bokrecensioner boktips

Mörk jord

Författare: Belinda Bauer
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, psykologi
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789186629519


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Belinda Bauers debut är en häpnadsväckande stilsäker psykologisk kriminalroman. Tolvårige Steven försöker hela sin trasiga familj genom att till varje pris hitta liket efter sin morbror Billy, som arton år tidigare tros ha fallit offer för pedofilen och barnamördaren Arnold Avery. När Steven bestämmer sig för att ta kontakt med Avery tar en livsfarlig katt-och-råtta-lek sin början. Mörk jord [Blacklands] har sålt i över 70.000 exemplar i England och tilldelades 2010 års Golden Dagger, ett av kriminallitteraturens mest prestigefyllda priser.

Belinda Bauer växte upp i England och Sydafrika. Hon har arbetat som journalist och manusförfattare. Hennes första filmmanus The Locker Room belönades med Carl Foreman/Bafta-priset för unga brittiska manusförfattare. 2011 kom hennes andra kriminalroman, Darkside, som fick ett lika positivt mottagande som debuten och kommer att ges ut på Modernista i svensk översättning under 2012.

»Bauers porträtt av psykopaten får blodet att isa sig. Som läsare blir man fullkomligt gripen...«
The Independent

»Genuint spännande. Ett psykologiskt konststycke om hoppets grymhet och, i sista hand, oskuldens triumf«
The Guardian

»En lysande debutroman, med en högst originell handling och en övertygande kall och ruggig atmosfär Belinda Bauer är ett riktigt fynd.«
The Times
Medelbetyg: 3,14 (7 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mörk jord :
2011-11-13 09:03
När en debutant får så mycket lovord får jag höga förväntningar. Riktigt så bra var inte boken som kritiker och prisjuryer verkar ha tyckt. Belinda själv säger att det här inte alls var tänkt att bli en kriminalroman, utan en novell som växte ut till vad det blev. Det är en säregen historia, men inte mer än på ytan. Själva kriminalhistorien är ytterst ordinär, det som skiljer är personerna som sätts i fokus.
Betyg 3
2012-02-07 08:53
Jo, jag tycker nog det rör sig om en orginell, stilsäker författare som skapar levande karaktärer och låter dessa agera (det svåraste i genren). Hon har också med en social, kritisk dimension, som gör att man förstår något av samtidens fattigkultur, hur den ärvs o.s.v.
Ganska många plus således.
Det enda jag stöttes av var en del passager där hon lever sig in i psykopatens sexuella upplevelser. Jag fann dessa långdragna stycken våldspornografiska. Det blev ett märkligt förskönande, en romantisering av pedofil våldtäkt. Vet inte om författaren baserar sig på intervjuer eller forskning, men på mig gjorde det intryck av "fri fantasi" av ett olustigt slag.
Betyg 4
2012-09-05 15:04
Denna gillade jag !
Betyg 4
2014-08-28 11:54
En thriller där man som läsare får följa en dömd pedofils tankar och tankarna hos en av hans offers släktingar. Steven som försöker hitta sin morbrors grav för att mormor och familjen ska bli hel igen.

Det är en intressant berättelse om hur en familj där någon försvinner lider och inte vill att något i den saknades rum ska förändras trots att det gått arton år sedan han försvann.
Betyg 3
2015-06-05 11:06
Lite svårt att för hålla sig till den här boken; är det bra eller inte? Är man betjänt av att veta hur en pedofil tänker? Man vet också på ett ganska tidigt stadium vart det hela är på väg, varför åtminstone en del av vägen dit blir något av en transportsträcka.
Betyg 3
2018-07-19 14:45
Mörk och ryslig historia. Jag är ingen stor fan av kriminalromaner men mörk jord var lätt att komma in i och lätt läst. Miljön är ruskig och seriemördaren är en av den värsta sorten.
Det som sänker betyget är att historien är förursägbar utan några överraskningar på slutet.

Stark 3 i betyg
Betyg 3
Liknande böcker:
Klippdockan
 R. B. Parker
Sherlock Holmes versus..
 A. Conan Doyle
De som dör först
 A. Marinina
Stjärnfall
 F. Mellvig
Liket i biblioteket
 A. Christie
Ödesmark
 S. Jacksson
Innan molnen kommer
 M. Jungstedt
Det innersta rummet
 J. Horst