bokrecensioner boktips

den senila skalbaggens tröst

Författare: Jens Månvinge
Genre: Biografi
ISBN: 9789186795955


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Verklighetens Bangkok Hilton

Efter att ha jobbat i den thailändska regnskogen beslutar sig Jens Månvinge för att ge sig av till Bangkok och fixa sin trasiga ekonomi. Det är ett ödesdigert beslut som blir upprinnelsen till en skakande historia. Det dröjer inte länge förrän han blir gripen för ett grovt narkotikabrott i centrala Bangkok där amerikansk och thailändsk polis ligger och väntar i ett bakhåll. Domen faller och han undgår dödsstraff efter att ha erkänt sig skyldig. Med ett straff på trettio år kastas han in i Asiens mest ökända fängelse. Tillsammans med 12 000 fångar är hans öde, likt deras, förutspått att falla offer för våld, förtvivlan och sjukdomar. Döden tycks vara den enda vägen ut.

När hans närmaste vän i fängelset dör i hans armar fattas ett beslut. Jens och en cellkamrat beslutar sig för att försöka rymma, men ett brev sätter hans inre i turbulent gungning och rymningen är inte så självklar längre. Det slutar med att Jens bryter ut sin cellkamrat som lyckas fly landet medan han själv blir hårt straffad och fastkedjad i en mörk, fuktig isoleringscell på obestämd tid. Där inne - när han kämpar mot cellens svåra omständigheter och sina egna tankar - kommer oväntade vänner till hans räddning. Det blir ett möte han aldrig ska glömma.

Den senila skalbaggens tröst är en sann historia- skriven i romanform - och Jens Månvinges egen gripande berättelse om sina år i Asiens mest beryktade fängelse - Klong Prem Prison - bättre känt som "Bangkok Hilton

Utdrag ur boken:
Vad tycker du Wang?" Undrade jag.
"Jag?" Han hoppade till överraskad över att bli tillfrågad" Tja, i Kina blir vi ju skjutna och får betala kulan själva" konstaterade han tyst. " det är väl inte västerläningarnas fel. För vår del är det nog bra att vi inte har ett överföringsavtal" skrockade han.
Hans ord fick alla att tystna, tror vi förstod vad han menade.
" Politiska beslut fattas av människor genom deras värderingar" mumlade George. " Så hur besluten ser ut är väl en avspegling.

Medelbetyg: 3,2 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av den senila skalbaggens tröst :
2014-01-01 15:57
Jag hade förväntat mig lite mer faktiskt. Lite mer ingående om hur man klarar flera månader instängd med äckliga djur som sällskap. Hur gick tankarna? Nej det får man inget svar på utan han beskriver mer själva situationen.

Jag irriterar mig på vissa skrivfel och jag kände ingen längtan efter att läsa även om hans historia är läsvärd
Betyg 2
2019-09-03 06:51
Det finns en del självbiografier som handlar om tiden i olika fängelser . Vi har haft en del svenskar som har den bittra erfarenheten att åka fast för drogsmugling bland annat i Thailand.
Det är hemska berättelser som får mig alltid att tänka hur kan man tillåta detta i resten av världen.
Har man läst några av dessa böcker så ser man att de påminner om varandra vilket inte är konstigt.
Det är ju böckernas styrka att de inte är skrivna av yrkes författare.
Har man dessa krav kan man lika gärna läsa en fabulerad roman som är skickligt skriven med avanserad språk.
Jens Månvinges historia berörde mig på flera punkter. Om man bortser från hans upplevelse i fängelset som är som väntad fruktansvärda, är det sättet han åkte fast på, oärligt och ditsatt av Thailändsk polis.
Beslutet att smuggla tyder så mycket på ungdomlig västerländsk dumhet, och straffet för det är nog svårt att föreställa sig hur många böcker vi än läser om det.
För mig är det en jätte bra bok som jag hade svårt att lägga ifrån mig.
Betyg 4
2020-03-05 21:25
Genom boken har jag fått insikt om hur det kan fungera på ett thailändskt fängelse vilket har varit mycket intressant. Det var fint att läsa om de goda relationerna mellan de intagna och hur de tog sig an denna enorma svårighet. Mest fascinerande av allt var att läsa om tiden i isoleringscell och hur Jens mot alla odds lyckades inte bara överleva utan även få ut något berikande av det.
Betyg 4
2021-03-26 10:02
En sann historia skriven av personen själv. Därför mycket läsvärt.

Att bli gripen för narkotikabrott i Bangkok låter inget vidare och här får vi verkligen reda vilka bedrövliga förhållanden som råder. Det är en mycket realistisk skildring utan spektakulära intriger. Det är rått, deprimerande och intressant. Dock inte hopplöst. Rekommenderas.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till den senila skalbaggens tröst
Liknande böcker:
Min historia
 M. Obama
Friday Night Lights
 H. Bissinger
Sabotören i Auschwitz
 C. Rushton
Äventyr i etikbranschen
 O. Sigvardsson
Pendeln
 J. Lindahl
Stalins prickskytt
 L. Pavlitjenko