bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Hit med flaskan! : han..
 E. Knyckare
Fear Bubble
 A. Middleton
K
 K. Frostenson
Mannen från de tysta v..
 L. Andersson
Mannen från de tysta v..
 L. Andersson
Nödrop: När krisen kommer
 L. Knutson
Berättelse om ett liv
 P. Handke
Ofrivilligt sexobjekt..
 U. Björkman
Slav
 J. Johnson
Som om vi hade glömt
 D. Poohl

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDödsdömd

 
Författare: Damien Echols
Genre: Biografi
Ämnesord: hälsa, mord, psykologi, kärlek, ungdom, west memphis 3
Utgivningsår: 2013
ISBN: 9789113050379
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Som 19-åring dömdes Damien Echols till döden för sadistiska sexmord på tre åttaåriga pojkar. Han och vännerna Jason Baldwin och Jessie Misskelley Jr blev West Memphis Three: fattiga ungdomar som utpekades som satanistiska ritualmördare, trots bristande bevis. Efter en lång kampanj släpptes de fria. Det här är Damien Echols historia.

Delstatens åtal byggde enbart på ett framtvingat erkännande från Misskelley och, skulle det senare visa sig, fabricerad bevisning. Vittnesbörd om Echols demoniska personlighet och det faktum att de gillade Metallica beseglade de åtalades öden: Baldwin och Misskelley fick båda livstidsstraff och Echols utpekades som satanistisk ritualmördare och dömdes till döden. Men rättsfallet blev snabbt omdiskuterat och domarna ansågs tvivelaktiga. Det hela kom att skildras i den uppmärksammade dokumentärfilmen Paradise Lost 1996. Dokumentären väckte stort internationellt intresse och resulterade i en kampanj för ett frikännande av West Memphis Three. Johnny Depp, Eddie Vedder, Henry Rollins och Peter Jackson är några av de mest kända som deltog i kampanjen. Tack vare deras insatser, särskilt från Echols fru, Lorri, som han träffade under fängelsetiden, frikändes alla tre i augusti 2011 genom en så kallad plea bargain, där de tog på sig morden mot att släppas fria efter den strafftid de dittills avtjänat. Ett par av de svenskar som engagerat sig för West Memphis Three är Fredrik Strage och Ika Johannesson.

Själva fängelseskildringen är fascinerande nog för en bok men Echols nöjer sig inte med att enbart slå mynt av en snabbslukad nyhetshistoria. Författare som han är lyckas han skapa stor litteratur och levandegöra sin berättelse, från en utfattig barndom i skrangliga skjul och husvagnar till återkomsten efter ett halvt liv bakom galler - en psykiskt ärrad man som i dag återupp täcker ett liv i frihet. Författaren visar prov på såväl intelligens som medkänsla, mänskliga kvaliteter som Arkansas rättssystem inte hade något intresse av att framhäva under hans långa och svåra prövning.

Medelbetyg: 3 (4 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Dödsdömd :


