bokrecensioner boktips

Frank

Författare: Ulrica Persson-Nyberg
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, psykologi, humor, kultur
Utgivningsår: 2020
ISBN: 9789189047419


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Frank :
2020-04-10 20:51
På 80-talet var Frank en uppburen pudelrockare, frontfigur och i centrum för allas uppmärksamhet, inte minst kvinnors. Nu lever han ett isolerat liv som kvinnoföraktande porrunkare, hankar sig fram på bidrag och genom att sälja en och annan tavla. Relationer skyr han som pesten och det enda som är starkare än hans kvinnohat är hans självförakt. Så får han kontakt med Sigrid, en journalist som vill skriva om Frank och hans konst. Motvilligt ställer han upp men är noga med att hålla distans till henne. Men hon vill mer och det hela tar en ända med förskräckelse...

Det är inte varje dag men får läsa ett så inträngande och närgånget mansporträtt skrivit av en kvinna. Bara det i sig gör boken intressant, och författarens språk och hennes sätt att formulera Franks tankar gör att boken håller hög litterär klass. Hennes syn på mäns och kvinnors relationer och vad porrkonsumtion gör med människor liknar inget annat jag läst. Det är både nyskapande och gammalmoraliskt. Som man har jag svårt för Frank, jag tycker inte om honom och det finns noll igenkänning i hans beteende och syn på kvinnor. Han stämmer inte heller med den idag vedertagna bilden av en kvinnohatare, en ensam och frustrerad oskuld som inte får till det med kvinnor och anklagar dem för det. Frank har själv valt ensamheten och tvingas snarare värja sig mot kvinnor än att söka kontakt med dem. Den motbilden är nyttig tror jag.

Bokens svaghet är att jag inte förstår vad Franks sexualskräck och kvinnohat grundar sig på. Han har visserligen ett spänt förhållande till sin mamma, men det är inget unikt. Det bör också påpekas att det inte förekommer något fysiskt våld från Franks sida, ovanligt i den litteratur som behandlar kvinnoförakt.
Frank är författarens debutroman och den är utgiven på det lilla förlaget ekström&garay. Den saknas sålunda på de flesta bibliotek men finns att köpa på AdLibris och Bokus, ett inköp som jag rekommenderar för den som är sugen på en mycket annorlunda relationsroman!
Betyg 4
2020-06-18 19:47
Frank har inte hittat sin plats i dagens samhälle. Han är en bitter, sargad och kvinnoföraktande konstnärssjäl som ägnar dagarna åt alkohol, kvinnoförnedrande porrkonsumtion och nostalgiska tillbakablickar på sina egna golden days på 80-talet. Emellanåt målar han några tavlor. Alltid samma motiv - dessa vindpinade träd.

Alkoholen dövar och porren eggar. Tillbakablickarna tröstar och målandet sörjer för brödfödan. Men inget av det skänker någon varaktig tillfredsställelse. I bakvattnet skvalpar ett självförakt som är svårt att fly undan. Han lever fullständigt ohållbart - och han vet om det.

Han har en religiös vän som regelbundet försöker frälsa hans förtappade själ. Och även om Frank själv är troende så är han inte intresserad av den sortens framkrystade godhet som hans vän påtvingar honom.

När Sigrid kommer in i hans liv är det något som förändras. Hon är inte en man. Men han ser henne inte heller som en kvinna. För honom är hon könlös. Och det är bara då han kan uthärda hennes närvaro.

Resten av berättelsen byggs sedan skickligt upp mot ett crescendo som är både spännande, olustigt och nervpirrande.

Frank är en viktig bok om svåra frågor. Den lyfter ut porrens skadliga inverkan i ljuset och tvingar läsaren att förhålla sig till det. Men i lika stor utsträckning behandlar den existentiella frågor, människors drivkrafter och hur man kan finna en mening med allt.

Det som möjligtvis skiljer Frank från andra män i liknande förhållande är att han har en intellektuell kapacitet som gör att han kan företa en mental resa. Och det är möjligheten att företa den mentala resan som gör boken mycket läsvärd!

Boken är skriven i jag-form och saknar kapitelindelning. Ett ovanligt grepp men man vänjer sig snabbt vid det obrutna flödet. Som läsare uppskattar jag greppet.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Frank
Liknande böcker:
Världen utan dig
 J. Santopolo
Je m'appelle Agneta
 E. Hamberg
Vattendansaren
 T. Coates
Kräldjursmemoarer
 S. Ulstein
Skriva & älska
 L. King
Skilsmässan
 M. Herngren
Rosa Candida
 A. Olafsdottir
Här är jag nu
 K. Cambell