bokrecensioner boktips

Om en pojke

Författare: Nick Hornby
Genre: Roman
Ämnesord: fakta om nick hornby
ISBN: 9176435326


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Om en pojke är en berättelse om en ovanlig vänskap, mellan en man och en pojke. En vänskap där gränsen mellan barn och vuxen gång på gång suddas ut.Marcus är tolv år och har just flyttat till London med sin deprimerade proggmamma. Han blir mobbad i skolan för sina töntiga kläder och för att han inte har en aning om vem Kurt Cobain är.Will Freeman är 36 år, ungkarl, ekonomiskt oberoende. Han ägnar all sin tid åt musik, tjejer, shopping, pubar och att hålla koll på de senaste trenderna. För att träffa lättraggade ensamstående mammor, uppfinner han en tvåårig son och går med i en förening för ensamma föräldrar. Där möter han Marcus och hans mamma, och inget blir som Will har tänkt sig.
en av de bästa brittiska berättarna i sin generation. Mats Gellerfelt, SvD
en roman som förtjänar att ge Hornby en high score bland vår tids samtidsskildrare. Jan Gradvall, Bokus Magasin
Det är länge sedan jag läste något så underhållande och roligt HDUtdrag ur boken:
Fantastisk bok.
Härlig blandning av tragik, komik, verklighet...
Mitt i prick!

Medelbetyg: 3,43 (44 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Om en pojke :
2003-11-16 18:19
En mycket rolig bok samtidigt som den är smärtsamt tragisk. Totalt oförutsägbar handling och väldigt gripande.
Betyg 4
2003-11-18 22:17
Tragikomisk bok. Är ett stort fan av Nick Hornby, han är så bra! Boken är bättre än filmen, men se gärna den med, också sevärd!
Betyg 4
2004-02-24 14:54
Ena stunden sitter man med det största leendet. Nästa stund är ögonen till brädden fyllda med tårar. Eller nästan kanske, riktigt så gråtmild är inte boken, men den är tragisk, väldigt tragisk.

En bok kan kännas som ren fiktion, påhittad från pärm till pärm. "About a boy" känns knappast så. Utan att bli alltför tung skildrar den en pojkes väg till att bli man, eller en bit ur denna tid. Det känns äkta, Marcus är som så många andra barn men ändå så olik.

Det är dock inte Marcus som är bokens egentliga huvudperson (anser jag) han delar denna plats med den något påhittige och förundelseväckande mannen Will. Will har allt, när det gäller materiella saker åtminstone. Men hans liv saknar i allra högsta grad någonting innan Marcus blir en del av det, denna pojke han så innerligt hatar för att han är så töntig, men som han inte kan undgå att på något plan ta till sitt hjärta.

Marcus behöver Will för att inte förgås av sin mammas krav och skolans värld.
Will behöver Marcus för att åter få en egentlig mening med sitt liv (annat än att åka runt i sin bil)
De är varandras utvägar, men så lätt är ingenting.

Den engelska originalversionen rekomenderas starkt!
Betyg 4
2004-05-09 16:45
En mycket bra bok. Men inte en av dom bäste jag läst. Var lite trög ibland tycker jag nog. Men den är värd en trea.
Betyg 3
2004-07-06 13:07
Såg filmen för... ja när den nu kom ut ett par år sen... Sen behandlades boken i skolan. I made no conection, för kom bara ihåg den finska titeln på filmen. Men den all of sudden fattade jag... allt verkade jag ju så benkat, o sen aha filmen, nån mentioned a film. ((Vart har mina svenska ord tagit vägen?))

Nick Hornby is brilliant as always. Har förälskat mig i hans underbart roliga böcker, o språket e så enkelt o vardagligt. Han kan verkligen skildra den eneglska vardagen med dens mera och mindre vanliga problem. Huvudperonerna i About a Boy, Will o Marcus, e så sympatiska. Precis så som jag älskar det. Föll speciellt för Will. Hornby har verkligen lyckats skildra deras tankevärld, både Wills o Marcus. Ja o de e ju Will som är den egentliga pojken som titlen syftar på, men han synligen växer under hela boken. Det enda problemet var slutet, som jag inte tilltalde mig riktigt. Inte riktigt. Nånting borde ha blivit annorlunda. Men I love it!

Det hela är ju så ironiskt. Hornby är mästare på ironi. Det är ju just ironi o humor som verkat bita bäst på människor i dagens värd.

