bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
DC-3:an: På jakt efte..
Fossiljägarna
Liknande böcker:
Smittans tid : en förf..
 P. Giordano
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Historiens största spi..
 G. Wall
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Pratbubblan!
 S. Hegerfors
Dödgrävarna
 R. Barth
Ora et labora: Varnhem..
 .
Trettioåriga kriget
 D. Harrison
Sveriges medeltid
 D. Harrison

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerVrak i Östersjön

 
Författare: Björn Hagberg
Genre: Fakta
Ämnesord: krig, historia, kultur, spänning, vetenskap, äventyr, andra världkriget, första världskriget, vrak, skepp, kalla kriget
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9151849755
 
Spänning:  6
Lärorik:  9
Sorglig:  4

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Beskrivning:
Ett av de mest spännande outforskade områdena på jordklotet ligger utanför vår egen kust. Området heter Östersjön och där finns rester av uppåt 100 000 vrak från mer än 1 000 år av sjöfart och krig.

Östersjön är unikt på grund av sin låga salthalt, låga syrehalt och frånvaro av skeppsmask, som sammantaget gör att även gamla föremål av trä bevaras. De blir till frusna ögonblick av dramatisk historia, som först nu kan visas så som de ser ut tack vare nya instrument för bottenkartering, modern dykteknik och avancerad fotokonst.
Östersjöns botten är bara fläckvis kartlagd, men just nu pågår en intensiv aktivitet för att kartlägga dess miljö och de spår av mänsklig verksamhet som ligger dolda i djupet. Sonarutrustning och sofistikerade ekolod kan idag identifiera och avbilda mycket små föremål på havets botten. Dykning med blandgas och återandningsaggregat gör det möjligt att dyka till vrak på nära hundra meters djup och fotografera med ljuskänsliga undervattenskameror.
I boken finns elektroniska avbildningar av hela vrak och ett helt unikt fotomaterial från dykningar på fartyg som tidigare varit helt otillgängliga. Bilderna är aldrig tidigare visade eller publicerade och presenteras här.
Boken består av fristående berättelser om några av de mest dramatiska historiska händelser som utspelat sig i Östersjön. Som till exempel andra världskrigets sänkningar av tyska flyktingfartyg, den värsta civila sjökatastrofen med uppåt tjugo tusen människor som offer.
Vrak i Östersjön är frukten av flera års samarbete mellan företagen Deep Sea Productions och Marin Mätteknik (MMT), vars mest spektakulära resultat är upphittandet av den försvunna DC-3:an 2003.


Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Vrak i Östersjön :


axel-nelson 2008-03-29 01:54
Den här boken innehåller i stort sett samma material som teveserien Vrakletarna hösten 2007.
De senaste åren har det kommit flera intressanta böcker om Östersjöns vrak.
Här presenteras de senaste fynden i enastående vackra färgbilder.
Med ett undantag är alla vraken från 1900-talet: De tre fullastade flyktingfartygen Goya, Wilhelm Gustloff och Steuben som sänktes av ryska ubåtar, den svenska passaferarbåten Hansa likaledes sänkt av rysk ubåt och flera andra, mindre kända skepp.
Det mest kända fyndet är det svenska flygplan, en ombyggd DC 3 som sköts ner av ryskt flyg då det 1952 utförde signalspaning åt NATO.
Under hela min livstid (jag är född två år efter nedskjutningen) har det varit en gåta om vad som hände med besättningen och om flygplanet blev nedskjutet i neutralt eller i ryskt luftrum.
Ett av skeppen är inte från 1900-talet, utan det är från en tid vars fartyg är föga kända, nämligen 1600-talet. Det är ett tremastat skepp, sk flöjt (flöjtskepp, fluyt, flute) som är något yngre än Vasa och ännu bättre bevarat och det enda kända vraket av den fartygstyp med vilken Holland kunde behålla sitt nästan totala handelsmonopol på 1600-talet.
Detta fynd är det enda som blivit världkänt.
Tyvärr är detta unika fynd minst sagt styvmoderligt behandlat.
Det är ju det enda fyndet som är historiskt intressant - de övriga fartygen och flygplanet var kända i detalj långt innan de hittades.
Boken är ett måste för fartygsnördar (som jag), för dykare (jag kan inte ens simma), för folk som är intresserade av historia, för Titanic-fantaster (vilket jag INTE är) som behöver se att det finns andra spännande skutor än Titanic, för vrakromantiker och för alla som älskar vackra foton.
Bilderna inifrån skeppen, med deras bevarade inredning är utsökta konstverk.
Betoningen på 1900-talet drar ner betyget ett steg.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Vrak i Östersjön


  Köp boken som film på cdon: