bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Flyttfåglarna
Gryningsfolket
Lars Hård
Lars Hård går vidare
Offerrök
Svensk soldat
Torntuppen
Trägudars land ; Gryni..
Yxskaftet
Liknande böcker:
King Rat
 J. Clavell
Trots allt
 H. Sidoli
The children's book
 A. Byatt
Den eviga elden
 K. Follett
Natt över Oslo
 M. Fors
Domens dag
 R. Olofsson
Ravenspur
 C. Iggulden
Boken om vikingarna
 C. Ingelman-Sundberg
I ekens tecken
 B. Mårtensson
Krokas
 E. Olofsson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerTrägudars land

 
Författare: Jan Fridegård
Genre: Historisk roman
Ämnesord: religion, historia
ISBN: 9789170530180
 
Spänning:  3
Lärorik:  4
Sorglig:  3

KÖP PÅ CDON.COM


Direktlänk till boken hos Bokus


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Medelbetyg: 3,33 (18 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Trägudars land :


urok2 2004-05-06 08:48
Jan Fridegårds första bok om trälen Holme och hans kvinna Ausi var en bok som jag var tvungen att läsa under högstadiet. Även om jag inte då var speciellt begeistrad är det några scener ur boken som har funnits kvar i mitt huvud. Att nu läsa den igen var en intressant upplevelse.

Boken handlar om trälen Holme vars nyfödda dotter sätts ut i skogen av hövdingen på boplatsen. Holme gör vad ingen man, träl eller kämpe, har gjort förut; han går och letar reda på barnet. Tillsammans rymmer han med Ausi och barnet till staden där han försörjer sig som smed. I staden finns också en främling, en kristen från söder som ska sprida ljus över de hedniska nordborna. En av hans följeslagare blir Ausi, medan Holme tar starkt avstånd från de nya idéerna. En stor del av boken tilldrar sig på nioårsblotet vid Gamla Upsala.

Boken är skriven med en kärv stil som ger åtminstone mig funderingar på om inte Jan Guillou har varit influerad av Fridegård i böckerna om Arn. Stilen ger hur som helst en extra dimension till den ganska mörka handlingen. Trots att personerna tecknas i ganska dystra färger, Holme är till exempel butter, svartsjuk och intolerant, så blir personerna märkligt levande.

Sammantaget är detta precis så mycket en svensk klassiker som min svenska-lärare sa när jag var 14 år. Och som jag inte förstod ett dugg av då. Rekommenderas varmt.
Betyg 4

Synnez 2004-09-14 18:47
Liksom föregående recensent var jag tvungen att läsa denna bok när jag gick i skolan och har precis läst om den i vuxen ålder. Jag är numera mycket historie- och religionsintresserad och tycker det är en intressant och fascinerande bok! Jag tror mycket väl att livet här uppe i det karga Nord kan ha tett sig som Fridegård skildrar det och att kristendomen hade svårt att få fäste här är inte alls svårt att förstå efter att ha läst denna bok. Den har några år på nacken men är än idag mycket läsvärd. Ska läsa följande två delar i trilogin också.
Betyg 4

hink 2004-12-15 14:30
Fattar inte varför jag läser arbetarförfattare hela tiden.
Hursomhelst är detta en ganska lärorik bok. Historien kan ni läsa om ovan ser jag.

Började läsa med hopp om att den skulle vara lika bra som Röde Orm. Det är den inte. Den är helt annorlunda och kanske mer sann. Dock gör det inte den varken språkligt eller historiemässigt bättre än Röde Orm.

Personerna är mycket svåra att lära känna eftersom de beskrivs så kallt. Svårt att förklara hur hans skriver, men tankegången hur karaktärerna förklaras inte utan är det något de känner så vet de inte varför. allt är mystiskt och man känner sig som man har dumpats i Birka under vikingatiden och observerar dessa kämpar och trälar.

Kristendomens intåg är också närvarande och förmodas bli allt mer behandlat i nästa del av triologin. Läs den för den är ganska bra, även om den inte försöker vinna sina läsare genom enastående personligheter och levnadsöden.
Betyg 3

uCj 2005-01-14 06:24
Litteratur som min farfar har läst i gamla dar, själv tycker jag ite att den är alltför fängslande. Jag har helt enkelt inte den relation till tiden som t ex min farfar hade. Därmed inte sagt att boken inte är läsvärd.
Betyg 3

Perlita 2006-04-02 13:35
Intressant historia, men det är på tok för lite dialog! Även om det ska vara kärvt och kargt, så måste det ha funnits lite mer kommunikation. Kunde ha fått en fyra.
Betyg 3

Singulariteten 2006-08-09 01:52
Den absolut sämsta, totalt utklassnings sämst i alla dimensioner jag överhuvud taget kommer läsa i mitt liv. Somande faktiskt uppåt 12-14 ggr när jag läste den..
Betyg 1

dsebbe 2007-02-13 19:33
bra bok om holme och hans älskade som flyr från sitt herrefolk och finner en ny gud och ett fritt liv, ingen toppskriven jätteklassiker men en trevlig bok om hur människor levde när kristendomen kom till norden.
Betyg 4

wand 2008-01-16 20:32
Trägudars land är en bra skriven bok som skildrar miljön på ett noggrant sätt.
Tyvärr uppfångar den inte mitt intresse. Jag tror att boken skulle bli intressantare och roligare med mera dialog.
Tycker att boken känns livlös och saknar spänning.
Betyg 2

Nonno 2008-04-29 22:30
Otroligt bra svensk bok.
Jag har läst alla delarna och finner dessa mycket bra.
Dock inser jag att Jan Fridegård inte var högervriden :)
Betyg 5

hej123 2009-03-22 20:13
sämsta boken ever!!!
Betyg 1

Irenaeus 2009-07-03 09:24
Bok som jag läste i min ungdom. Spännande och trevlig roman som skildrar livet i det vikingatida Sverige.
Betyg 3

Danielspjuver95 2012-05-05 13:41
Trädgudars land: För mig en nyligt läst, vikngatids skildring vars storhet kräver ett visst intresse och engagemang av läsaren för att förstå. Med den dystra och dunkla bilden han målar upp i åtanke, såväl som de få dialogerna som faktiskt finns i boken, tycker jag Jan lyckas utmärkt med att
få liv i berättelsen. Efter den smått trevande inledningen, fängslade den mig iallafall! Betyg: 3,5

kamomill 2014-01-04 23:46
Tyvärr blir det tjatigt efter ett tag. Det är ett bra försök men ständiga upprepningar gör att jag till slut inte orkar, ett mer kreativt språk hade krävts för att få ett högt betyg.
Betyg 3

Kgw 2015-02-10 21:42
Klart läsvärd bok. Älskar hur firidegård skriver å "bristen" på dialoger är bara till dess fördel hans skrivande å berättande eggar bara min egen fantasi. Läs även de två andra delarna kompleterar varandra bra
Betyg 5

Skriv egen bokrecension till Trägudars landKÖP PÅ CDON.COM


  Köp boken som film på cdon: