bokrecensioner boktips

Trollkarlen från Övärlden

Författare: Ursula Le Guin
Genre: Fantasy
Ämnesord: filosofi, psykologi, spänning, ungdom, äventyr
Utgivningsår: 1968


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Ön Gont är en stormhärjad klippa i Nordhavet, berömd för sina trollkarlar. Sparvhök heter en av dem, en stolt och enstörig pojke som törstar efter kunskap, och han ska bli störst av dem alla.
Hans mästare Ogion skickar honom till trollkarlsön Roke för att lära sig tygla sin kraft - och sig själv. Men det går illa, och han råkar släppa lös en fruktansvärd skugga över Övärlden...

Utdrag ur boken:
I det ögonblicket förstod Ged fågelns sång. Han förstod det fallande vattnets språk i springbrunnen och kunde tyda molnens gestalter och och han visste var vinden som rörde löven började och slutade. Han tyckte att han själv var ett ord, framsagt av solljuset.
När ögonblicket gått förbi var världen som förut, eller nästan som förut. Han gick fram och föll på knä inför Ärkemagikern och räckte fram brevet som Ogion hade skrivit.

Medelbetyg: 3,8 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Trollkarlen från Övärlden :
2004-11-18 10:21
Underbar ungdomsbok av den Taoistiska och feministiska sci-fi och fantasyförfattarinnan Ursula Le Guin. Det var den första bok som beskrev en utvald pojkes liv på en trollkarlsskola och på så sätt är den en föregångare till Harry potterböckerna.
Betyg 5
2006-05-02 13:36
Mycket bra och välskriven. Böckerna har ett psykologiskt djup som många fantasyböcker saknar. Striderna utkämpas inte med svärd på slagfältet utan i människornas sinnen. Det enda jag tycker saknas är starka och betydelsefulla kvinnor/flickor som deltar i handlingen. Lite konstigt med tanke på hur mycket av berättelsen som handlar om unga män. Liksom hos Tolkien görs de få kvinnokaraktärerna till föremål för dyrkan på avstånd, såvida de inte beskrivs i form av gamla gummor.
Betyg 4
2019-02-22 09:28
Den bästa fantasy boken jag har läst!
Bra språk, fantastisk historia!
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Trollkarlen från Övärlden
Liknande böcker:
Judas barn
 M. Heitz
Nagriljärerna
 E. Blume
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Ormens skugga
 R. Riordan
De fallna
 M. Peterberg
Serafers drömmar
 O. Wikander