verkligheten överträffar dessvärre dikten ibland...

Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Knutby
Liknande böcker:
En dag i april
 A. Falk
Snöstorm
 A. Erba
Bytet
 N. Klein
Sen for jag hem
 K. Smirnoff
Öppna din famn
 G. Årestad
Kirke
 M. Miller
Örådet
 J. Sverker
Misstagens bok
 S. Bjerg
Samma Författare: