bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
DC-3:an: På jakt efte..
Vrak i Östersjön
Liknande böcker:
Currency Trading For D..
 B. Dolan
Currency Trading For D..
 B. Dolan
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Historiens största spi..
 G. Wall
Konsten att städa
 M. Kondo
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Pratbubblan!
 S. Hegerfors
Båt 370: Döden på mede..
 A. Björk
Dödgrävarna
 R. Barth

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerFossiljägarna

 
Författare: Björn Hagberg & Martin Widman
Genre: Fakta
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789113021973
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


För 370 miljoner år sedan hände något märkligt på jorden. En öde planet var på väg att förändras för all framtid. Några besynnerliga varelser i vattenbrynet förberedde sig för att kolonisera den stora, obebodda landmassan. De som lyckades skulle bli alla landlevande djurs förfäder.

Hur det gick till när fisken klev upp på land har varit ett av de största vetenskapliga mysterierna, en klassisk gåta som många velat lösa. Här berättas det om hur det gick till när svenska fossiljägare kartlade en av de viktigaste förändringarna i livets historia. De hamnade i centrum för hela världens uppmärksamhet och deras upptäckter gav rubriker på löpsedlar och förstasidor. Upptäckterna skulle komma att forma den moderna människans syn på de stora och eviga frågorna om vårt ursprung.

Strax före första världskrigets utbrott skickas den blott tjugoettårige studenten Erik Stensiö ut på en äventyrlig expedition i Andrées fotspår på Spetsbergen. Under sin resa lyckas han hitta okända fossil som skulle kasta ljus över vår tidigaste historia. Jakten efter fossil förde Stensiö och och hans kollega Erik Jarvik ut på riskabla resor till okända områden. Deras resultat var emellanåt ifrågasatta, de blev misstänkliggjorda och uppfattades som kontroversiella. Men när seklet var slut ansågs deras insats som avgörande för forskningen om livets utveckling och som en vetenskaplig bragd.

Personliga tragedier, ovanliga levnadsöden, storpolitik och akademisk rivalitet är några av beståndsdelarna i berättelsen om de forskare som var beredda att offra allt för att hitta det avgörande beviset.

Förutom det historiskt vetenskapliga skeendet är boken också en flera hundra miljoner år gammal detektivhistoria om hur och varför livet tog det lilla, men avgörande, steget att lämna vattnet. Det är svårt att tänka sig en värld där ingenting rörde sig ovanför vattenytan. Men i världshaven kokade det av liv och det är där vår saga börjar.

Fossiljägarna är en dramatisk och spännande populärvetenskaplig skildring av utforskningen av vårt gemensamma förflutna, om sökandet efter vår anfader. Det är också en berättelse som på ett spännande och nytt sätt beskriver vad som hände när livet tog det avgörande klivet upp på land.

Medelbetyg: 3 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Fossiljägarna :


helix 2013-02-17 15:07
En intressant bok om tre svenska paleontologer, delvis överlappande i tid, som hade sin storhetstid 1900-talets första hälft. Det handlar om Erik Stensiö, Gunnar Säve-Söderbergh och Erik Jarvik (den senare aktiv ända in på 1980-talet).
Vi får veta att på den tiden var svenskarna världsledande i sökandet efter "bevis" på Darwins evoultionslära. Och de gjorde mycket och hittade mycket. Intressant läsning.
Men jag tror boken skulle vunnit på hårdre redigering/bättre redaktör. Vissa saker tas om alldeles för många gånger. Andra saker känns lite för dåligt korrekturläst, och då menar jag vetenskapliga frågor. Författare kan inte vara experter på allt, men de borde på några ställen ha låtit experter granske texten hårdre. Den hade behövts ändras, men hade då blivit ännu bättre.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Fossiljägarna


  Köp boken som film på cdon: