bokrecensioner boktips

Regenter i Sverige

Författare: Bengt Liljegren
Genre: Fakta
Ämnesord: historia
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9185057347


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Regenter i Sverige är en kortfattad, överskådlig och lättläst bok om svenska monarker, från Erik Segersäll på 900-talet fram till dagens kung, Carl XVI Gustaf. Bengt Liljegren har närmat sig regenterna på ett lättsamt och respektlöst sätt, utan att för den skull ge avkall på den historiska korrektheten.

I det rika persongalleriet finner vi Edmund Slemme, Ragnvald Knaphövde, Erik Läspe och halte, Margareta, Ulrika Eleonora och många, fler med mer eller mindre storslagna livsöden. Regenter i Sverige fungerar lika bra som överskådlig uppslagsbok som ren underhållningsläsning. Bengt Liljegren lyckas på ett kortfattat sätt ge kontur åt dem som sedan vikingatiden regerat landet. Boken öppnar med andra ord dörren till den svenska historien.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Regenter i Sverige :
2011-06-01 09:57
Precis som Drottningar i Sverige kan detta verk ses som ett litet uppslagsverk snarare än en renodlad faktabok. Den här gången är det alla regenter i Sverige som listas, enbart kungar med några få undantag. Liljegren skriver kortfattat och berättar inte mycket mer än en sida om varje regent, med start från Erik Segersäll på 900-talet och hela vägen fram till Carl XVI Gustaf via personer som Birger Jarl, Magnus Eriksson, Gustav Vasa, Gustav II Adolf, Karl XII och Gustav III.

Några "riktiga" biografier är det egentligen inte tal om, så den som letar efter något djupare och mera ingående kan säkerligen bli besviken på detta verk. Däremot passar den utmärkt för den som vill skaffa sig baskunskaper i ämnet eller bara letar efter något att bläddra i - och den är ett bra komplement till Drottningar i Sverige.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Regenter i Sverige
Liknande böcker:
Påskharen
 B. af Klintberg
Korstågen
 D. Harrison
Säpo inifrån
 B. Nylander
Den siste gudfadern
 J. Follain
Ungernrevolten
 A. Szulc
Kalmarunionen
 D. Harrison
Tjernobylkatastrofen
 S. Olsson
Finden
 D. Harrison
Juvelarian
 C. Mattsson
Dreyfusaffären
 A. Marklund