bokrecensioner boktips

Himlens Fånge

Författare: Carlos Ruiz Zafón
Genre: Historisk roman
Ämnesord: historia, kärlek, kultur, spänning, äventyr
Utgivningsår: 2012
ISBN: 9789174293371


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I Himlens fånge återvänder vi till De bortglömda böckernas gravkammare och bokhandeln Sempere & Söner, i Carlos Ruiz Zafóns säregna och mörka Barcelona.

Det är strax före jul i slutet av 50-talet. Daniel och Bea bor med sin son ovanför bokhandeln, där trotjänaren Fermín är i full färd med att förbereda sitt förestående bröllop. En morgon kommer en gammal man in i bokhandeln och vill köpa en värdefull bok, en ovanlig och exklusiv förstautgåva av Greven av Monte Cristo. Men han tar den inte med sig ­- istället lämnar han boken med en dedikation: "Till Fermin Romero de Torres, som återvänt från de döda och har nyckeln till framtiden." Främlingens besök blir upptakten till en berättelse om fångenskap, svek och en hemlighet som legat begravd i mer än två decennier.
Medelbetyg: 3,5 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Himlens Fånge :
2012-10-19 15:16
Detta är den tredje boken i Zafons svit som Barcelona och karaktärerna som omger antikvariatet Sempere & Söner.

De två tidigare böckerna har huggit tag i mig som få böcker tidigare har lyckats med, och den här är inget undantag.
Ändå rör det sig här om en mycket rakare berättelse, utan ett lika stort persongalleri och inte lika många vändningar som i tidigare böcker. Det händer heller inte så mycket i boken, egentligen. Utan här rör det sig istället om att fördjupa och bredda historierna bakom de olika karaktärerna. Speciellt får vi veta väldigt mycket mer om Fermin Romero de Torres, och dennes bakgrund innan han kom in i Vindens Skugga.
Han har inte tagit huvudrollen i den här boken, men snudd på då en god tredjedel handlar om honom och hans livsöde.

I övrigt ligger det också en hel del spänning i boken, som i tidigare verk i sviten, både i stora mått som rör seriens grundhandling, men också i det lilla, på familjeplanet.

Bokens slut lämnar en hel del kvar. Man kan nästan inte kalla det för ett regelrätt slut, utan en klassisk cliffhanger inför den fjärde och (som jag förstått det) avslutande delen.
Med tanke på de sista sidorna i den här boken kan det bli en rafflande avslutning.
Betyg 4
2012-10-22 08:01
Som en trevlig fikastund med en gammal vän. Zafon fortsätter i samma spår som i de två tidigare böckerna.
Betyg 3
2012-10-23 13:24
Hör intimt samman med Ängelns lek, så helst bör man ha den aktuell i minnet. Det har inte jag, det var ju några år sedan. Den här romanen är klart läsvärd, men jag tycker att den saknar Ängelns magi.
Betyg 3
2017-10-04 15:23
En fängslande roman som griper tag och fängslar och som är svår att släppa. I Francos Spanien fängslas åtskilliga personer och fängelsepersonalen är grymma. Paket från anhöriga hamnar i deras händer och de drar sig inte för att få fram uppgifter genom svår tortyr. En fånge lyckas fly och berättar senare sin historia för Daniel som ingår i bokhandeln Sempere & Söner. Fången som tagit sig namnet Fermin tidigare vill gifta sig men kan inte detta utan identitetskort och Daniel lovar hjälpa honom. Den här romanen berörde mig mycket. Mycket bra skildring.
Betyg 4
Liknande böcker:
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Silvretsrike
 C. Iggulden
Krönikan om Ylva Alm 2..
 I. Skjelbakken
Samma Författare: