bokrecensioner boktips

Alice i Underlandet

Originaltitel: Alice's adventures in wonderland
Författare: Lewis Carroll
Genre: Barnbok
Utgivningsår: 1865
ISBN: 9789163885921


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

När Alice sitter och har tråkigt dyker plötsligt en kanin i väst upp. Han plockar upp en klocka ur västfickan och säger: "Kära hjärtanes, jag kommer för sent". Kaninen skyndar vidare och försvinneri ett hål. Alice följer efter, snubblar och faller flera mil. Efter det är ingenting sig likt. Alice simmar i en sjö av tårar och talar med pratglada djur, hon dricker te och äter kakor på Hattmakarens tokiga tebjudning pcj spelar krocket med en flamingo som klubba och igelkottar som klot. Vad som helst kan hända i det fantastiska Underlandet. I Spegellandet upplever Alice minst lika underliga saker. I Spegellandet är allt spegelvänt!

Utdrag ur boken:
Hugg huvudet av honom!
Medelbetyg: 3,83 (12 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Alice i Underlandet :
2004-11-21 01:10
Sju åriga Alice har en fantasi i överflöd. En tråkig eftermiddag stressar en vit kanin förbi henne och leder henne rakt in i ett förvirrande äventyr i Underlandets upp och nervända värld, där inget är som det ser ut. Alice möter gestalter ur välkända dikter, sagor och verser i en charmig röra.

För den bästa läsupplevelsen bör man vara hemmastad i engelska barnkammarlitteratur. Ju mer man känner igen destå roligare blir nonsensverserna. Jag läste aldrig "Alice i Underlandet" som liten, men älskade den charmiga disneyfilmen baserad på samma historia. Det som drar ner betyget på denna berättelse (jag har valt att recensera de två böckerna, Alice i Underlandet och Alice i Spegellandet i samma recension) är framför allt dess medelmåttiga språk. Den surrealistiska stämningen i böckerna känns dock realistisk, det känns faktiskt som om man hamnat i en dröm! Ett plus i kanten är också orginalillustrationerna av John Tenniel, som är mest känd för sina elaka karikatyrer. Alice i Underlandet är en klassiker som håller måttet även idag. Den får en treaplus i betyg.
Betyg 3
2005-08-14 22:38
En mystisk, fantasifull och nästa lite otäck saga.
Betyg 4
2006-03-26 12:29
mycket speciell - men bra
Betyg 4
2006-04-05 00:46
boken var rätt svår..men jaa , den var rolig & spännande :P ..det hände konstiga saker i den..det tyckte jag var roligt !
Betyg 4
2009-12-26 23:07
En trevlig berättelse om sökandet efter identitet i form av en saga med fantasifigurer. Bitsk och svart humor som möter ett barns naivitet kan inte bli en bättre kombination.
Betyg 3
2013-09-17 10:48
Alice får uppleva en hel del när hon hamnar i underjorden. Hon pendlar mellan att vara liten och stor och det ställer till problem för henne. Men till sist kommer hon in i en underbart vacker trädgård där trädgårdsmästarna målar de vita rosorna röda. Detta för att inte drottningen ska upptäcka att de planterat fel rosor.
Denna drottning som hela tiden skriker hugg huvudet av honom så fort något misshagar henne.
En berättelse som det var intressant att återse som vuxen.
Betyg 3
2014-02-04 19:10
Vid det här laget har jag läst ganska många utgåvor av Alice i Underlandet - och där de flesta av dem upplevts av mig som olika. En orsak till detta är att det är en omöjlig uppgift att översätta Alice ordagrant från originalspråket. Tänker då främst på alla de verser och visor som hon måste läsa upp och som blir helt olika sina respektive original när hon befinner sig i den där andra världen - och där dessa saknar en motsvarighet i den svenska barnkammarkulturen.
Betyg 4
2020-03-10 22:36
En egentligen barnkammarklassiker. Men kan läsas med god behållning även långt senare.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Alice i Underlandet
Liknande böcker:
Leopold
 L. Klinting
Rosa på dagis
 B. Lindgren
Spöktåget
 J. Björnstjerna
Rymdskeppet
 J. Björnstjerna
Molnbullar
 B. Heena
Mumiens återkomst
 J. Björnstjerna
Sanders sandaler
 P. Arrhenius
Rufus i underjorden
 J. Mellgren