bokrecensioner boktips

Mannen utan öde

Författare: Imre Kertész
Genre: roman
Ämnesord: historia
Utgivningsår: 1975
ISBN: 9172633336


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Skriven av Imre Kertész som fick 2002 års Nobelpris i litteratur.

Budapest 1944. En polis tvingar ut en ung jude ur skolbussen. Den fjortonårige pojken begriper inte alls vad saken gäller. Tillsammans med tusentals andra judar sätts han på ett tåg och först när dörrarna till godsfinkan slås upp och vakterna tvingar ut dem förstår han: ryktena om dödslägren som han aningslöst avfärdat var sanna.

Mannen utan öde är en av världslitteraturens starkaste skildringar av koncentrationslägrens verklighet. Det är en märkligt annorlunda berättelse om en ung pojkes väg till Auschwitz, Buchenwald och Seitz - och om hans mirakulösa retur därifrån!

Utdrag ur boken:
Non scolae sed vitae discimus
- antik filosof
Uttalat av rektorn på 14 åringens skola

Medelbetyg: 3,71 (34 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mannen utan öde :
2003-09-26 10:42
Det härliga med den här boken är att det inte är någon tycka-synd-om-mig bok utan snarare ger den en ny syn på hur de hade det i koncentrationslägren. Den beskriver hur människan anpassar sig till de sjukaste omständigheter, att man får en vardag hur illa omständigheterna än är, och att förändring, även om den må vara till det bättre (mycket bättre), kan kännas obehaglig.
Betyg 4
2003-10-16 17:34
Det slog mig när jag läste boken var att man inte fick nån uppfattning om hur hemskt det var. Visst stod det svart och vitt vad nazisterna gjorde i lägren men det likgiltiga sätt det var beskrivet på gjorde att man aldrig fick någon känsla för det. Det känns som omdet borde finnas betydligt bättre böcker att läsa om förintelsen än denna. Är den tänkt att läsas i skolor i syfte att få en att tänka efter så misslyckas den kapitalt med sin uppgift. Måste säga att den har en så slätstruken ton att den för min del passerat rätt förbi utan att lämna nåt djupare intryck
Betyg 2
2004-03-24 12:35
Vi fick läsa den här boken i skolan, och jag gillade den inte alls så mycket. Jag vet inte varför, kanske för att vi var tvugna att läsa den, eller att jag bara inte gillar hans sätt att skriva. Visst, det han skrev var så hemskt, men boken gav inte mig så mycket.
Betyg 2
2004-03-25 19:46
Mkt bra bok. Ger en nyanserad och ingen "tyck-synd-om-mig" bild av andra världskrigets förföljelse av judar.
Mkt distanserad och saklig prosa.
Trevligt som omväxling till alla de otaliga böckerna på samma tema.
Betyg 5
2004-03-26 17:15
Otroligt bra bok som verkligen berör. Den beskriver nazisternas koncentrationsläger på ett osentimentalt, rakt och fruktansvärt otäckt vis. Boken är dessutom mycket välskriven, Kertész har språket under full kontroll.
Betyg 5
2004-04-11 00:20
Kertesz skriver på ett sätt som gör att man inte kan känna annat än jaha det var visst så här det gick till utan att för den skull peka ut någon. Jag tyckte mycket om den här boken.
Betyg 4
2004-04-20 15:20
En udda beskrivning av koncentrationslägren. Blev något överraskad av att författaren fick nobelpriset, eftersom jag inte tyckte att boken hade varken "den goda historien" som många andra nobelprisförfattare har eller språklig elegans, men det är ju bara "my humble opinion". Temaet börjar bli lite utvattnat nu. Men om man inte har något annat för sig, så är ju boken helt ok.

Betyg 2
2004-04-21 19:29
"Jag tycker att boken är bra, för den berättar om koncentrationslägren på ett annorlunda sätt. Jag tycker att huvudpersonen på något sätt är sympatisk. Jag tycker om hans inställning till saker. Mannen utan öde är en bra bok, för den behandlar ett svårt och tungt ämne, utan att vara för tung att läsa. Den är emellertid inte heller lätt att läsa, för den har så långa kapitel och stycken och meningar. Det är urpraktisk synpunkt tungt att läsa en bok, som har stycken som är flera sidor långa, för det är svårt att veta var man ska sluta läsa. Jag hade svårt att börja läsa om boken, för jag mindes bara att den hade så långa stycken att jag inte orkade läsa. Men de långa styckena är kanske bra, för det är inte bra att en bok om ett svårt ämne blir för lättläst. De långa styckena påminner om hur tungt livet i koncentrationslägren var. ", skrev jag i min bokrecension.

Om den verkar för tung, läs den återberättade versionen, kan jag tillägga!
Betyg 3
2004-08-22 23:08
En ung judisk pojke från Budapest är på väg till arbetet 1944. Polisen stoppar honom och hans arbetskamrater. De placeras på ett godståg, på väg mot ett okänt mål. Efter dagar och nätter av törst öppnas dörrarna och pojken befinner sig i ett koncentrationsläger. Genom pojkens ögon får vi följa livet i de många läger han placeras i. I "Mannen utan öde" ger Kertezs en mästerligt osentimental skildring av livet i lägren. Boken är den första i Kertesz biografiska trilogi om sitt öde i nazisternas dödsläger och hans "överlevande" i friheten.

En nobelpristagare är trots allt, en nobelpristagare. Efter att ha läst "Kaddish för ett ofött barn" eller snarare formligen kämpat mig igenom den, kändes mitt beslut att aldrig läsa något mer av Kertezs högst genomtänkt. Men skam den som ger sig! Följaktligen gav jag mig i kast med denna, "Mannen utan öde" och blev positivt överraskad. Till skillnad från "Kaddish för ett ofött barn" är "Mannen utan öde" lättläst. Därmed inte sagt att romanen är lättläst i sig själv. Men så länge bara händelserna skildras är språket stilistiskt underbart att läsa. Ibland när Kertezs skildrar huvudpersonens tankar blir det svårare att hänga med. Rent realistiskt är skildringen av tankarna väldigt trovärdig, (de flesta människor tänker nog huller om buller, utan punkt och komma och med typiska upprepningar) men i litteratur känns detta krångligt och svårläst. Det som utmärker denna roman mest är nog dess objektivitet. Kertezs beskriver, till synes utan känslor. Det blir till läsaren själv att avgöra hur han/hon hade upplevt/känt sig i samma situation. Just detta påverkade mig starkt. Här fanns inga pekpinnar, inga tårfyllda scener med pekpinne riktad mot läsaren - bli ledsen nu! Snarare väckte själva den objektiva kylan känslorna till liv - men de kändes som mina egna - inte skapade genom yttre (litterär) påverkan. Jag har läst ganska mycket litteratur om förintelsen, av förintelsens offer och hitills bara mött samma tyngd i en bok; ("Mauz", som är skriven av sonen till överlevande från Auschwitz). Jag tycker att denna bok är värd en stark fyra.
Betyg 4
2004-08-23 08:02
Jag hade lite svårt för att förlika mig med den "nonchalanta" attityden i den allvarliga situationen. Förmodligen var det självförsvar för att klara av vedermödorna.

Någonstans efter mitten av boken förlorade jag helt intresset och hade svårt för att följa med i handlingen.
Betyg 3
2004-08-23 17:41
Hadde hört mycket om boken men blev besviken när jag läste den. Jag kände inte alls att jag kunde "gå in" i historien.
Betyg 3
2005-01-07 09:14
Överlägset osentimentalt om fruktansvärda upplevelser. Författaren är helt ointresserad av att skaffa sig medlidande. Han bara skriver som han minns det. Och han skriver med fantastiska känsla för att skapa närvaro...
Betyg 5
2005-03-23 22:35
Stark skildring av upplevelserna före, under och efter vistelser i koncentrationsläger under andra världskriget. Just att författaren valt att beskriva även vad som hände honom innan han "tillfångatogs" - tvivlet, undran, ryktesspridningen - och efter frisläppandet gör detta oerhört intressant. Med det inte sagt att hans skildringar av upplevelsarna under interneringen inte håller måttet, de är starka de med. Men just att påvisa att det inte bara handlade om vad som skedde i lägren, utan även vad som hände omkring ger tyngd.
Betyg 4
2005-12-06 21:38
Genialiskt berättat.
Precis så där måste det förstså kännas från den som levt ett alldeles vanligt och bra liv och som plötsligt kastas i koncentrationsläger!
Och precis så här optimistisk livssyn måste man förmodligen ha för att överleva!
Betyg 5
2005-12-10 14:38
Läsvärd
Betyg 4
2005-12-11 14:33
skriver väldigt bra med detaljerade och utförliga beskrivningar om miljön och personerna.
Betyg 4
2006-03-04 00:30
Det är svårt att inte beröras av den likgiltighet som berättarjaget verkar känna inför allt som sker omkring honom och även mot honom. Man måste verkligen stanna upp ibland och själv fundera på vad som händer och hur hemskt det är. Även karaktärens utveckling skildras som om den är oreflekterad. Det finns säkert massor av litteratur som rent materiellt bättre beskriver koncentrationslägrets fasor, men ingen av dem jag stött på har berört lika starkt som denna. Ibland känns det t.o.m. som att man kryper innanför skinnet på berättarjaget och är ett med honom.

