bokrecensioner boktips

Att leva och dö som Joe Strummer

Författare: Marcus Birro
Genre: Roman
Ämnesord: , vänskap
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789173516105


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En kärleksförklaring från Marcus Birro

En man reser tillbaka till det Göteborg han lämnade tio år tidigare. Han ska begrava en av sina bästa vänner men resan tillbaka blir också en resa i minnet och en rörelse framåt mot ett nytt liv.

Frank Öster har dött av ett hjärtfel - precis som Joe Strummer i The Clash. En av hans vänner bestämmer sig för att återförena deras gamla band The Christer Petterssons för att spela på Franks begravning.
Vännen som länge levt i ett vakuum, rest från ort till ort, levt på socialbidrag och undvikit relationer, tar på sig kostymen och löser en första klass-biljett tillbaka till Göteborg. Det Göteborg han lämnade tio år tidigare och inte tänkt återvända till.
På tåget kastas han bakåt i tiden, till den magiska skarven mellan åttiotal och nittiotal, till kompisgänget, drömmarna, svartklubbarna och allt som hände då. Lagren av damm blåser bort och en svunnen tid kommer till liv med all ungdomens rastlösa energi, och vännen känner att han inte längre är nöjd med att hans liv står på paus.
Så rullar tåget in på stationen i Göteborg och dåtid, nutid och framtid skaver mot varandra, flyter ihop, väcker hopp inför det som väntar.

Att leva och dö som Joe Strummer är Marcus Birros kärleksförklaring till Göteborg. Sitt Göteborg. Staden som alltid legat en liten bit bortom Avenyn. Staden som skapade Broder Daniel, stora drömmar och underbara svartklubbar. Romanen är en hyllning till kärleken och vänskapen som egentligen aldrig dör eller ens rostar.
Medelbetyg: 1 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Att leva och dö som Joe Strummer :
2012-03-13 16:02
Recension av Marcus Birros roman Att leva och dö som Joe Strummer

Boken är utgiven på Damm Förlag (2010) och innehåller 285 sidor.
Marcus Birro är född 1972, han är författare och krönikör. Han har gett ut elva böcker, skriver krönikor om livet och bloggar om italiensk fotboll. Han har mottagit flera priser för sitt skrivande, bland annat det prestigefyllda Dan Andersson-priset. Marcus Birro bor numera i Stockholm med sin fru och två barn. Att leva och dö som Joe Strummer är Marcus kärleksförklaring till Göteborg. Sitt Göteborg. Staden som legat en bit bortom Avenyn. Staden som skapade Broder Daniel, stora drömmar och underbara svartklubbar. Romanen är en hyllning till kärleken och vänskapen som egentligen aldrig dör eller rostar. Källa Damm Förlag. Läs mer på www.marcusbirro.se

Handling: boken är skriven i jagform av en snart 40-årig man som förut bott i Göteborg, men som numera bor i Norrköping. Han älskar italiensk fotboll och rockmusik. Som ung spelade han i ett band som hette The Christer Petterssons. Han tänker på killgänget som under 80- och 90-talet syntes till i trakterna kring Järntorget och Långgatorna.
När Huvudkaraktärens vän Frank Öster dör av ett medfött men inte känt hjärtfel – precis som Joe Strummer i gruppen The Clash, bestämmer han sig för att efter tio år återvända till hemstaden Göteborg och få ihop det gamla bandet för att spela på vännens begravning.
På tåget till Göteborg kommer tankarna tillbaka till slutet av 1980- 90-talets början. Om kompisgänget, drömmarna, svartklubbarna. Att återförenas med sina gamla vänner är både trevligt men också känslosamt. Saker som de förträngt kommer åter upp till ytan vilket leder till missförstånd, bråk, sorg och smärta.

En lättläst, men också ibland en dyster roman. Beskrivningarna i handlingen är detaljerade och Marcus Birro har ett eget sätt att uttrycka sig. Det kan vara lite spretigt och jag undrar om det egentligen är en roman han vill skriva, eller är det hans egna minnen han vill få fram. Ibland är läsningen mycket fängslande och ibland något oklar. Det känns lite bloggskrivning över det hela många gånger. Visst ger den mig nostalgi från slutet av 1980- början av 90-talet. Särskilt musiken. Men får jag välja så läser jag hellre en poesibok av Marcus Birro, det är där han hör hemma.

Betyg 3/5 Kristina Simar 2012-03-13 (27) http://blogg.passagen.se/krisim

Liknande böcker:
Kantstötta porslinsugg..
 M. Estling Vannestål
Blendas bekännelser
 A. Eklund Lykull
Ninnis affär
 H. Kolseth
Snöstjärnor
 M. Cedervall
Ett paket knäckebröd i..
 M. Malmström
Man nickar och säger hej
 P. Liebe-Harkort
Kvinnor, vin och vänner
 A. Bengtsson
Farlig sommar
 J. Berthelius
En varm vänskap
 N. Östman