bokrecensioner boktips

Den store Gatsby

Originaltitel: The Great Gatsby
Författare: F. Scott Fitzgerald
Genre: Klassiker
Ämnesord: Amerika
Utgivningsår: 1925
ISBN: 9789177423188


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Everybody who is anybody is seen at Gatsby's glittering parties. None of the socialites understand Gatsby. He seems to always be watching and waiting, though no one knows what for. But as the tragic story unfolds, Gatsby's destructive dreams and passions are revealed

#Rankad på plats 46 i franska Le Mondes lista över »Världens hundra bästa romaner«.

Den store Gatsby är jazzerans, det dekadenta tjugotalets portalverk och den ultimata romanen om »den amerikanska drömmen«.
Och det kvittar hur många gånger den blir film. Eller teater. Eller opera. Det är genom F. Scott Fitzgeralds mästerliga prosa som historien om den skrupellöse och extravagante Jay Gatsby, berättad av den redlige Nick Carraway, lever vidare som den stora amerikanska klassikern.
Här i översättning av Gösta Olzon.

F. SCOTT FITZGERALD [18961940] var en amerikansk författare, född i St. Paul, Minnesota. Äktenskapet med Zelda Montgomery är legendariskt, så även parets bekantskaper med till exempel Gertrude Stein och Ernest Hemingway och deras livsstil i Paris på tjugotalet. Mästare i novellgenren som han också var, är det logiskt att den mest berömda romanen är den kortaste: The Great Gatsby [1925].Utdrag ur boken:
"He's just a man named Gatsby"
Medelbetyg: 3,53 (32 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den store Gatsby :
2003-11-26 15:07
En av de bästa böcker jag läst!
Denna bok beskriver bla den amerikanska drömmen, och är en mycket komplicerad bok som kan läsas på flera nivåer.
Den starkaste meningen i boken är mycket troligt att pengar kurrumperar. Alltså folk tror att pengar kan köpa allt (såsom lycka, kärlek och tid) och därmed blir det var mans dröm (därav den amerikanska drömman). Författaren försöker bevisa motsatsen, alltså den att rikedom leder till materilistiskt tänkande och ett meningslöst leverne. Allt detta hamnar sedan i vad Fitzgerald kallar "the valley of ashes". Förftattaren försöker också lyfta fram att en dröm är något mycket mer nobelt än pengar. Han fördömmer dock inte alla rika (som svenska vänstervridna) utan låter Mr Gatsby (den rikaste av de alla) bli en av de få som inte blir korrumperad av sin rikedom (kanske en symbol på hopp)

Denna bok är fyld av symboler och metaforer, men med lite hjälp (för det behöver man, otaliga studier har gjorts på denna bok) kan man förstå det mesta. Den här boken kan också kopplas till många svenskars livstil, jag tänker då främst på unga männsikor som blivit besatta av en livstil (som är helt beroende av pengar), och saknar mänskliga värderingar. De har blivit helt avtrubadde från sina livsöden som en annan författare skulle säga.

Den här boken är en klassiker och är mer eller mindre obligatorisk i skolan i USA. Många filmer med denna bok som inspiration har gjorts, tror det gick en igår på tv3 tex (återkommer med namn).
Läs denna bok, eftersom den är lärorik och utmanande på alla plan, för alla männsikor.
Betyg 5
2003-12-06 10:21
Eftersom Hink redan skrivit en helt lysande recension här så vill jag bara infoga att jag håller fullständigt med:) Avslutande raderna är dessutom bland de bästa slutrader som finns. Läs den!
Jag har bara sett en enda filmatisering med Robert Redford och Mia Farrow tror jag det var. Men den var riktigt bra, fast inte lika bra som boken.
Betyg 5
2004-11-13 01:58
Precis som hink tror jag också att det måste vara en av de bästa böckerna jag har läst. Iallafall top 5.
Men jag läste den på svenska (Den store Gatsby).
Synd att den inte går att köpa. Jag vill ha den inbunden, så om någon har en aning om var den går att köpa (på svenska), så skriv gärna ett inlägg i min gästbok. Det kvittar om den är ny eller beg.
Betyg 5
2004-12-28 16:04
jag tyckte att det var en fruktansvärt dålig bok! en massa ointressanta människor nämns i förbifarten och ibland används förnamn och ibland efternamn. Och en handling som inte finns förrän de sista 40 sidorna, dvs 100 onödiga sidor!
Betyg 1
2005-03-09 15:07
Ingen annan historia som jag har läst är så intrikat uppbyggd. Allt som händer har en mening, oc kommer förklaras senare, eller åtminstone belysas. Allting hör ihop. Allt har ett sammanhang.
Betyg 5
2005-11-14 22:28
Tyvärr blir det "bara" en fyra än så länge, då jag läste boken på engelska och inte kan uppskatta den till fullo, vissa ord faller bort o.s.v. Med det sagt så måste jag ändå säga att det är en briljant bok. Händelser och människor vävs samman mycket genialt. Det är otäckt med ytligheten och själviskheten hos många människor, som skildras här på ett enkelt men bländande skickligt sätt. En oerhörd tragik under läsningen av vissa sidor som grep tag i mig fullständigt...
Betyg 4
2006-05-24 15:04
Jag älskar denna bok. Orkar inte skriva en djupanalys just nu, men alla bör läsa the Great Gatsby.
Betyg 5
2006-08-20 21:24
Jag måste tyvärr säga att jag inte kunde se allt det fantastiska som många andra verkar ha fattat med denna bok... Känns som att berättelsen aldrig riktigt börjar och jag måste säga att jag tyckte boken var riktigt tråkig.
Betyg 2
2006-11-08 17:10
Drömmen om den stora kärleken blev Jay Gatsbys drivkraft för att uppnå framgång i livet, men hur lyckades han? En bok fylld av tragiska, ytliga, olyckliga och delvis själlösa människor i den desperata jakten på lyckan!
Betyg 3
2006-11-08 21:40
En bra bok om en tidålser som jag inte har hittat så mycket böcker ifrån.
Betyg 4
2009-01-06 16:49
Författaren hade sin trettioårsdag framför sig när han skrev den här stämningsfyllda romanen om "gamla" trettioåringar. Han var redan alkis. En samling personer, utan intressen och tro på någonting meningsfyllt, går på fester och driver omkring. Visst finns dom ännu i dag i vår meningslösa kändisvärld. Let’s dance!
Betyg 4
2009-01-14 20:02
en mycket speciell bok som biter sig fast...som behöver bli omläst ett par gånger till. definitivt en klassiker
Betyg 5
2010-02-26 19:27
Tyvärr i mitt tycke ett riktigt sömnpiller...
Betyg 1
2010-12-18 15:50
Ganska tråkig bok. Ganska intetsägande. Inget för mig!
Betyg 2
2012-10-23 12:48
En uppkomling slår sig för kärleks skull in i de kretsar där överdåd och tomhet fyller tillvaron. När valet till slut står mellan ansvar för egna handlingar och lögnen, så offras uppkomlingen. Men den krossade drömmen tycks leva vidare.
Betyg 3
2012-11-27 15:00
En trevlig bok. Men jag kände att man aldrig kom nära någon av karaktärerna. De bara var där och de kändes allihop ganska stereotypa.