Språket är torrt men aldrig fattigt. Snarare nödvändigt utifrån en illusionslös fjortonårings perspektiv. En mycket fängslande och välskriven berättelse.
Betyg 5
2006-11-06 18:40
Det här är en annorlunda och osentimental beskrivning om hur en pojke hamnar i koncentrationsläger. Den är saklig och detaljerad. Jag tycker det är en bra bok, men den lyckades inte riktigt fängsla mig.
Betyg 4
2006-11-12 14:52
si jai pu lire ce libvre en suedoi ck en 1er lieu jeati obliger kkl part a lire pr une raison ou otre mai je croi k le livre n est pa tre ...j menfou en tt cas ..
2007-02-19 09:46
En dag tar den 14 årige judiske pojken György bussen till jobbet i grannstaden. Han är en av de få som har tillstånd att åka över stadsgränsen för att jobba och måste åka buss eller tåg. Just den dagen valde han bussen.
Och just denna dag blir bussen stannad och alla judar ombeds stiga av. Efter många timmar transporteras de vidare till ett uppsamlingsställe och en tid senare till arbetsläger.
György får under det följande året se insidan av nazisternas arbetsläger, koncentrationsläger och förintelseläger.
Steg för steg bryts han ner fysiskt och hamnar till slut på en form av sjukhus där han lämnas att tyna bort.

”Mannen utan öde” skulle kunnat vara en ordinär historia om en jude som överlever förintelsen. Men det finns en orsak till att Kartez är en nobelpristagare. Han har tagit sin egen historia, berättat den ur en vinkel som ingen tidigare betraktat förintelsen ur och serverar oss en djup smärta.
Men smärtan finns mellan raderna. I det som inte sägs. För smärtan uttalas inte. Det är avsaknaden av ord av avsky och hat som ger en obehaglig känsla av att bokens huvudperson måste ha djupgående sår i sig.
Nazisterna beskrivs som ståtliga, effektiva och storslagna – i samma ögonblick som de slår, torterar och svälter honom. Deras hat och ilska betraktar huvudpersonen dessutom som naturlig och självklar – då han delar den till en viss del själv.
Varma känsloyttringar, å andra sidan, beskrivs som äckliga, kväljande och pinsamma.
Opassande oavsett sammanhang.

Irme Kartez gör i ”Mannen utan öde” något så annorlunda som ett porträtt av en man som förnekar förintelsen – medan förintelsen pågår runt honom och med honom.
György väljer att tolka allting till det bättre. Det är inte smärta han känner, det är glädje. Det är inte hat hans fångvaktare utstrålar, det är välvilja.
Men förnekelsen av vad som egentligen pågår förstör honom inuti. Bit för bit. Och utan någon förståelig mening.

”Mannen utan öde” är på många sätt en komplex bok, trots att den är mycket lättläst. Dock fick jag läsa om slutet, diskutera boken med min flickvän och grunna en del – innan jag till slut kunde skaffa mig en uppfattning om den.
Och då lyfte den ett par steg och blev en riktigt bra och givande bok.

Christer Henriksson lyfte fram komplexiteten i boken på ett mycket bra sätt. Uppenbart har han tänkt igenom kontexten noga före han satt sig ner att läsa in boken – för huvudpersonens torrt konstaterande kommentarer lyfts fram med en balans som harmoniserar med min egen bild av hur det bör vara.

