bokrecensioner boktips

Till varje pris

Författare: Mathias Sundin
Genre: Thriller
Ämnesord: politik, mord, spänning, amerikansk politik, presidentval,
Utgivningsår: 2012
ISBN: 9789197957953


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Tänk om en svensk skulle bli USA:s president.

Politik är krig utan blod. Sägs det.

En hård politisk strid utkämpas i Minnesota, där den svensk-amerikanske senatorn, demokraten Mark Eriksson, utmanas av kongressledamoten Michelle Bachmann. Eriksson ligger under och förlorar han är den politiska karriären över.

Så en dag, mitt i kampanjen, ringer hans telefon. Samtalet vänder upp och ner på hans värld och plötsligt hägrar den högsta politiska vinsten av alla framför honom: Vita huset.

Först måste han emellertid besegra Bachmann - och därefter partikamraten och vännen Barack Obama.

Samtidigt börjar en man från hans förflutna gräva i en hemlighet. En hemlighet som skulle förstöra allt, en hemlighet som måste bevaras till varje pris.

"Till varje pris" är en spännande politisk thriller med ett slut du aldrig någonsin kan ana.

Berättelsen utspelar sig i det verkliga USA och Sverige. För första gången kan du uppleva en presidentkampanj från insidan. När du läst boken kommer du känna till och förstå amerikansk politik som få andra svenskar gör.

OM FÖRFATTAREN

Mathias Sundin är riksdagsledamot och oppositionsråd från Norrköping, Östergötland.

I presidentvalet 2012 har han varit bloggare åt CNN, medlem i Svenska Dagbladets USA-panel och regelbundet kommenterat i Sveriges Television och Sveriges Radio.

2008 jobbade han för John McCains presidentkampanj i Nevada. Han har träffat Barack Obama, Mitt Romney, John McCain, Bill Clinton, Hillary Clinton och många andra amerikanska toppolitiker.

Sedan 2004 driver han www.amerikanskpolitik.se.

Utdrag ur boken:
"Visst spelar mina svenska rötter roll. Jag är riktigt bra både på att göra köttbullar och skruva ihop IKEA-möbler”, skrattade Mark Eriksson.
"Oh, det måste jag lägga på minnet till nästa gång jag handlar där. Hjälper du mig att skruva ihop dem i så fall?" frågade Tess Svensson, reporter på den svenska tidningen Expressen.
"Any time", sade Eriksson och log brett. Det hette att han hade presidenthår. Hon höll med. Det var grovt och mörkt med några gråa stänk, kammat i en våg åt sidan.
"Du pratar flytande svenska, helt utan brytning trots att du levt hela livet i USA. Hur
kommer det sig?” frågade hon.
"Mina fosterföräldrar pratade svenska med mig när jag var liten, så jag blev tvåspråkig. Vi pratar mycket svenska med varandra i dag också, men det kan halka in lite engelska här och där”, svarade Eriksson.
Hon tittade snabbt ner i sina anteckningar.
För sex år sedan hade hon börjat som vikarie på Expressen. Skrivit in dödsannonser, sportresultat och letat bakgrundsinformation till reportrarna. I stadig takt hade hon avancerat och under EU-valet hade tidningen testat henne som politisk reporter. Hon hade fått fortsätta under riksdagsvalet året därpå.
När hon för åtta år sedan bott och pluggat ett år i Minneapolis hade hon i nyheterna då och då sett stadens borgmästare, Mark Eriksson, och lagt märke till honom. Både för att hon gillade hans åsikter och för att han var svenskättling. Att ha ursprung i Sverige var inget ovanligt i Minnesota, men Erikssons föräldrar hade flyttat till USA i vuxen ålder och han hade en stor släkt kvar i Sverige. Hon hade därför följt honom även efter att hon flyttat hem.
Efter att det svenska valet var avklarat, regeringen formerad och riksdagen öppnad hade hon blivit uttråkad. Därför hade hon övertalat sin chef att låta henne åka till USA och göra ett reportage om Mark Eriksson, som efter sex år i senaten försökte bli omvald till en ny mandatperiod. Nu satt hon där, på hans kampanjkontor i Minneapolis och intervjuade honom för första gången.

Medelbetyg: 3 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Till varje pris :
2012-11-01 15:33
Från Folkbladet:

Mathias Sundins bok är verkligen värd läsare.

Jag sträckläste boken under en fyra timmars tågresa. Mathias Sundin lyckas t o m författa några erotiska passager utan att bli pinsam.

Från Amerikanska nyhetsanalyser:

Det är en bra bok - en riktigt bra bok - som jag är övertygad om att alla svenska USA-politiska nördar skulle älska.

Jag sträckläste över helgen, slukad av bokens politiska dramatik, mogna och omogna kärleksintriger och spännande och mystiska karaktärer. Allt förstås varvat med sällskap från en leende Barack Obama, en styrande president John McCain, och många andra verkliga personer som med sin närvaro gav boken rejäla doser stämningshöjande injektioner.

I boken får vi följa Mark Erikssons politiska kampanj, och ges genom den en blick in i hur politiska kampanjer i USA faktiskt fungerar på riktigt; kampanj-eventen beskrivs levande och realistiskt, nominerings- och primärval, insamlingskampanjer och delegater - endorsementprocesser och mediauppbåd likaså. Därtill visar boken också på en djup kunskap om verkliga platser, politiska händelser, historiska skeenden eller helt enkelt bara lustiga men likväl verkliga saker som i boken kopplas till den fiktive Mark Eriksson (som exempel kan nämnas hur senator Mark Eriksson vid ett tillfälle i boken påminner sin dotter Amber om Joe Bidens förmaning om att inte dejta någon innan hon fyllt 30 - kopplingar som om man, likt jag själv gjort, följt amerikansk politik dagligen i x antal år, helt enkelt finner -väldigt- tilldragande).

Betyg 5
2012-11-03 00:08
Är det bara jag som är dum eller har Mathias recscenserat sin egen bok?
Betyg 1
Liknande böcker:
Rymlingen
 H. Fogelström
Fågelbarnet
 I. Frimansson
Jakten på Amos Decker
 D. Baldacci
Natt film
 M. Pessl
Kevin & Schröder 2 - D..
 B. Danielsson
Requiem på Dimön
 M. Lindstein
Mytomanen
 S. Sarenbrant
I spindelns nät
 L. Lippman
Lösning i London
 L. Deighton
Nattviol
 N. Leavy