bokrecensioner boktips

Puss

Författare: Hans-Eric Hellberg
Genre: Roman
Ämnesord: humor, kärlek, spänning, ungdom
Utgivningsår: 1975
ISBN: 9189538471


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Puss är förstås fortsättningen på Kram. Har du inte läst Kram kan du läsa Puss. Har du inte läst Kram kan du läsa Puss i alla fall. I annat fall får du skylla dej själv i alla dina dagar. Puss handlar om en grek som plumsar i vattnet, en mamma som blir kär, Kalle Sleven, en moped som går för fort och ett rätt så häftigt sätt att leka Följa John. Det finns en fortsättning på Puss. Den heter Love love love.
Medelbetyg: 4 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Puss :
2004-07-15 14:54
Puss är en knasig bok som handlar om en grek som plumsar i vattnet, en mamma som blir kär, Kalle Sleven, en moped som går för fort och ett rätt så häftigt sätt att leka följa John. Puss är också fortsättningen på Kram och en av de bästa ungdomsböcker som någonsin skrivits.
"Känner du igen dig från när du var kär? Man är växelvis barn och vuxen åt varann. Man ger. Man tar emot."

Både "Puss" och "Kram" orsakade på sin tid rabalder. Det var föräldraförbjudna böcker, men ändå tog sig vuxna tid att läsa dem och moralisera. Snacka om dubbelmoral. I Puss" berättar författaren omväxlande om sitt skapande av boken (eller bokens skapande av sig själv?) och låter karaktärerna smita iväg från honom i härliga vardagsäventyr. Alla har vi nog bokkaraktärer som är oss levande långt efter att vi läst om dem. För mig var Jonnie och Katarina högst verkliga och en tröst i det lilla helvetet som de tidiga tonåren var.

Betyg 5
2005-06-22 12:52
Mycket mycket vaga minnen av den här boken. Fast dom är rätt goda.
Betyg 3
2006-04-20 20:25
Bra ungdomsbok!
Betyg 4
2007-01-30 09:39
Har ägnat en dags influensa åt att läsa om den här boken. Första gången jag läste var på stadsbiblioteket där jag satt uppkrupen i en nisch och slukade de här böckerna. Och faktum är att de står sig mycket bra fortfarande. Det finns inget dammigt eller otidsenligt i vare sig tidsskildring eller språk. Helt enkelt är detta en mycket bra bok, roande och spännande även så här 25 år efteråt.
Betyg 4
2007-03-06 17:59
Det här är en bok som faller mig i smaken
Eller egentligen inte boken utan snarare en författare

Jag skulle gissa att en knapp tredjedel av boken hör till själva sagan som berättas och i övrigt så är det författarens egna tankar eller tillsända mail som dyker upp.
En härlig förtroelig stämning dyker upp när han introducerar med att berätta och att stektpersilja ser ut som taggtråd och passar bra till fisk och sen upprepade gånger få höra om den galne greken i hans lägenhet och små verser om humlor

Sjävla sagan är vardagligt skriven och skänker ett förtroende även där. Goa personligheter från blomstra en liten stund och det mesta som sägs kan besvaras med ett stort leende.

En aning för många långa brev för min smak och själva historien är inte så mycket att skryta med men känslan läsandet ger är guld värt
Betyg 4
2008-04-22 17:50
helt okej bok fast det var ett tag sen jag läste den men den var bra....nu har min kompis börjat med den serien....
Betyg 4
Liknande böcker:
Till låns
 B. Plain
Att spegla sig i någon..
 H. Österlund
En tid för mirakel
 K. Thompson Walker
John Carter och marsfu..
 E. Burroughs
Livet kan börja
 S. OFlanagan
Fågeltribunalen
 A. Ravatn
Djungelrummet
 C. Möller
Monica Magnus 1966
 U. Ewerman
Jackie
 A. Swärd