bokrecensioner boktips

Drakhornet

Originaltitel: Drakhornet
Författare: Oskar Källner
Genre: Fantasy
Ämnesord: historia, kärlek, spänning, krig, äventyr, vänskap,
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789197942805


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Han höjde armarna och slungade sig bakåt, precis utom räckhåll för gripande händer. Fallet var långt. Det tog aldrig slut. När han väl träffade vattenytan blev allt svart.

Erik är bara en enkel stallpojke. Så varför är han jagad av soldater? Och varför är kyrkohede Kloo så mån om att ge honom husrum?

Efter en vild flykt hamnar Erik i Kilsbergen. Där bor Hanna med sin försupne far. Hon är bortlovad till en flera gånger äldre man och söker sin frihet, medveten om att priset kan bli mycket högt. Snart upptäcker Erik att det finns varelser i skogen och att alla inte är vänligt sinnade. När ett märkligt väsen försöker dränka barnen i byn dras Erik och Hanna in i ett spel som de inte förstår, men desperat måste vinna.

Utdrag ur boken:
Tillsammans gick de längs med ån mot barnen och hästen. Katten kom efter dem, jamande och skuttande mellan benen. Små vågor slog försiktigt mot strandkanten. Stora träd hängde ut över ån och deras grenar speglades i vattnet. Skräddare dansade över ytan och här och var svävade moln av knott. Erik spottade då han fick några av dem i munnen. Någonstans ovanför dem hördes ett enträget pipande från ett bo fullt av fågelungar.
Men den fridfulla omgivningen kunnde inte dämpa känslan av att något var fel. Flera av barnen hade nu tagit sig upp på hästens rygg och fler höll på att klättra upp. Sven satt stadigt längst fram.
"Någonting är fel", sa Erik.
"Vad då, vad vad menar du?" sa Hanna.
"Jag vet inte, det är något med hästen."
Då reste katten ragg och skrek med ett skärande ljud. En blixtrande smärta skar genom Erik. Han sjönk ned på knä med ett stön. Allt blev ljust omkring honom. Som om solens strålglans tusenfaldigast. Gräset, träden och vattnet, allt sken som det vitaste guld. Och hästen var förvandlad. Erik stirrade förundrat. Stora fiskfjäll glittrade i grönt och rött. Längst med benens baksidor, ovanför hovarna växte fenor. Manen och svansen liknade sjögräs och på halsen fanns det skåror för gälar. Skrämmande, intelegenta ögon lyste röda ur huvudet. Detta var ingen häst. Det var någonting annat. Vad var det Snuva hade sagt? "Akta dig själv och akta era små."
Det var det här hon ville varna mig för. En Vilid, en Bäckahäst!
Så skar smärtan genom kroppen igen och Erik stupade framåt i gräset. Lika plötsligt var ljuset borta. Han reste sig omskakad upp på knä. Han kände Hannas händer på sina axlar.
"Erik, Erik... hur är det? Erik. Svara mig!"
Han hade ingen tid att förlora. Hästen var nu full med barn och började sakta röra sig mot ån. Han kastade sig upp och sprang allt han kunde samtidigt som han skrek för full hals.
"Hoppa av. Det där är ingen häst. Hoppa av, nu!"

Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Drakhornet :
2013-07-27 18:24
Erik är en stallpojke på 14/15 år som tvingas fly från Stockholm, undan mordiska soldater, han vet inte varför han är jagad bara att han måste fly. Soldaterna hinner snart ifatt de och Erik blir vittne till hans fosterfars död. Efter en halsbrytande flykt genom skogen och en inte allt för frivillig simtur i floden lyckas han skaka av sig sina förföljare men till vilken nytta? Han är blöt, kall, trött och hungrig. När Erik väl vaknar upp vid flodkanten har han sällskap av ett lamm. Lammet blir Eriks vägvisare och får namnet Eskil, Erik följer efter Eskil genom skogens mörker men stannar tvärt när han hör någon ropa på hjälp. Erik ser upp och möts av en underlig syn, åvanför honom, i ett träd hänger en märkvärdig figur och blickar ner på honom, Erik förstår från sagor han hört att det är ett troll han ser.
Trollet ber Erik att släppa ner henne vilket han, efter en viss tvekan, gör. Snuva ,som trollet kallar sig, hjälper Erik till byn han ska till men då han frågar om lammet han följde efter säger Snuva bara att hon inte såg något och att hon, om det hade funnits ett lamm i närheten, skulle ha märkt det.

Väl frame i Barkhamar träffar Erik Hanna, en byflicka med hett temprament men som har hjärtat på rätta stället. Dem blir goda vänner och Erik fattar snabbt tycke för henne.
Erik upptäcker snart att troll inte är det enda som lever i skogen och efter att han har satt eld på en Nayads träd hamnar han i en katt och råtta lek, där Näcken är fast besluten till att få Erik att ge upp andan.


Boken är spännande och man undrar hela tiden vad Afon (näcken) ska göra härnäst, när Erik klarar sig undan fällorna näcken gillrat. Karaktärerna är väl beskrivna med ovanliga drag och egenskaper. som Eriks förmåga att framkalla eld ur handflatan. Hanna visar prov på sitt mod när hon nästan blir strypt av fadern och i sällskap med Erik blir Bergtagen av trollen.
Jag har läst Drakhornet fem gånger (och den fämmte blir helt klart inte den sista) och ÄLSKAR den. Källner planerar att totalt skriva åtta böcker om Erik och Hanna, så jag har absolut inte vandrat genom Kilsbergens skogar för sista gången.


Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Drakhornet
Liknande böcker:
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Ormens skugga
 R. Riordan
De fallna
 M. Peterberg
Serafers drömmar
 O. Wikander
Nordiska myter
 N. Gaiman