PS. About a film about a boy: Jo med Hugh Grant ja. Påverkade inte mig så mycke fastän ja hadde sett filmen först (vilket I don't prefer). Men vist did I imagine Will mörk o sådär lite som HG fastän boken inte berättade något om det. Men visst verkade boken lite bekant. Vissa scener påminde mig difust om några i filmen. Minns också att jag inte tyckte att filmen var dum alls. Hadn't got that high expectations actually, but I really liked it too and it was too bad I had no idea then that there was a (great) book behind it

*Dying for more Hornby!*
Betyg 5
2004-08-04 15:09
Hornbys bästa tillsammans med High Fidelity.
Betyg 5
2004-08-06 00:57
Inte alls i samma klass som High Fidelity och "En god människa". Enligt mig alltså! Jag tycker att handlingen i "Om en pojke" är så tillrättalagd på något sätt. Faktumet att pojken i berättelsen förväntas vara "som alla andra" för att duga gjorde mig rätt irriterad.
Betyg 3
2004-12-12 14:14
Lätt Nick Hornbys bästa bok, måste säga att detta är den enda boken som gör sig nästan ändå bättre på film.. Läste den för ganska längsen nu, dax och läsa den igen..
Betyg 4
2005-03-13 10:22
Jag började dumt nog med att se filmen, och i min mening var den rent ut sagt kass. Anledningen till att jag köpte boken kan jag inte ens komma ihåg, och det var ett tag sedan jag gjorde det. Den har fått ligga i bokhyllan ett tag och damma.

Marcus är en avvikande tolvåring, han klär sig inte som alla andra och beter sig inte heller som samhället har bestämt att man ska göra. Det är hans mamma, den depressiva Fiona, som har påverkat honom och på sitt sätt skapat denna pojk, som tyvärr blir mobbad.
En dag stöter Marcus på 36-åriga Will, och från början är inte Will särskilt förtjust i den töntige Marcus, och visar mer än gärna att han skulle vilja bli kvitt honom. Men Marcus håller sig kvar och det utvecklas en minst sagt annorlunda vänskap mellan dem två.

Många som läst denna bok har sagt att den fått dem att tänka om, att de nu inte dömer folk som avviker från mängden längre. Jag har själv aldrig dömt någon efter utseende, eftersom jag själv inte följer den så kallade normen, men jag är glad att en bok kan få folk att ändra sig. För det behövs verkligen. Människor kan vara så elaka.
Nick Hornby har ett helt okej språk, och själva berättelsen är ganska bra. Men det var en sak i slutet av boken, en liten grej som inträffade på en polisstation, som fick mig att känna mig besviken. Jag tycker att den lilla grejen sänkte boken så otroligt mycket. Kanske låter det konstigt, men det är i alla fall så det känns för mig. Så denna bok får allt nöja sig med en trea, men det är ju inte fy skam det heller.
Betyg 3
2005-03-17 12:36
Nick hornby, vår vän vi kan bara berömma dig.

skildrar livet om en ungkarl i 36-åring och hur denne kommer på en helt idiotisk ide om hur man ska ragga på ensamstående mammor, han söker sig till en förening för ensamma föräldrar och här uppfinner han en tvåårig son för att impa på kvinnorna. Ganska roligt måste man ändå tycka, men han hade inte i sina vildaste mardrömmar kunnat förutspå det som skulle ske, han träffar en ensamstående mamma med en son på 12 år som heter marcus. Marcus släpper inte taget om will ungkarlen,ihihihih, han knackar på dörren varje dag och vad än will gör för att få iväg hono så misslyckas han

Marcus och hans mor är nyinflyttade och marcus blir skolans mobbade nummer 1. Helt enkelt nörd rent igenom. han får stryk i skolan och allt det dära, men will börjar berätta om livet, om musik som han inte vet något om, snart är hans favorit curt cobain precis som wills. han träffar en flicka på skolan som även hon tycker om curt cobain.

Will som är ensamstående ekonom bryr sig om inget och har inget planerat framöver, men en sak är att han gillar det alra nyaste inom mode och resten. han gillar att ta en öl och se en match på tv:n, men vad han behöver är marcus som vänder upp och ner på hans liv.

snart inser både will och marcus att de inte kan vara utan varandra och snart gör de små utflykter och börjar lära känna varandra utan och innantill


