bokrecensioner boktips

Ålevangeliet; berättelsen om världens mest gåtfulla fisk

Författare: Patrik Svensson
Genre: Fakta
Ämnesord: natur
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789100178017


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 3,67 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ålevangeliet; berättelsen om världens mest gåtfulla fisk :
2020-01-21 14:13
Detta är en bok som jag är en smula kluven inför. Avsnitten om fisken, vilka interfolieras med självbiografiska notiser av författaren, är utmärkta. Drivet skrivet, intressant och spännande. Avsnittet mot slutet om klimatförändringar och människans påverkan känns däremot både dåligt underbyggt och banalt. Men det goda överväger trots allt.
Betyg 3
2020-03-08 21:30
Ålen anses av många vara världens mest gåtfulla fisk trots att den är så allmänt förekommande. Men ingen har riktigt koll på om, hur eller varför den bara förökar sig i Sargassohavet och hur den kommer dit och tar sig därifrån. Ingen människa har någonsin sett en vuxen ål i det havet. Det tog också en avsevärd tid innan vetenskapen blev på det klara med att ålen var en fisk, att det finns honor och hanar och att samma individ genomgår olika stadier, glasål, gulål, blankål. Författaren har gjort en ambitiös men ändå lättläst genomgång av ålforskningen från Aristoteles tid fram till våra dagar, blandat med kulturella och litterära inslag om ål. Vem minns inte mannen i Blecktrumman, han som lagt ut ett hästhuvud i vattnet och när han drar upp det är det fullt av slemmiga ålar? Undrar hur många som avstod ål på bordet efter den scenen? Eller Vricklund som slogs med en jätteål i Piratens Bombi Bitt och jag.

Parallellt med faktaavsnitten skriver författaren om sin egen relation till ålen, i synnerhet ålfisket under mörka sensommarkvällar tillsammans med sin far. Ett genidrag som gör boken mänsklig och hudnära, samtidigt som ålen själv blir mer konkret utan att mystiken försvinner.
Ålevangeliet har hyllats i alla tonarter och vann även Augustpriset 2019. Jag kan bara instämma i lovsången, kanske är något kapitel onödigt långt men på det stora hela är det ett mästerverk!

Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Ålevangeliet; berättelsen om världens mest gåtfulla fisk
Liknande böcker:
Så gick det till
 R. Dawkins
Svamparnas planet
 J. Nyström
Den obeboeliga planete..
 D. Wallace-Wells
Tyst vår
 R. Carson
Scener från hjärtat
 M. Ernman