bokrecensioner boktips

Skriva historia

Författare: Stephen Fry
Genre: Roman
Ämnesord: vetenskap
Utgivningsår: 1996
ISBN: 9137116940


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Skriva historia :
2004-06-11 23:47
Michael Young är doktorand i historia och ska lämna in sin avhandling rörande Adolf Hitlers barndom. Av en ren händelse träffar han Leo Zuckerman, en äldre professor i fysik vars far var läkare i Auschwitz. Zuckerman lider av skuldkänslor och är besatt av att sona sin faders brott. Youngs tillfälliga flickvän Jane som också är fysiker (och som gör slut på förhållandet med jämna mellanrum) har i sin ägo ett piller som orsakar fullständig sterilitet hos män. Då Zuckerman i sin tur skapat en slags tidsmaskin allierar sig Young och denne för att hindra att Hitler någonsin får möjlighet att födas. Resultatet blir en förändring av tid, både förfluten och framtid. Världen som historisk realitet bleknar bort till ett enkelt minne. Kvar står konsekvenser som ingen riktigt räknat med.....

Ofattbart bra bok! Jag läser mycket och det är sällan en skönlitterär bok fångar mig på det här sättet. Jag har kämpat för att låta boken ligga orörd under toalettbesök och måltider (nästan omöjligt - slit den från mina döda händer :). "Skriva historia" är en humoristisk och gripande satir över historien och dess påverkan på samtiden. Den liknar stundtals "1984" och "Dead zone", men har något som båda dessa böcker saknar, nämligen en enorm humoristisk kvalitet. Personkaraktärer och språk gnistrar, liksom handlingen som skildras på ett roande men aldrig ytligt sätt. Ibland känns det som om författaren gör en cover på tidigare böcker inom samma ämnen (framtidsvisioner och konsekvenserna av handlande i historiskt skeende). Den här "covern" är dock bättre än originalen. Jag kan inte nog rekommendera denna bok. Den MÅSTE läsas. Det är en jordgubbe bok om någon någonsin varit det.

Update ett par år efteråt:
Denna historia skulle kunna handla om Michael Young, en ganska vanlig kille som läser vid Cambridge. Han ska doktorera i historia och den avhandling som han precis avslutat handlar om Hitlers uppväxt. Michael Young är ett ganska tvivelaktigt ämne som pojkvän, varför man kan beskriva hans relation till flickvännen som ett on/off förhållande. Med avhandlingen i händerna frontalkrockar Michael med verkligheten när hans handledare sågar avhandlingen urskillningslöst. Kort därefter yr han ihop med en gåtfull professor vid namn Leo Zuckermann. Efter att Zuckermann fått syn på Michaels avhandling visar han ett ovanligt intresse och bjuder hem studenten. Han förklarar sin fixering vid Hitler med att hans far var SS-doktor och arbetade i Auschwitz. Leo känner stor skuld för förintelsen, trots att han själv bara var barn när fasorna ägde rum.

Nu visar det sig otrolig nog att Leo Zuckermann också är vetenskapsman och uppfinnare. Han har uppfunnit något som skulle kunna uppfattas som en tidsmaskin. Gemensamma ansträngningar leder till att professor Zuckermann och Michael Young beslutar sig för att förändra historien. Genom att kasta ner ett steriliseringspiller i den brunn som Alois Hitler, Adolfs far, kommer dricka ur, skall de förhindra att Adolf Hitler överhuvudtaget kommer födas. Deras plan lyckas och Världen förändras – men inte på det sätt som de förväntat sig…

Jag läste denna bok för mer än tio år sedan. Och jag blev helt förförd. Jag älskade idén och tyckte att framställandet höll måttet. Själv hade jag i tredje ring i gymnasiet själv skrivit en uppsats om Hitlers uppväxt och kunde av det skälet känna igen det mesta som Fry berättade om. Men många år har förflutit sedan dess och under min genomläsning för ett par dagar sedan insåg jag att idén fortfarande var kanon, men att utförandet inte alls höll måttet. Möjligen berodde min kritik mot boken på att jag själv sedan många år har läst allt jag kunnat komma över om förintelsen. Ämnet är inte längre lika nytt och jag har redan läst variationer på samma tema som Fry berättar. Och tyvärr håller hans bok inte längre. Detta beror dels på stilen, som varierar mellan att beskriva händelseförloppet som ur scener i ett filmmanus, vidare på den ganska mesiga personbeskrivningen och aspekter av homosexualitet som inte känns det minsta relevant i sammanhanget. Jag blev helt enkelt, mycket besviken.

Fortfarande tycker jag att idén om att ändra en välkänd del i vår historia, som i detta fall, Hitlers födelse och dess efterverkningar är genialisk. Det är helt enkelt spännande att fundera över vad som kunde skett, vad som sker på grund av vad situationen kräver och hur viktiga de inblandade personerna i historien är. Tack vare det lockande i idén är denna bok ändå mycket läsvärd, trots de brister jag påtalat. Jag ger boken en stark trea i betyg och hoppas verkligen att jag inte var allt för elak.

Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Skriva historia
Liknande böcker:
Rätta virket
 T. Wolfe
Lyktsken
 M. Ondaatje
Bobby Love
 M. Nilsson
Hjärtat stannar sist
 M. Atwood
Hjärnbruk
 N. Simonson
Boken om vikingarna
 C. Ingelman-Sundberg
En vision av ljus
 J. Riley
Blybröllop
 S. Paborn
En sång ur kylan
 S. Nordenswan