Betyg 4
2007-04-27 14:58
.Boken är en i raden av självbiografiska skildringar från de nazistiska koncentrationslägrenoch den här är en bra bok för de ungdomar som nu ska ge sig i kast med att förstå förintelsen. Pojken i boken är 14 år när han sätts i koncentrationsläger.Berättelsen hugger tag i hjärtat och sitter sedan kvar där. Men bokens skildring är ändå inte riktigt lik alla de andra skuldringar jag läst om lägren.Boken slutar med orden "Alla frågar om vedermödorna, om "fasorna", trots att det för mig kanske är den upplevelsen som är mest minnesvärd. ja , det är om det, om koncentrationslägrens lycka jag borde berätta för dem nästa gång de frågar."
Betyg 4
2007-10-10 12:32
Sisodär, har läst bättre inom denna kategori
Betyg 3
2007-11-29 15:44
En oerhört smärtsam läsupplevelse. Boken förutsätter, tycker jag, att man också har förkunskaper om judeutrotningen och bilder på näthinnan om det fruktansvärda. Berättaren är en ung känslig pojke som vill att människorna ska vara goda och att detta ska vara den bästa av världar. Livslögnen blir en överlevnadsstrategi.
2007-11-29 20:35
En liten kort bok som griper tag i en.
Betyg 4
2008-06-18 00:11
En riktigt befriande roman. Till skillnad från många andra skildringar om koncentrationsläger (vare sig det gäller film eller litteratur) slipper man som läsare få överdrivet elände upptryckt i ansiktet för att verkligen förstå hur hemskt det var. Kertész är smartare än så och låter läsaren få tänka till.
Jag uppskattar även skildringen av hur den unge huvudpersonen inte skapar sig några illusioner om friheten - allt för att överleva.
En berikande roman!
Betyg 4
2008-12-08 10:24
En stark skildring. Sånt här behöver man läsa för att göra historien mer levande. Det känns nästan som om man var där.
Betyg 4
2009-02-19 19:05
György .
Det är handlar om en 14 åring som är judisk pojke, han bor i Budapest i Ungern. Han bor tillsammans med sin far och styvmor. Han brukar hälsa sin riktiga mor två ggr om veckan. Men sen fick han inte alls för att hans pappa kallad till ett arbetsläge, och han lovade att han ska ta hand om sin styvmor. Men plötslig fick han nånstans jobb där han brukar åka buss till jobbet men en dag stoppad bussen av en ungersk polis. Och han och sina kompis och andra judar fick kliva av bussen och deporterad till koncentrationslägret Auschwitz. Därefter beskrivs tiden i de olika lägren som György tvingades vistas i, där han med tiden blir allt svagare och till slut blir han sjuk. Tolv månader senare återvänder han hem. Då har han själv och mycket annat förändrat. Människor omkring honom tycker att han ska försaka glömma allt det hemsk som han har varit med om. Men han vill inte glömma för att han inte kan glömma.
.
Det här är en annorlunda och osentimental beskrivning om hur en pojke hamnar i koncentrationsläger. Den är saklig och detaljerad. Jag tycker att boken är bra, för den berättar om koncentrationslägren och en del av människa liv.
Betyg 3
2009-03-13 08:52
Nja blev tvingad att läsa den i skolan och av någon konstig anldening blir böcker man måste läsa aldrig riktigt bra.
Betyg 2
2009-11-06 19:37
Läste boken i samband med besök i Auschwitz vilket troligen förhöjde mitt intryck av boken betydligt. Som andra skrivit är det en sval beskrivning av fasorna i läger. Detta svala sätt att skriva gör det uthärdligt att läsa. För att ungdomar ska förtå hur fruktansvärt det var är det en förutsättning med andra kompletterande beskrivningar. Jag upplevde att denna boken gav mig en skymt av en människas försvarmekanismer och överlevnadsinstinkter. Lättläst.
Betyg 4
2009-12-26 21:29
Boken grep aldrig riktigt tag om mig, eftersom jag inte förstod hur huvudpersonen kunde ta så lätt på koncentrationslägret. Men eftersom han var så ung och fortfarande oerfaren över vad riktig ondska verkligen innebär, kan det vara förståeligt.
Betyg 2
2011-04-07 10:36
Jag gillar att boken är helt osentimental och saklig när den beskriver vardagen i koncentrationslägren. Det behövs inte mer, fantasin klarar resten galant själv utan hjälp av ord. Det är starkt när man läser om huvudpersonens egna tankar vid uppdelningen av godkända och icke godkända i Auschwitz innan insikten om vad som egentligen hände kom. Och hur lätt man accepterade händelserna steg för steg hur hemska de än var, och att "det är nog så det ska vara". Boken snuddar vid en femma.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Mannen utan öde
Liknande böcker:
Bittert hat
 L. Masterson
Norna - Gäst
 J. Jensen
Frankissstein
 J. Winterson
Fartygets ögon
 R. Jocobsen
Vitt hav
 R. Jacobsen,
IB - som i inhämtning..
 L. Ebervall & Samuelson
En hund begraven
 S. Bennett
Beskyddaren
 S. Scarrow