en lättläst och rolig bok med en bra handling helt enkelt, allting hänger ihop och verkar väldigt realistiskt. en svag fyra!!
Betyg 4
2005-07-01 19:20
En bok som man snabt läser igenom som handlar om den 12-åriga pojekn som är utanför och som lär sig passa in, och den 36-åriga mannen Will som lär sig att bli vuxen och sluta låtsas. Jag tycker att bokens handling och karaktärer var intressanta att läsa om. Mer än en 3:a i betyg får den dock inte; tycker varken att språket eller handlingen är tillräckligt bra för ett högre betyg.
Betyg 3
2005-07-23 21:40
En bok som inte sätter några spår hos mig. Däremot tycker jag filmen är så bra!
Betyg 3
2005-12-10 12:06
Boken går en lätt förbi, såhär i efterhand minns jag knappt vad den handlade om även fast det bara var ett år sedan jag läste den. Den är rätt slätstruken och utan något större djup
Betyg 2
2006-01-05 20:33
En vacker och rörande liten berättelse.
Betyg 3
2006-06-20 10:11
En mycket bra bok! Rekommenderar verkligen!
Betyg 5
2006-08-03 18:28
Hela boken var bra och mycket rolig. Den är även sorglig och gripande. Mycket bra bok!
Betyg 5
2006-10-17 12:44
En tragikomiska bok, med mycket hjärta....
Betyg 4
2006-11-07 19:35
Skulle utan tvekan rekomendera den till folk men man ska nog läsa den före man läser High Fidelity eller En God Människa. Men ändå, jag älskade dom små detaljerna och att man fick följa med i alla sinnes stämningar med en roande skruvning, satt ofta med ett leende på läpparna eller ett skratt i halsen.
Betyg 3
2007-04-23 12:58
Ett av få fall då jag föredrar filmen framför bokförlagan. Det är det första och enda jag läst av Hornby, och han känns på något vis "trött" i sitt skrivande. Dessutom misslyckas han med att skildra relationen till pojken på ett spännande sätt. Förglömlig bok.
Betyg 3
2007-04-30 23:37
Jag har själv inte sett filmen men förstår hur bra den skulle göra sig med så klockrena personlighetsskildringar att man nästan kan se dem framför sig. Jag har läst en del av Nick Hornbys böcker och blir aldrig besviken. Det som gör den här boken så bra förutom det nämnda är att storyn är underhållande och att den inte bygger på någon tarvlig kärlekshistoria, utan rätt och slätt handlar om hur personer som inte har ett dugg gemensamt råkar korsa varandras vägar. Lite töntigt humoristiskt bara. Men helt i Hornby- anda!
Betyg 4
2007-06-18 22:16
Finns några roliga bitar, men vissa delar känns lite onödiga och tråkiga, ändå är boken relativt kort! Det här var en okey bok, men att ge ett betyg högre än 2 är omöjligt!
Betyg 2
2007-07-01 10:40
Den var väldigt rolig, men eftersom jag sett filmen först blev det ingen riktig läsupplevelse, men jag rekomenderar den åt alla! =)
Betyg 3
2007-10-23 20:44
Inslagen med Ellie och hennes tjatande om Kurt Cobain blev lite långdragna, men annars gillade jag boken mkt ^^
Betyg 4
2007-10-24 20:55
En underbar bok och Nick Hornbys bästa! Jag älskar verkligen dialogerna i den här boken.
Filmatiseringen av boken är också väldigt lyckad och jag tycker nästan bättre om slutet i filmen än i boken. Å andra sidan ger boken en djupare bild av karaktärerna. Så jag gillar både filmen och boken lika mycket.
Betyg 4
2007-12-23 13:33
Fiffig bok.
Betyg 3
2008-01-12 11:12
Betydligt rikare än filmen.
Betyg 3
2008-01-27 00:09
Hade väldigt blandade känslor för denna boken. Den väckte en del känslor, varför jag stundom älskade den, stundom avskydde den. I efterhand hade visste jag inte om jag tyckte den var bra eller dålig. Jag lät det vila ett tag och har nu i efterhand en känsla av att den var nog bra. Det blir en trea...
Betyg 3
2008-02-01 19:29
Ett mästerverk av Hornby. En av få böcker jag läst om med inte speciellt lång tid emellan. En mycket underhållande och rolig bok trots att den handlar om rätt många halvmisslyckade människor.
Betyg 5
2008-03-02 21:24
Ganska underhållande!
Betyg 3
2008-11-02 10:36
En äkta feelgood bok.

Marcus och Will är varandras motsatser. Fastän Marcus är barnet på ytan, är han vuxen på insidan och Will tvärtom. Men under tiden mognar de båda två till att passa in i världen.

Livet handlar ibland om förluster. För att ibland vinna något, måste man förlora något.

Min första Nick Hornby bok, och troligen inte den sista.
Betyg 3
2009-11-16 18:57
Fick lite negativt intryck av boken. Hade sett filmen innan så jag visste redan vad som skulle hända. Jag tycker att boken är mycket bättre, men kanske inte tillräckligt bra.
Betyg 3
2010-10-19 10:39
En underhållande bok, ganska rolig. Bra men inte bättre än så.
Betyg 3
2013-09-29 15:14
Jag kunde riktigt känna den rädsla som fanns efter självmordsförsöket. Hur det griper tag och ruskar om hos anhöriga och vänner. Vågar man gå till skolan tänk om mamma försöker igen? Marcus, som bara dyker upp hos dagdrivaren Will, kanske gör det för att orka genom sin oro.
En annan karaktär som jag fäste mig vid var den revolterande Ellie som vägrade ha skoltröja på sig utan kom till skolan iklädd sin idoltröja. Det kändes bra att hon tog hand om Marcus. Hennes figur gav lite liv till boken som jag bitvis uppfattade som ganska tam.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Om en pojke