bokrecensioner boktips

Torntuppen

Författare: Jan Fridegård
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, krig, hälsa, musik, religion, natur, historia, kärlek, död, ande


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Torntuppen är en av de centrala böckerna i Jan Fridegårds produktion. Den kom ut första gången 1941 och kan sägas stå ensam mellan två linjer i Fridegårds författarskap, den självbiografiska och den historiska.
I förordet till en utgåva från 1957 skriver författaren: "Otaliga brev har nått mig från medmänniskor som inte vill tro på förintelsen som nu mer än någonsin hotar mänskligheten. Människor som tror eller hoppas att jag vet mer än de om en eventuell livets fortsättning. De har läst "Torntuppen" och undrar om den kan vara halmstrået på förintelsens havsyta.
Jag vet nu mera om detta område än som står att läsa i denna lilla bok - den enda jag kan känna som ingivelse från okänt land. I tidens fullbordan skall religion och vetenskap mötas, förenas och bekräfta varandra. Slätternas och skogarnas folk har aldrig velat gå med på ett utslocknande och det är också deras tro jag velat berätta om i "Torntuppen".


Utdrag ur boken:
I samma ögonblick märkte han också att han hade fått ett slags kropp igen, han såg sina händer och ben men de tycktes vara gjorda av månsken. De försvann långsamt och han var åter i luften över stugan.
Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Torntuppen :
2012-01-12 19:41
Soldaten From, ca 80 år, dör hemma i torpet hos sin gumma. Han upplever att han stiger upp och förstår först inte att han är död. Boken handlar om hur From frigör sig mer och mer och kan ta sig längre och längre bort från kroppen. Men det tycks ändå som ett band finns kvar. Han kommer att möta fler "andar" som också fortfarande är bundna vid jorden. From kommer att komma ut och se sig omkring i världen med sin astralkropp och han längtar efter den dagen då bandet klipps av och han blir fri.

Jag tyckte att denna bok tar upp det som många funderar över. Mycket bra bok.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Torntuppen
Liknande böcker:
Två systrar
 J. Bengtsson
Stormberget
 L. Marklund
En vilsen själ
 G. Redin
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Ett år
 E. Flygare Carlén
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo