bokrecensioner boktips

De kallade mig Gud

Författare: Stefan Schwarz
Genre: Biografi
Utgivningsår: 2016
ISBN: 9789187941931


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av De kallade mig Gud :
2018-12-03 21:53
Stefan Schwarz hyllas som en av de stora fotbollsstjärnorna i Sverige och var en nyckel för svenska landslaget framgångar i EM 1992 och VM 1994 (brons båda gångerna). En portugisisk journalist var den som sådde idén att Schwarz borde skriva en bok och resultat blev “De kallade mig Gud”.

När man söker efter dagens speltips fastnar men lätt för lagen som man vet har bra spelare. När Schwarz var aktiv var Sverige alltid ett bra kort att dra, man visste att här finns en spelare och alltid ställer upp. Och denna generösa och arbetsvilliga personlighet kommer fram tydligt i boken när han berättar om sina år i fotbollen: från när han fortsätta spela fastän han brutit benet till när hälsenan gick av men han lämnade planen på egna ben istället för på bår.  

Han historia är fylld av bragder men detta är inte en Zlatan-bok där vi ska få läsa om hans resa genom fotbollen i minsta detalj. Det är en högst personlig bok fylld med värme där han går på djupet om sin uppväxt vid sidan av berättelserna från fotbollslivet. Och medan Zlatan har färska minnen och just nu lever i sin karriär, kommer den här boken med reflektioner från det förflutna. Schwarz har inte spelat professionellt på 15 år och haft tid att reflektera över karriären och analysera den utifrån ett nytt och äldre perspektiv.

2010, efter fotbollstiden och medan fokus ligger på familjen, blir hans familj gissla i sitt eget hem i Cascais, Portugal. Den här händelsen ledde till många rubriker men nu får vi inblickar som inte är drivna av media och höra hur han och familjen själv påverkades av det. Det blir en känslomässig resa för författaren och läsaren. Välskrivet och brutalt.

Inte minst blir det känslosamt när Schwarz skriver om sin son Jürgen som har autism. Vi får följa med på hela resan, från födsel till diagnos och hur Schwarz slutligen valde att avsluta sin karriär för att kunna spendera mer tid med familjen och hitta en vardag som fungerar för dem. Det är gripande och ärligt samtidigt som boken är rakt på sak. För dem som älskar fotboll och verkligen vill lära känna sina idoler in på skinnet, är det här boken som läsas!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till De kallade mig Gud
Liknande böcker:
Sjung tills du stupar
 T. Körberg
Svenskar i strid mot H..
 L. Gyllenhaal
Erik av Pommern Norden..
 H. Lindqvist
Ronnie : bäst i världen!
 T. Börjesson
Modet att köra : En sa..
 M. Al-Sharif
Kodnamn Onkel : den kv..
 E. Schwarze
Heliga Birgitta
 D. Harrison
Året med 13 månader
 Å. Linderholm
Clas Rålamb: maktspela..
 S. Westerberg
Simmar-Emma: Min kamp..
 E. Igelström