Dock så lämnar den dig inte oberörd och den finns med i tankarna långt senare. Ett tecken på ett mästerverk!
Betyg 4
2013-02-09 09:51
Jag förstår varför den har blivit en klassiker! Väldigt välskriven och full med "dolda" symboler och meningar. En bok jag gärna skulle läsa om i lugn och ro.
Betyg 4
2013-07-05 19:26
Så har även jag läst en av de stora amerikanska klassikerna. Jag vet inte om jag blev så väldigt imponerad.
Boken måste naturligtvis sättas in i sitt tidssammanhang (utgiven 1925), men trots det, så gav den inga större vibrationer.
Den är skriven i en ironisk och lättsam ton, som gör den enkel att läsa.
Betyg 3
2013-08-20 08:52
helt ok men absolut inte mer !
Betyg 3
2014-02-17 16:10
Håller med Hink helt och hållet
Betyg 5
2014-06-18 15:15
"Den store Gatsby" är en bok som försöker skapa klyftor mellan människor, i detta fall mellan societeten och de övriga. Den visar det "vanliga" folkets dröm av att få ta del av de rikas värld. Incitamenten är visserligen olika, men vad som vad som befästs, åtminstone i denna bok, är att man aldrig kan fly från sitt förflutna (läs: sitt ursprung) och att man för eliten alltid är utbytbar.
Betyg 2
2016-05-01 16:28
Det hjälper inte Gatsby att ha gott om pengar. Att kändisar och andra trängs i hans hus och festar på mat och sprit gör inte att han kommer nära den han älskar. Det är inte lätt att vara nyrik och kär.
Det är Gatsbys granne Nick Carraway som blir Gatsbys vän och förtrogne.
Det är Nick som är rösten i boken och han berättar om vad han upplever och hur han ser på Gatsbys liv. Nick blir den vän som Gatsby behöver och är i princip den ende som ställer upp till slutet.
Jag tyckte det var en intressant berättelse.
Betyg 3
2016-12-31 05:45
Jag håller med att Den Store Gatsby är en storslagen bok, jag förstår att den har blivit en klassikern. Språket är det bästa i boken och känns modernt och aktuellt trots att boken skrevs på 20 talet. Tidigare recentioner har beskrivit boken fullständigt sp jag har inget mer att tilläga förutom att den är en tidlös bok som jag rekomenderar att läsa.
Betyg 4
2023-06-11 22:25
Klassiker i allmänhet och amerikanska klassiker i synnerhet har en tendens att kännas överskattade eftersom man förväntar sig stordåd. Den store Gatsby står sig bra även om läsvärdet devalverats.

Den korta men intensiva storyn innehåller en rad intressanta aspekter. Den amerikanska drömmen, klassamhället, drömmar och kärlek. Fitzgerald dömer ingen utan läsaren får själv placera sin sympati. Skickligt.

För mig är det en berättelse om drömmars lömska betydelse och en påminnelse om att lycka inte kan köpas för pengar.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den store Gatsby
Liknande böcker:
Till varje pris
 M. Sundin
The Testament
 J. Grisham
I sinom tid någonstans
 L. Eriksson Wiström
Den vita squawn
 M. Grover
Främling på tåg
 J. Diski