arsenal23 2013-05-21 18:41
Bokrecension
Författare: Damien Echols
Titel: Dödsdömd
År: (2013)
Antal sidor: 380
Förlag: Nordstedts
ISBN: 9789113050379
Damien Echols föddes 1974 och växte upp i Mississippi, Tennesse, Maryland, Oregon, Texas, Louisiana och Arkansas. Echols har tidigare utkommit med självbiografin Almost Home (2005). Han bor tillsammans med sin fru Lorri Davis i New York. Under de två decennierna i fängelse har West Memphis 3 blivit kända över hela världen och tusentals människor, däribland Johnny Depp och regissören Peter Jackson har engagerat sig i deras fall. Det starka stödet och ny bevisning gav till slut resultat. I augusti 2011 frigavs de, efter arton år i fängelse. HBO:s dokumentärtrilogi Paradise Lost handlar om West Memphis 3, liksom West of Memphis, en dokumentärfilm producerad av Peter Jackson och Fran Walsh. Källa: (Nordstedts).
I denna självutlämnande bok berättar Damien Echols på ett gripande sätt om både sin trassliga uppväxt, där han under vissa tider bodde hos sin mormor i någon husvagn, eller hos sin far och mor i några andra fallfärdiga hus, ibland utan värme. Även när mamman träffar en religiös man som ses som trovärdig inom kyrkan, men som inte är särskilt snäll mot Damien tvingas de bo i ett fallfärdigt hus. Så Damien hade allt annat än en lugn uppväxt och hann aldrig rota sig någonstans.
Så hände detta förfärliga 1993, att tre små pojkar hittades döda och Damien Echols tillsammans med Jason Baldwin och den lätt förståndshandikappade kompisen Jessie Misskelley blev gripna för dådet. De pekades ut som satanistiska ritualmördare. Mycket för att just Damien Echols klädde sig i svart, lyssnade på heavy metal och hade Steven King som en av sina favoritförfattare. Vissa vittnet sa att de sett Echols och hans vänner på en häxsabbat där svartmålade människor hängav sig åt en orgie. Några bindande bevis fanns dock inte utan rättsväsendet lyssnade på vittnen och utnyttjade Jessie Misskelley genom att ställa ledande frågor få honom att erkänna dåden på pojkarna. Men inget av det han sa stämde. Rättsläkarna sa att det inte kan ha gått till på det sätt han berättade och inte heller obduktionerna visade på det Misskelley berättade. Trots det blev alla tre dömda. Baldwin och Misskelley till livstid och Echols blev dömd till döden för att han ansågs vara den mest drivande av dem alla.

Echols berättar om sin fängelsevistelse som varade i nästan tjugo år. Hur hemskt det var att sitta i dödscell och hur märkliga hans medfångar var. Det var en påfrestande tid för honom och i början läste Echols mycket böcker, men att sitta i dödscell med dåligt ljus förstörde hans ögon. 2007 började polisen på nytt rota i fallet, efter att kända personer som Johnny Depp och Peter Jackson börjat intressera sig för fallet. De tre killarna blev kända som West Memphis 3. När de nu fastslogs att de dna som hittats på pojkarna inte kom från någon av dem, utan från helt andra personer, fick de så i augusti 2011 en ny rättegång, där de fick erkänna sig skyldiga samtidigt som de nekade till brottet och i och med det blev de frisläppta.
Echols har även i boken skrivit ner dagboksanteckningar från fängelsetiden som han hittat efteråt och vi får veta allt om dådet, de undersökningar polisväsendet gjorde och de påhittade vittnesmålen. Och längst bak finns noter.

Jag tyckte det var en mycket givande faktabok och jag led med Damien Echols och hans vänner som fick en sådan orättvis rättegång. Jag blev besviken på det amerikanska rättsystemet som många gånger hellre lyssnar till opålitliga vittnen än själva brottsutredarna. Jag tog till mig allt det fruktansvärda han upplevt under sin fängelsevistelse, tyckte han gestaltade sina medfångar på ett bra sätt och jag kunde se framför mig hur obehagliga vissa av dem var och det är tycker jag om. Att det var lite fram och tillbaka i handlingen gjorde ingenting. Jag känner tacksamhet och glädje för de tre killarna som i dag blivit män, äntligen får tillbringa sina sista år i frihet. Men de måste blivit negativt påverkade psykiskt av att suttit så länge oskyldigt dömda.

Jag ger boken 4/5
Betyg 4

trebor 2014-09-01 14:49
Stark tvåa, jag hoppas dom hittar mördaren
Betyg 2

koala_75 2014-09-04 18:46
En stark berättelse om än något väl lång.
Betyg 3

bokfrun 2016-01-16 01:24
En intressant bok om hur man kan åka in i fängelse och få ett dödsstraff utan att ens ha begått ett brott.

Säga vad man vill om dödsstraff, men när de drabbar de oskyldiga så fungerar systemet inte speciellt bra.

Vilken tur att denna kille han komma ut innan det var dags för avrättning, tyvärr hann han sitta i fängelset i 18 år.

Tänk att förlora 18 år av livet fast man inte gjort nått. Det är vedervärdigt att vissa råkar ut för något sådant.

Detta fall är inte klart än, Damien och hans två kompisar har fått komma ut nu, men än fortsätter sökandet efter den riktiga mördaren.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Dödsdömd


  Köp boken som film på cdon: