bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Snälla pappa, sluta
 C. Walker
Fire and Fury: Donald..
 M. Wolff
Hit med flaskan! : han..
 E. Knyckare
Fear Bubble
 A. Middleton
Förste man in : att le..
 A. Middleton
Kvinnor förändrar världen
 M. Gates
Bernadotte för Sverige..
 H. Lindqvist
Jag andas, alltså finn..
 C. Cederquist
Fyra om dagen
 C. Hagberg
Nyfikenhet och förundr..
 R. Dawkins

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerBlåbärsmaskinen

 
Författare: Nils Claesson
Genre: Biografi
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9789185191482
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Blåbärsmaskinen är Nils Claessons berättelse om sin uppväxt och om sin far, Stig "Slas" Claesson. Författaren ger här sin egen bild av "Slas", men inte den allmänt traderade bilden av den folkkäre författaren och konstnären, utan en bild inifrån, från en familj där faderns missbruk och kändis-skap har en betydligt mindre tilltalande sida. Berättelsen handlar om den sprakande fasaden hos en omsusad författare och konstnär och om det som finns bakom fasaden, om skapande och ansvar, och om vad som händer när ett barn måste bli förälder till sina föräldrar. Men det är också berättelsen om en uppväxt i Stockholm på 1960- och 70-talet, om kulturkrockar och om ett Sverige i förvandling. Nils Claessons skildring av sin uppväxt och av sin far är samtidig rättfram och ömsint, skoningslöst uppriktig och försonande. Ett sällsynt finkänsligt och humoristiskt porträtt av en människa, en familj och en tid.

Medelbetyg: 4 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Blåbärsmaskinen :


helix 2011-08-25 09:27
En mycket bra biografi över författarens far Stig "Slas" Cleasson. Som samtidigt blir en form av uppväxtskildring, ju.
Nils Claessons porträtt av sin folkkäre far blir personligt, rakt, ärligt men inte (särskilt) utlämnande ändå. I ljuset av debatten om "brutal ärlighet" och "skvallerbiografier" som pågick när den här boken kom ut, så måste jag säga att "Blåbärsmaskinen" ändå kommer lindrigt undan; den är kärleksfull, rolig och sann (känns det som). Och vem blir förvånad över att en manlig konstnär född 1928 beter sig som en patriark och geni?
Inte jag i allafall.
Betyg 4

okidoki 2011-11-23 18:01
Vemodiga minnen från Lilla Skinnarviksgränd och Tanto. Om Nils' fransk-kanadensiska mor Taki och den nyckfulle Slas, deras dåliga äktenskap. Om det bittra livsslutet och det stora avståndet mellan generationerna.
Betyg 4

Bokhållaren 2012-10-28 16:52
Hade jag läst boken om en Nils Nilsson skrivit en bok om sin pappa Stig Nilsson? Nä. Men nu handlar den om en offentlig person och som sådan är den intressant. Sonens bild av sina föräldrar och sin uppväxt får naturligtvis stå för honom. Beskrivningen är skakande. Men mest berörande är de asvlutande kapitlen om hur en människas långsamma döende kan se ut i dagens välfärdssamhälle. och vilken blandning av sorg, skuld, skam och ilska som då kan drabba en närstående.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Blåbärsmaskinen


  Köp boken som film på cdon: