bokrecensioner boktips

Trägudars land

Författare: Jan Fridegård
Genre: Historisk roman
Ämnesord: religion, historia
ISBN: 9789170530180


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 3,32 (19 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Trägudars land :
2004-05-06 08:48
Jan Fridegårds första bok om trälen Holme och hans kvinna Ausi var en bok som jag var tvungen att läsa under högstadiet. Även om jag inte då var speciellt begeistrad är det några scener ur boken som har funnits kvar i mitt huvud. Att nu läsa den igen var en intressant upplevelse.

Boken handlar om trälen Holme vars nyfödda dotter sätts ut i skogen av hövdingen på boplatsen. Holme gör vad ingen man, träl eller kämpe, har gjort förut; han går och letar reda på barnet. Tillsammans rymmer han med Ausi och barnet till staden där han försörjer sig som smed. I staden finns också en främling, en kristen från söder som ska sprida ljus över de hedniska nordborna. En av hans följeslagare blir Ausi, medan Holme tar starkt avstånd från de nya idéerna. En stor del av boken tilldrar sig på nioårsblotet vid Gamla Upsala.

Boken är skriven med en kärv stil som ger åtminstone mig funderingar på om inte Jan Guillou har varit influerad av Fridegård i böckerna om Arn. Stilen ger hur som helst en extra dimension till den ganska mörka handlingen. Trots att personerna tecknas i ganska dystra färger, Holme är till exempel butter, svartsjuk och intolerant, så blir personerna märkligt levande.

Sammantaget är detta precis så mycket en svensk klassiker som min svenska-lärare sa när jag var 14 år. Och som jag inte förstod ett dugg av då. Rekommenderas varmt.
Betyg 4
2004-09-14 18:47
Liksom föregående recensent var jag tvungen att läsa denna bok när jag gick i skolan och har precis läst om den i vuxen ålder. Jag är numera mycket historie- och religionsintresserad och tycker det är en intressant och fascinerande bok! Jag tror mycket väl att livet här uppe i det karga Nord kan ha tett sig som Fridegård skildrar det och att kristendomen hade svårt att få fäste här är inte alls svårt att förstå efter att ha läst denna bok. Den har några år på nacken men är än idag mycket läsvärd. Ska läsa följande två delar i trilogin också.
Betyg 4
2004-12-15 14:30
Fattar inte varför jag läser arbetarförfattare hela tiden.
Hursomhelst är detta en ganska lärorik bok. Historien kan ni läsa om ovan ser jag.

Började läsa med hopp om att den skulle vara lika bra som Röde Orm. Det är den inte. Den är helt annorlunda och kanske mer sann. Dock gör det inte den varken språkligt eller historiemässigt bättre än Röde Orm.

Personerna är mycket svåra att lära känna eftersom de beskrivs så kallt. Svårt att förklara hur hans skriver, men tankegången hur karaktärerna förklaras inte utan är det något de känner så vet de inte varför. allt är mystiskt och man känner sig som man har dumpats i Birka under vikingatiden och observerar dessa kämpar och trälar.

Kristendomens intåg är också närvarande och förmodas bli allt mer behandlat i nästa del av triologin. Läs den för den är ganska bra, även om den inte försöker vinna sina läsare genom enastående personligheter och levnadsöden.
Betyg 3
2005-01-14 06:24
Litteratur som min farfar har läst i gamla dar, själv tycker jag ite att den är alltför fängslande. Jag har helt enkelt inte den relation till tiden som t ex min farfar hade. Därmed inte sagt att boken inte är läsvärd.
Betyg 3
2006-04-02 13:35
Intressant historia, men det är på tok för lite dialog! Även om det ska vara kärvt och kargt, så måste det ha funnits lite mer kommunikation. Kunde ha fått en fyra.
Betyg 3
2006-08-09 01:52
Den absolut sämsta, totalt utklassnings sämst i alla dimensioner jag överhuvud taget kommer läsa i mitt liv. Somande faktiskt uppåt 12-14 ggr när jag läste den..
Betyg 1
2007-02-13 19:33
bra bok om holme och hans älskade som flyr från sitt herrefolk och finner en ny gud och ett fritt liv, ingen toppskriven jätteklassiker men en trevlig bok om hur människor levde när kristendomen kom till norden.
Betyg 4
2008-01-16 20:32
Trägudars land är en bra skriven bok som skildrar miljön på ett noggrant sätt.
Tyvärr uppfångar den inte mitt intresse. Jag tror att boken skulle bli intressantare och roligare med mera dialog.
Tycker att boken känns livlös och saknar spänning.
Betyg 2
2008-04-29 22:30
Otroligt bra svensk bok.
Jag har läst alla delarna och finner dessa mycket bra.
Dock inser jag att Jan Fridegård inte var högervriden :)
Betyg 5
2009-03-22 20:13
sämsta boken ever!!!
Betyg 1
2009-07-03 09:24
Bok som jag läste i min ungdom. Spännande och trevlig roman som skildrar livet i det vikingatida Sverige.
Betyg 3
2012-05-05 13:41
Trädgudars land: För mig en nyligt läst, vikngatids skildring vars storhet kräver ett visst intresse och engagemang av läsaren för att förstå. Med den dystra och dunkla bilden han målar upp i åtanke, såväl som de få dialogerna som faktiskt finns i boken, tycker jag Jan lyckas utmärkt med att
få liv i berättelsen. Efter den smått trevande inledningen, fängslade den mig iallafall! Betyg: 3,5
2014-01-04 23:46
Tyvärr blir det tjatigt efter ett tag. Det är ett bra försök men ständiga upprepningar gör att jag till slut inte orkar, ett mer kreativt språk hade krävts för att få ett högt betyg.
Betyg 3
2015-02-10 21:42
Klart läsvärd bok. Älskar hur firidegård skriver å "bristen" på dialoger är bara till dess fördel hans skrivande å berättande eggar bara min egen fantasi. Läs även de två andra delarna kompleterar varandra bra
Betyg 5
2018-04-07 16:29
Trägudars land Jan Fridegård Folket i Bilds Förlag 1949


En boplats som antagligen ska vara i sen vikingatid beskrivs i inledningen. I det största timmerhuset håller hövdingen till, i de mindre har kämpar, trälar och trälinnor sitt nattläger, jämte svinhus och stall. I ett av de små husen ligger en kvinna och föder och lite senare går hon med sitt barn upp till hövdingen, som med en blick på barnet säger, sätt trollynglet ut i skogen.

Nu blir det så att trälen Holme, barnets far smyger efter de två som går ut i skogen med barnet. Holme räddar barnet och gömmer det i en grotta, för att senare hämta den olyckliga modern. Holme och Ausi lever ett tag i grottan med sitt barn, men förstår att de måste vidare.

På deras färd träffar de främlingen som han kallas av Fridegård, han beskrivs som en kristusgestalt. Sällskapet kommer fram till ett samhälle som förmodas är Birka, där hittar de ett övergivet hus utanför stadsmuren och gör sig hemmastadda. Holme vill senare dra vidare till skogsbygderna, men Ausi vill hellre stanna kvar i samhället, hon är väldigt intresserad av ”frälsaren”, och när en önskan att få tillhöra den lilla skara som mannen lyckats samla ihop. Frälsarens gud värnar om alla och behöver inga offer. Holme är svårare att övertala och till slut blir han svartsjuk på främlingen och börjar motarbeta honom.

Missionären lever farligt fast han fått hövdingens välsignelse, för folket har alltmer börjar reta sig på honom. När niodagars-blotet infaller följer han skaran dit, inte det bästa beslutet ska det visa sig. Holme har i sin tur helst sett att Ausi stannat hemma, men hon envisas med att följa med. Nu började en orgie i offrande, mat och sex, Holme vill inte släppa sin kvinna ur sikte, men han klarar inte riktigt sin uppgift.

Fridegård har en förmåga att berätta i bilder och det fungerar mycket bra, det är inte så mycket dialoger och det är inte många som får namn och tiden och ställen är rätt anonyma. Men de beskrivs hur de ser ut och vad de tänker, det är många miljöbeskrivningar och hur folket lever.. Det är en kall och karg tid och Holme och Ausi kanske är lite ovanliga som håller ihop, annars verkar kvinnor var allmän egendom. Ausi är en vacker kvinna så Holme har henne under uppsikt, men vill samtidigt ge henne en viss frihet.

Inte ofta jag träffar på en roman från vikingatiden, en hård tid för människor att leva i känns det som, både kroppsligt och allmänt, med misstänksamhet och hårt arbete och det gör ont att veta att man lade ut nyfödda oönskade barn i skogen. Pöbelbeteende verkar ha funnits i alla tider, men också att det fanns några som inte sprang åt samma håll. Mycket av tiden gick antagligen åt till att överleva, kanske bra att bli påmind om i vår kränkta tid.

Jan Fridegård skriver i förordet att han ända från skolåldern varit intresserad av allt som tillhörde forntiden och särskilt då vikingatiden. Han kunde sitta vid rösen och ättehögar och se framför sig gestalter från den epoken ta form, det kom till slut att bli tre romaner.

Avslutar med med Fridegårds ord: Jag tycker att våra förfäders liv angår oss alla på ett särskilt sätt nu, när omkastningar utifrån när som helst kan hota det gamla frihetsarvet från dem.
Betyg 3



Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Trägudars land
Liknande böcker:
De ofrälsta
 R. Harris
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen
Beskyddaren
 S. Scarrow
Atens beskyddare
 C. Iggulden
En gentleman i Moskva
 A. Towles
Rödaste smultron
 L. Widding
Flykten
 S. Scarrow
Månskärans stad
 B. Plain
Vattendansaren
 T. Coates